zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:104/165)

Zapiekanka ziemniaczano-porowa. 226

plasterki i podsmażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Odłożyć delikatnie na papierowy ręcznik do odsączenia. Drugą połowę pora pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Ziemniaki ugotować, odlać wodę i ugnieść je na puree z masłem. W dużej misce wymieszać ziemniaczane puree z porem (krojonym w kostkę), śmietaną, cheddarem, odsączoną kukurydzą z puszki, ziołami i kurkumą. Dodać(...)pieprz do smaku a następnie jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Przenieść masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim plasterki pora wciskając je delikatnie wgłąb.  Zapiekać 45 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem z folii aluminiowej. Podawać z dużą ilością mieszanych sałat z winegretem

zadanie-gotowanie
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 119

efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe

Niedzielny kucharz
Bulwy „au gratin” 122

smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem w miarę popularnym. W większości książek z początku XX wieku można znaleźć przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura

królestwo garów
Schab pieczony w mleku 202

talarki. W naczyniu do zapiekania (wtedy okręcimy naczynie folia aluminiową) lub żaroodpornym układamy plastry schabu przekładając je cebulą i suszonymi pomidorami. Całość zalewamy mlekiem tak aby mięso było do połowy zanurzone. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż mięso będzie miękkie Mięso można także przykryć pokrojonymi w kostkę lub plasterki ziemniakami i marchewką wtedy powstanie

sierotka maRysia w kuchni
Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą 190

ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera

zdrowa vege kuchnia
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać

Gospodyni Miejska
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 156

dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę. Mięso przekładamy do naczynia, smarujemy musztardą, posypujemy igiełkami rozmarynu. Marchewką obkładamy boki mięsa. Całość przykrywamy wilgotnym kawałkiem papieru do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i papier, mięso polewamy sokami i dopiekamy dalsze pół godziny. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i surówka z pora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny bananowe - cukiernia Lidla 250

banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku

Mechanik w kuchni
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 118

Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Wspaniałe danie typu left overs , czyli wykorzystujące resztki z wczorajszego obiadu, na który była kasza gryczana. Jeśli zostało Wam trochę niezjedzonej kaszy zróbcie gryczanki. Choć jest(...)smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety, kiedy mocno zrumienią się od smażonej strony. Krok 3 Rozgrzej piekarnika do 190 stopni. Zalej greczanki sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut Artykuł Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 141

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia   Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól   Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój(...)ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż na papierze do pieczenia, posmaruj oliwą i dopraw solą. Zapiekaj przez 20-25 minut.   Rybę podziel na mniejsze kawałki,   dopraw solą i pieprzem.   W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia

kuron.com.pl
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 211

naczynia i zapiekamy. Takie gotowanie na co dzień lubię najbardziej. Ciekawy pomysł na ryż oraz na podanie białego mięsa, które w tej wersji na pewno nie będzie przesuszone. Proste składniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie: 200 g brązowego ryżu cukinię, ok. 300 g 2 średnie ziemniaki 4-5 łodyg selera naciowego

Pichceniomania
41 przepisów na dania jednogarnkowe 318

oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem

Moja smaczna kuchnia
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 86

Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Wspaniałe danie typu left overs , czyli wykorzystujące resztki z wczorajszego obiadu, na który była kasza gryczana. Jeśli zostało Wam trochę niezjedzonej kaszy zróbcie gryczanki. Choć jest(...)smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety, kiedy mocno zrumienią się od smażonej strony. Krok 3 Rozgrzej piekarnika do 190 stopni. Zalej greczanki sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut Artykuł Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 131

łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać około 15-20 minut

WSZYSTKO SMACZNE
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut 153

masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną za pomocą bazylii, czosnku, soli i pieprzu.  Wierz równomiernie posypać pozostałym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 15-20 minut i zapiekać w temperaturze

Di gotuje