sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli
królestwo garówlekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut(...)wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPrawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.
Maminek kulinarnyDziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)dzisiejszego dania przydaje się żeliwny garnek czy też patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Alternatywnie możecie najpierw poddusić warzywa na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do naczynia do zapiekania, ułożyć na wierzchu rybę i wstawić do piekarnika. Warzywa poddusiłam na uniwersalnej oliwie Monini Classico. Oliwa ta ma zrównoważony, harmonijny aromat i nadaje się zarówno do gotowania, jak i doprawiania
Chilli Czosnek i Oliwajednej strony istnieje wiele sposobów na potrawę nazywaną zwykle polędwiczkami w sosie kurkowym lub podobnie. Mięso jest smażone, duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze(...)koniec po prostu dosolić sos. Polędwica z kurkami może teoretycznie stanowić zupełnie samodzielne danie, ale często podaje się ją z jakimiś dodatkami. Do polędwicy wg przepisu poniżej proponujemy pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami 2015-09-27 00:38:08 Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa z sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum
Kulinarna PokusaPosypać resztą warzyw. Następnie ułożyć obrane ziemniaki. Posolić danie i wlać około 1-2 szklanki bulionu (lub wody). Patelnię od smażenia warzyw wypłukać szklanką bulionu (lub wody), dodać masło, wymieszać aż się roztopi i przelać do brytfanny/naczynia żaroodpornego (łącznie można użyć 2-3 szklanek bulionu – w zależności jak duże mamy naczynie do zapiekania). Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Przebojeprzyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę. 2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Bagietki kroimy na kawałki, na każdym kawałku układamy 1/2 plasterka sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniwysokich brzegach , zalewamy śmietanką . Na ziemniakach układamy pieczarki , następnie podsmażone mielone, cukinię , cebulę ponownie solimy i pieprzymy . Na koniec pomidory z puszki , całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C przez 2 godziny . Następnie zdejmujemy folię i smarujemy wierzch jogurtem greckim , wymieszanym z tartym serem . Ponownie zapiekamy ( bez przykrycia ) , do momentu aż wierzch zapiekanki ładnie
Ogrodnik w podróżynaczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory
Fit&Fast KitchenMięso wymieszać i rozłożyć równo na ziemniakach. Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym , posiekanym czosnkiem, i czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie) i szczyptą oregano. Zapiekać ok 40 min w temp
Gotowanie jest łatwefarszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste sito i dokładnie wycisnąć płyn, który należy wylać. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać startym serem i zapiekać
Maślane ciasteczkoZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa
Gospodyni Miejskapodróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała(...)czyli pierogi karelskie, to tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego
Food Squarełyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki(...)oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzoneczasie zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze aż mięso ładnie się zrumieni z wierzchu (około 10 minut). Po wyjęciu z pieca można odlać część płynu i zrobić z niego sos (zagęszczając go mąką i śmietaną). Jednak wychodzi on bardzo tłusty i nie każdemu może odpowiadać. Karkówkę można podać z kaszą lub młodymi ziemniakami
My simple kitchen