ziemniaków krochmal, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: majeranku, oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdrowo i szybko? Tak! Na dodatek jest pysznie. I nie, nie jest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa, pierś z kurczaka, mięso mielone czy mąka orkiszowa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach takich jak Lidl czy Biedronka. Uważasz, że zdrowe odżywianie jest(...)zwykle zależna od tego jaką kupicie tortillę, salami i mozzarellę. PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE Przepis na 2 pizze (2 porcje) Całość ok. 9 zł Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne
Czarnawisienkazapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami
królestwo garówZiemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree. Boczniaki kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy
R'n'G Kitchenzapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina nie była przekonana do mojego sposobu na karpia, więc zrobiłam go w niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami
Smakowy Rajkroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w talarki. Seler kroimy w kosteczkę, a kapustę w paski. Na dno naczynia wkładamy ziemniaki i solimy je. Na ziemniakach kładziemy kawałki masła, trochę warzyw, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i tę warstwę również solimy i dodatkowo dodajemy kminek i pieprz. Przyprawione kawałki mięsa układamy na warzywach i przykrywamy(...)pozostałymi warzywami, które również doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Na wierzch wylewamy śmietanę. Można również podlać lekko wodą (1/2 szklanki). Naczynie przykrywamy i pieczeń dusimy na gazie lub zapiekamy w piekarniku przez około godzinę, obracając od czasu do czasu mięso, by równo dochodziło. Kiedy mięso jest miękkie na pieczeń wykładamy ciasto drożdżowe w taki sposób, by dotykało garnka. Przykryty pokrywką
Trzeci talerzSzybkie szaszłyki Brak czasu, ciągle w biegu, proponuje coś szybkiego. Składniki: · 4 duże ziemniaki · 1 papryka czerwona · 2 cebule · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa do kurczaka(...)papryki usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. 4. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. 5. Nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków. 6. Zapiekamy 20 minut w 180°C. 7. Gotowe, smacznego
Kulinarna ChwilaMleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach(...)zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze
R'n'G Kitchenobierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą(...)świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki
OliveandThymeFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce
BullioFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu(...)łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce
Bulliostartego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać(...)wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldorady na sos: - garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin(...)naczyniu żaroodpornym ziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię aluminiową, i układamy w naczyniu żaroodpornym. zapiekamy w piekarniku około 40minut. podajemy z sałatą Pozdrawiam Was cieplutko i życzę smacznego
SMYKWKUCHNIdrobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy(...)jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyZapomniane warzywo. Znane i dominujące przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu. Składniki 500 g brukwi 50 g startego parmezanu gałązka rozmarynu 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem(...)papierze do pieczenia i posypałem z wierzchu pozostałym parmezanem. Zapiekałem w 200 st. C, przez 30-40 minut, aż się zrumieniła
R'n'G Kitchen