zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:106/165)

Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami 292

pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu . Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;)  Składniki na 2-3 porcje: 4-5 ziemniaków

Simply Food
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 219

ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka makaronowa – Gyros 166

Zapiekanka makaronowa - Gyros 2017-06-08 09:53:19 Porcje 4 Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 323

zmienionym nadzieniem. Moje gołąbki są z kaszą jaglaną i pieczarkami.  Gołąbki z kaszą jaglaną mogą być świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.   Czas przygotowania: 2 h Składniki na 16-18 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 szklanka kaszy jaglanej 300 g świeżych pieczarek(...)wody zdejmujemy liście, zaczynając od spodu kapusty. Liście rozkładamy na desce i ścinamy zgrubienia (nerwy). ! Nie wyrzucamy niewykorzystanych liści, przydadzą nam się do wyścielenia naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki! PRZYGOTOWANIE farszu do gołąbków: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie i gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Od zagotowania wody, zmniejszamy ogień

kulinarnyJa
Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami 120

Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem. Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu w kulkach. Do ich "zmielenia" używam specjalnych crusherów   marki Brabantia, które prezentują się wspaniale na stole w jadalni.  Na dnie garnka, który posłuży nam do zapiekania naszej

MamaOskarka
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 121

ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany

Kuchnia Bazylii
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 201

marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić

bistro mama
Łopatka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 176

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 460

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Dorsz zapiekany z cebulą 165

zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 161

ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami 241

Wykonanie;Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule w krążki. Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Moczymy warzywa w oliwie. Następnie cukinię, bakłażana i paprykę grillujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Możemy jeszcze jak lubicie poszczególne warstwy doprawić. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy w temperaturze

Anioły w kuchni
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 135

Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków

Ugotowane pozamiatane
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 168

zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli i facetów, którzy lubią zjeść treściwie i najlepiej mięsnie, ale i panie, które lubią lżejsze dania, nie martwiąc się o zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami

Poezja Smaków - blog kulinarny
38. Ziemniaczane kopczyki 145

ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy

Jadło i czytadło