zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:97/165)

Ziemniaki Hasselback 384

deseczkami. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła i topimy. Każdego ziemniaka smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 50 minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie

Kuchnia w czekoladzie
Peruwiańska causa po mojemu 188

mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa, zwana też causą limeńską (od stolicy Peru - Limy).  W oryginale jest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką

Quinoa Raz!
CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 162

łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem. Na kilka ostatnich minut ściągnijcie folię i włączcie zapiekanie górne, Nas to danie zwaliło z nóg, myślę, że Wam także zasmakuje

OliveandThyme
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 207

wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut

Szefowa kuchni
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 411

pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy

Miód i pieprz
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym 166

wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak zapiekany z ziemniakami. 121

oregano. Dokładnie mieszamy - odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w talarki (ok 5 mm grubości). Gotujemy około 10 minut, tak żeby trochę zmiękły, odcedzamy. Polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem, oregano, bazylią oraz papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego razem z kurczakiem i mieszamy. Zapiekamy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zapiekanka z brukselką, z OpenCard w Starym Lwowie 130

sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej jedzenia, które zamówiłam (gołąbki z ziemniakami i czebureki - o wiele za tłusto). Nie podobała mi się również

Qlinarnie i Qlinarnie
Młode ziemniaki zapiekane pod boczkiem 67

chili, solą pieprzem i tymiankiem.Ułożyć w naczyniu zakrywając całą powierzchnię ziemniaków. 3. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C na ok. 20 min. 4. Po tych 20 min. folię aluminiową ściągnąć z naczynia, całość polać wytopionym tłuszczem z boczku i zapiekać przez

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 857

szczypiorek i czosnek.Dodaję do zapiekanki.Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym ze śmietaną. Zapiekam na złoty kolor. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem pojawił się

UgotujmyTo.pl
Golonka pieczona z warzywami 181

Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę(...)kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową

Kulinarna Pokusa
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce 202

pokrojone w ćwiartki 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki 400 g puszka krojonych pomidorów posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200oC i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania. Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą

karmelowy
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 198

Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek

Ugotować
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 147

domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
ZIEMNIACZKI PIECZONE Z BOCZKIEM I MOZARELLĄ 189

paprykę i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Każdy jeden ziemniak zawijamy w cienki plasterek boczku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch naczynia zawijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut w 200  C.  Wyciągamy ostrożnie naczynie, zdejmujemy folię i posypujemy ziemniaczki pokrojona mozzarellą.  Zapiekamy jeszcze 10 minut w mniejszej temperaturze aż ser się rozpuści

Kulinarne Fantazje Marioli
Golonka z indyka 238

golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO

https:KKuchniaMniam
Babka ziemniaczana na sałacie 246

czasu, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego

Krakowskie smaki Ani
Ziemniaczane pizzerinki 301

łyżka mąki sól ketchup pomidor wędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 246

Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim(...)blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa