majonezem i posypujemy serem, przyprawami. -- Przykryte zapiekamy 50-60 min w 200 st. C Uwaga Ja dałem folię na za niską blachę i cały ser się przykleił !!! Położyłem więc ser w plastrach i zapiekłem 10 min. bez folii... -- Ser pięknie się roztopił... Teraz już dzielimy na porcje i serwujemy. ...jako dodatek do ryżu, ziemniaków lub do chleba. -- U nas schabiki
chleba naszegooliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze ok. 10minut. Gotowe! Artykuł Zapiekanka
Raj dla Podniebieniaszklanki wody. Po tym czasie ziemniaki powinny być już gotowe, czyli miękkie.Jeżeli nie są, to podduś jeszcze chwilę. Dodaj połowę parmezanu i natkę pietruszki. Wymieszaj. Wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Posyp górę resztą sera i zapiecz przez 20 minut w temp. 170 ° termo-obieg. Możesz również zapiec później, wydłużając czas zapiekania o 10 minut. Podawaj
Pasje JolkiSchabowe podobnie jak rosół z jakiegoś powodu kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. Jako dodatek oczywiście podawane do nich były buraczki ćwikłowe i ziemniaki z koperkiem. Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Nie wiem czy może być coś lepszego niż taki właśnie zestaw na obiad. Tradycyjne schabowe można oczywiście nieco urozmaicić i tak też zrobiłam ostatnio. Odrobina przypraw(...)minut. Gotowe zmiksować na delikatny sos. Schabowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym albo na dużej blasze, polać każdego intensywnie sosem. Na wierzch ułożyć pokruszony ser feta. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać posypane zieloną cebulką. Smacznego! Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Wskazówki. Schabowe w trakcie zapiekania powinny leżeć koło siebie
mecookskuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem(...)produktów z rondelka Kochani, ponad rok temu w moje ręce trafił rondel Ballarini linii Granitium i przeszedł naprawdę setki prób z różnymi potrawami, słodkościami i myty był wiele razy, zapiekany i nawet rączka się nie poluzowała, a powłoka nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą
Blondynka Gotujesmarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki lub paski marchewki razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut. 10 minut przed końcem układamy gdzieniegdzie kulki mozzarelli i zapiekamy do końca. #myAmbition
Gotowanie...to proste !ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę posypać listkami bazylii. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. zapiekanka warzywna
O kuchni z uczuciemuzyskania gładkiej konsystencji. Ziemniaki po ugotowaniu rozgniatamy widelcem i mieszamy z masą kukurydzianą. Dodajemy masło, śmietankę oraz pieprz. Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę puree, następnie kładziemy piersi kurczaka
Kredowe MenuDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się
Kuchnia Pełna PasjiTak jak obiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka:- 2 łyżki oliwy z oliwek- łyżeczka ziół prowanslaskich- pół łyżeczki bazylii- pół łyżeczki tymianku
Zgrabne Gotowaniepieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe. W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki. Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy 30 min./200st.C
chleba naszegożaroodpornego natłuścić. Wyłożyć warstwę ziemniaków , jeden koło drugiego. Na to wyłożyć część pomidorów pokrojonych w grube plastry. Dodać połowę usmażonego boczku , wszystko przykryć plastrami ugrillowanej cukinii. Na wierz wszystko posypać utartym żółtym serem. Wykonać jeszcze jedną identyczną warstwę. Jajko ubić ze śmietaną , łyżkę sosu sojowego oraz pozostałe przyprawy. Polać delikatnie po zapiekance. Całość zapiekać ok 25-30 minut
Aromatyczne PodróżeMożecie je zapiekać z dodatkiem orzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można
Zasmakuj Kuchnipocięte na 4 części ziemniaki. Następnie plasterki marchewki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym). Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut
Ugotowaćminut. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół. Wydrążamy środek, pozostawiając spód i boki nienaruszone. Miąższ ziemniaczany łączymy z ugotowanym brokułem, rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z serkiem kanapkowym, musztardą i rozbełtanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane łódeczki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy tartym serem. Delikatnie skrapiamy olejem. Zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku
Smaki Na Talerzu