Kalafior to warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe. W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża(...)łyżki koperku 2 łyżki mąki woda Przygotowanie: Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i tłuczemy jak ziemniaki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem
ChilliJemypotrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny 4,50zł za świeżego. Nawet jeśli nie planujemy akurat zupy to zaplanujmy, albo puree, albo warzywa zapiekane pod beszamelem. Oczywiście nie kupujmy produktów nadpsutych czy nadgniłych. Tego zdecydowanie odradzamy. Nie wyrzucajmy pieczywa. Jeśli zrobiło się czerstwe to zmielmy je na bułkę tartą. Jeśli nie mamy(...)jedzenia. Zostały resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się
Kolizje SmakówUżyjcie swoich ulubionych lub wykorzystajcie resztki, jakie macie w lodówce. Mój przepis jest tylko bazą, którą możecie swobodnie modyfikować. Niech Was ogranicza tylko Wasza smakowa wyobraźnia. Przepis na makaron zapiekany z sosem serowym - krok po kroku Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu - u mnie drobne świderki 1 średni brokuł 8 połówek suszonych pomidorów sos serowy(...)formy. Posypać go resztą startego żółtego sera. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ (u mnie grzanie góra-dól) i zapiekać przez około 20-25 minut. Ser na wierzchu zapiekanek powinien się zarumienić. Wskazówki Makaron można zapiekać w większych formach lub podzielić od razu na pojedyncze porcje. W jednej foremce może znaleźć się z jednej strony makaron z brokułem
Codzienna kuchnia niecodziennawykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia wykładamy połowę masy ziemniaczanej, wyrównujemy łyżką pierwszą warstwę babki. Na wierzchu układamy podsmażony szpinak, który przykrywamy drugą połową ziemniaków. Wierzch na nowo wyrównujemy, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej i wiórkami masła. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Spennellate una pirofila di 20 cm di diametro con burro e cospargetela(...)Riempite la pirofila con il resto del composto di patate, livellate bene la superficie. Cospargete la superficie con 2 cucchiai di pangrattato e distribuite i fiocchetti di burro. Całość zapiekamy ok. 45-55 minut. Babkę podajemy od razu po przygotowaniu. **** Infornate il gattò per circa 45-55 minuti e servitelo tiepido subito dopo la preparazione. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaświeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej(...)kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok. Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut
Obiad gotowycebula, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 słoiczka sosu Kieleckiego cygańskiego SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka(...)solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym serem. 5. Placki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Gotowe placki układam na talerzu. Podaję polane sosem cygańskim. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos Kielecki cygański, które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasirozgniatamy tłuczkiem na puch. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy boczek również pokrojony w kostkę i smażymy kilka minut. Ser rozkruszamy widelcem lub miksujemy blenderem. Ziemniaki, cebulę z boczkiem i ser przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Naleśniki zawijamy jak krokiety: najpierw zawijamy(...)drugą stronę, na wierzch nakładamy starty ser żółty i smażymy jeszcze przez chwilkę. [caption id="attachment_7610" align="aligncenter" width="685"] Naleśniki ruskie[/caption] Zobacz inne przepisy na naleśniki: Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym Naleśniki Z Białym Serem Odchudzone Naleśniki Z Serkiem I Sosem Brzoskwiniowym (194 Kcal) Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem Naleśniki Po Meksykańsku Naleśniki
e-PrzepisyKulinarnemikrofali. Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków :) Składniki: 2 bataty biała część małego pora 1/4 żółtej papryki 1/4 białej papryki ser pleśniowy typu blue olej rozmaryn Słodkie ziemniaki szorujemy dokładnie i kroimy na połówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). U mnie trwało(...)Bataty wydrążamy. To co uda nam się wydrążyć mieszamy razem z porem i papryką. Tak powstały farsz nakładamy do naszych ziemniaczanych łódeczek. Na wierzch każdej układamy plasterek sera. Zapiekamy, aż ser się rozpuści. Gotowe
Czerwona Porzeczkałyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele ang. dodajemy 4 łyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze(...)pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakuwrzuceniu na wrzątek. W tym czasie obieramy bataty, kroimy jak frytki - układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Bataty zamieszaj rękoma aby oliwa pokryła dokładnie ziemniaki. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku(...)bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut
Alutka-GotujePrzepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)cynamonu i kuminu 200 g żółtego sera startego na tarce Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym
Ugotowane pozamiatanekurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem(...)żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach. Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony
Szybko Tanio SmacznieBataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki:3 bataty1/3 szklanki oliwy z oliweksól, pieprzsuszone zioła prowansalskiePrzygotowanie:Bataty obieramy, myjemy(...)kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarnywolną przestrzeń włóż przygotowane masło ziołowe, resztką możesz natrzeć powierzchnię kurczaka. Piekarnik rozgrzej do 180°C funkcja “góra-dół”. Tuszę przełóż do naczynia do zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka, będą złociste i perfekcyjnie upieczone. Jeżeli wolisz bardziej klasyczne ziemniaki opiekane, przepis znajdziesz TUTAJ . Kurczaka podałem z gotowanym brokułem, możesz go wzbogacić o prażone płatki migdałów oraz sosem do kurczaka z czosnkiem od Roleskiego
kuron.com.plwrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób pure. Odcedź ziemniaki, kalafiora i czosnek. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć(...)Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz