zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:122/165)

Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym 110

zioła, parmezan i pyszny sos pomidorowy rozkręcą całość do końca. Dzięki kilku składnikom możecie w prosty sposób wyczarować ciepłe danie z włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano(...)solą i pieprzem. 2. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na 6 plastrów i ułóż na blasze do pieczenia. 3. Odmierz połowę marynaty i posmaruj nią z wierzchu każdy plaster bakłażana - zapiekaj bakłażana przez 3-5min. w 180*C. 4. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów i obtoczyć w pozostałej marynacie. 5. Ułóż po plastrze kurczaka na podpieczonych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
GULASZ PO GRUZIŃSKU 148

moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach(...)czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 190

Są takie sytuacje, że człowiekowi szczęka, cycki i inne rzeczy opadają, siada i zastanawia się czy to możliwe, że to się dzieje naprawdę? Przecież to chore

Kraina Tysiąca Smaków
Tort warzywny 104

samodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka ok. 200-250 g cukinia ok. 200-250 g burak 3 jajka 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 100 ml dowolnego mleka 30 g parmezanu(...)ubijamy z mlekiem, dodajemy tartego parmezanu i wylewamy na wierzch warzyw. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 st. C. Upieczone posypujemy mozzarellą i zostawiamy, aż się rozpuści lub zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego kolorowego

Kucharzyca
Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym 125

foremki i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny. Polecam Wam ten sposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki(...)mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut.  Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faszerowana papryka zapiekana 170

Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g

kuchnia doski
Pierś kurczaka pieczona w majonezie 135

Zazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie

kuchnia doski
Tarta ziemniaczana z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 159

jajka sól, pieprz olej do smażenia Sposób Przygotować ciasto. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu do puree ziemniaczanego dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i całe (zarówno spód, jak i boki) wylepić ziemniaczanym ciastem. Podpiec w piekarniku na złoty(...)tuńczyka z puszki, posypać posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, zalać nim tartę. Całość posypać żółtym serem i ponownie umieścić w piekarniku. Zapiekać około 20 minut

Kuchenne aromaty
Zupa brokułowa z serem Stilton 133

mojej kuchni brokuła najczęściej wykorzystuję do zup. Od czasu do czasu zdarza mi sie go przygotować także jako dodatek do dania obiadowego. Jest wtedy albo gotowany na wodzie albo zapiekany w piekarniku. Zupa brokułowa ugotowana tylko z brokuła smakuje nijako. Bądźmy szczerzy. Dlatego też aby wydobyć z tegoż to warzywa intensywny i oryginalny smak sięgnąć musimy po dodatki, które(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na zupę brokułową. 1 duży brokuł 10 dkg sera Stilton 1,5 l wody 1 duży ziemniak 1 łyżka soli 100 ml śmietanki do zup Zupa brokułowa z serem Stilton Jak przygotować zupę brokułową z serem pleśniowym. Brokuła umyć, podzielić na różyczki po czym przełożyć do garnka

mecooks
Schab po cygańsku 273

Dzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek(...)chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec

O kuchni z uczuciem
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 156

kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego(...)minut - aż cebula stała się lekko złotawa, dzięki czemu uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię, na której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie

Wyprawy kulinarne
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 166

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Kapsalon – holenderski przysmak 725

niedużą kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu *** *** W czasie smażenia(...)ciągle mieszając, aż się zrumieni z każdej strony *** *** W aluminiowych foremkach układamy porcję frytek *** *** Na frytkach układamy porcję mięsa i wszystko posypujemy startym serem *** *** Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 200’C – aż ser się rozpuści *** *** Całość polewamy warstwą sosu czosnkowego oaz warstwą ketchupu *** *** Na wierzchu układamy warstwę sałatki *** *** Całość ponownie polewamy

Blog z Apetytem
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 229

opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę(...)można podać posypaną na wierzchu startym serem żółtym. [caption id="attachment_7700" align="aligncenter" width="685"] Zupa meksykańska[/caption] Zobacz inne przepisy na rozgrzewające jesienne zupy: Prosta Zalewajka Z Ziemniakami Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw Zupa Chrzanowa Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii Artykuł Zupa meksykańska z mięsem mielonym pochodzi

e-PrzepisyKulinarne