przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości. FARSZ: Olej z tuńczyka przelewamy(...)górę zlepiamy z dołem i skręcamy tworząc ozdobne róże. Układamy jedna obok drugiej w natłuszczonym naczyniu. W szczeliny układamy pomidory, dodajemy pesto i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy serem i zapiekamy ok. 30 minut/190C. Podajemy na gorąco! Smacznego! #MasterTuńczyk
Ostra na Słodkomasła Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption] Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy(...)możemy zastąpić bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaouter"] Kurczak zapiekany z warzywami: [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami" url="/2017/09/piersi-kurczaka-zapiekane-z-pieczarkami/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/08/kurczak_pieczarki.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size(...)image="18px" box_shadow_spread_image="0px" box_shadow_position_image="outer" text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Kurczak Pieczony Z Ziemniakami" url="/2015/09/kurczak-pieczony-z-ziemniakami/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2015/09/kurczak_ziemniak.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size="off" background_layout
e-PrzepisyKulinarneNastaw piekarnik na 190 stopni. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Włóż do misy. Wbij do ziemniaków 2 jajka, wsyp 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki oregano. Wymieszaj całość, aż składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż(...)Całość zasyp tartym serem. Wbij jajka do misy, wlej do nich śmietankę i zmiksuj/wymieszaj całość. Zalej masą brokuły i szynkę, rozprowadź równomierne. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe! Artykuł Przepis dnia: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrawdopodobnie nigdzie indziej nie znajdziecie tego przepisu. To nasze autorskie kulinarne odkrycie – niezwykle pyszny i zdrowy suflet awokado. Oczywiście bez problemu znajdziecie przepisy na awokado zapiekane z jajkiem, które wbija się w miejsce wyjętej pestki. Dobre, ale może być dużo lepsze, jeśli w przygotowanie dania włożycie jeszcze odrobinę pracy. Przekonacie się, że warto! Przepis na suflet awokado Składniki(...)drobniutką kostkę, dodaj do miski z miąższem, dopraw przyprawami. Dodaj też białko oddzielone od żółtek i sok z ćwiartki cytryny. Wszystko rozgnieć widelcem, można użyć też tłuczka do ziemniaków. Masą wypełnij wydrążone połówki, na środku każdej z nich zrób zagłębienie, w którym umieść żółtko. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni. Jedliśmy z ryżem ugotowanym na sypko dodatkiem
Kulinarna PolskaNastaw piekarnik na 190 stopni. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Włóż do misy. Wbij do ziemniaków 2 jajka, wsyp 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki oregano. Wymieszaj całość, aż składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż(...)Całość zasyp tartym serem. Wbij jajka do misy, wlej do nich śmietankę i zmiksuj/wymieszaj całość. Zalej masą brokuły i szynkę, rozprowadź równomierne. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe! Artykuł Wtorek: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPomyślałam, że mielone z fasoli będą świetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków(...)razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezioła, parmezan i pyszny sos pomidorowy rozkręcą całość do końca. Dzięki kilku składnikom możecie w prosty sposób wyczarować ciepłe danie z włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano(...)solą i pieprzem. 2. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na 6 plastrów i ułóż na blasze do pieczenia. 3. Odmierz połowę marynaty i posmaruj nią z wierzchu każdy plaster bakłażana - zapiekaj bakłażana przez 3-5min. w 180*C. 4. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów i obtoczyć w pozostałej marynacie. 5. Ułóż po plastrze kurczaka na podpieczonych
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach(...)czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj
Słodko-Słony Świat IlonySą takie sytuacje, że człowiekowi szczęka, cycki i inne rzeczy opadają, siada i zastanawia się czy to możliwe, że to się dzieje naprawdę? Przecież to chore
Kraina Tysiąca Smakówsamodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka ok. 200-250 g cukinia ok. 200-250 g burak 3 jajka 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 100 ml dowolnego mleka 30 g parmezanu(...)ubijamy z mlekiem, dodajemy tartego parmezanu i wylewamy na wierzch warzyw. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 st. C. Upieczone posypujemy mozzarellą i zostawiamy, aż się rozpuści lub zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego kolorowego
Kucharzycaforemki i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny. Polecam Wam ten sposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki(...)mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu
Codzienna kuchnia niecodziennaTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiZazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie
kuchnia doskijajka sól, pieprz olej do smażenia Sposób Przygotować ciasto. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu do puree ziemniaczanego dodać mąkę i zagnieść ciasto. Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i całe (zarówno spód, jak i boki) wylepić ziemniaczanym ciastem. Podpiec w piekarniku na złoty(...)tuńczyka z puszki, posypać posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, zalać nim tartę. Całość posypać żółtym serem i ponownie umieścić w piekarniku. Zapiekać około 20 minut
Kuchenne aromaty