Szybkie szaszłyki Brak czasu, ciągle w biegu, proponuje coś szybkiego. Składniki: · 4 duże ziemniaki · 1 papryka czerwona · 2 cebule · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa do kurczaka(...)papryki usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. 4. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. 5. Nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 6. Zapiekamy 20 minut w 180°C. 7. Gotowe, smacznego
Kulinarna Chwilastartego, żółtego sera Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę Żaroodporne naczynie smarujemy(...)masłem, wykładamy połowę purée , na to kiełbaskę i przykrywamy drugą warstwą puree ziemniaczanego . Następnie wciskamy brukselkę , tak aby połowa wystawała z masy ziemniaczanej. Smarujemy pozostałym masłem,posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w 200ºC. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światMleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach(...)zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze
R'n'G Kitchenobierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą(...)świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki
OliveandThymeFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce
BullioFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce
Bulliostartego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać(...)wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldorady na sos: - garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin(...)naczyniu żaroodpornym ziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię aluminiową, i układamy w naczyniu żaroodpornym. zapiekamy w piekarniku około 40minut. podajemy z sałatą Pozdrawiam Was cieplutko i życzę smacznego
SMYKWKUCHNIdrobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy(...)jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyZapomniane warzywo. Znane i dominujące przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu. Składniki 500 g brukwi 50 g startego parmezanu gałązka rozmarynu 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem(...)papierze do pieczenia i posypałem z wierzchu pozostałym parmezanem. Zapiekałem w 200 st. C, przez 30-40 minut, aż się zrumieniła
R'n'G Kitchenświeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Filety(...)pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam. Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę. Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią do góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć
https:KKuchniaMniampieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję w drobne piórka. Układam na formie posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając(...)trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO
Wielopokoleniowozdobyć dorsza suszonego w soli, należy go namoczyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc), a następnie kilka razy przepłukać. Gotujemy tak samo jak świeżego i mrożonego w mleku. Ziemniaki obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugotowane ścieramy je do większej miski na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorsza rozdrabniamy w palcach(...)ryba jest całkowicie pozbawiona ości. Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego
bistro mamakonkretnych restauracji w danych dniach. Czego musisz spróbować w Rzymie? – pizza – spróbujcie tej zwyczajnej, ale nie bójcie się dziwnych smaków! Dla mnie największym zaskoczeniem była pizza z ziemniakami i o dziwo, smakowała dobrze! – rzymkiej pinsy – pinsa to rzymska siostra pizzy. Inne ciasto, inaczej smakuje, podobno jest zdrowsza i można ją jeść bez wyrzutów sumienia, – suppli(...)środku z mozzarella lub mięsem, – Gnochii ala Romana – to nie typowe kluseczki. Robi się je z semoliny, a nie normalnej mąki. Z ciasta wycinają płaskie krążki, które zapiekane są z roztopionym masłem i parmezanem, – puntarelle – pędy endywii w sosie anchois. I tylko w tej części Włoch to mają i jedzą. Inni nie znaju, – makaron
Czynniki pierwszedrożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki. Paprykę na paski. Cebulę kroimy w piórka. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy(...)dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze
R'n'G KitchenGołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania(...)idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka
e-PrzepisyKulinarneŁosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczarki i cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Brzoskwinie myjemy, kroimy w dość duże kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty. Z naczynia odsączamy do rondelka powstały płyn, dodajemy musztardę, sos worcestershire, możemy doprawić słodką papryką. W szklance(...)śmietanę z mąką i 1/2 szklanki wody, nie może być grudek i dodajemy do naszego sosu, całość zagotowujemy, gdy sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody. Podajemy z ziemniakami
Delusional Trinejestem na to gotowa ;) Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki startego sera cheddar sól pieprz (świeżo zmielony) tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać. Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając(...)kształt koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki wbić po dwa jajka przepiórcze, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowanieulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy na ósemki. Czosnek rozdzielamy na ząbki, nie obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę i wszystko razem(...)czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Wyjmujemy zapiekankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarny