zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:88/165)

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 270

naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.Smacznego

cookpl
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 168

wszystko nabierze delikatności Tym czasem warto jeszcze sięgnąć do ciężkiej zimowej pychoty .. Składniki ; 1 kg żeberek ekstra mięsnych 2 cebule średniej wielkości 3 ząbki czosnku 4 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki maggi w płynie 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy(...)Nakrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 C , przez około 30 – 40 minut . Po tym czasie podlewamy 1/2 szklanki wody i dalej dusimy przez następne 60 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie kontrolujemy czy mięso się zrumieniło , powinno mimo zamknięcia . Jeśli jest pięknie złociste , dolewamy 2 szklanki wody , wkładamy pokrojone grubo ziemniaki i ponownie dusimy

Ogrodnik w podróży
Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 238

Zapiekane kluski ziemniaczane Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny.  Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią(...)zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 1,5 minuty. 8. Żaroodporne naczynie lub naczynie ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą

Mój pomysł na
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 134

listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki

R'n'G Kitchen
Najlepsze przepisy na kurki 202

dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki

Moja pasja smaku
SYLWESTROWE KOSZYCZKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWO-ZIEMNIACZANYM 184

marchewką i papryką z dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody. Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam. Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki. Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami. Zapiekam w 220 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia ciasta

JejKuchnia
Pomysły na domową zapiekankę 172

kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl

Gotuję Testuję
Udka pieczone w pomidorach 185

Dzisiaj mam dla Was przepis na udka zapiekane w pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę

O kuchni z uczuciem
Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy. 170

plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś z indyka

Moje-pitraszenie
gołąbki z gotowanych ziemniaków 707

kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie

w mojej kuchni
Cannelloni 225

śli kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym ubijakiem do ziemniaków!Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.Do zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej

Z Kuchni Do Kuchni
ZAPIEKANKA WARZYWNA POD BATATEM 220

Użyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły

Kasia Sarna
Pieczone bataty z Apetiną i suszonymi pomidorami 443

Pesto i Rukola 4 połówek suszonych pomidorów 1 garść czarnych oliwek 1 łyżeczka tartego parmezanu 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika sól pieprz czarny oliwa spod suszonych pomidorów świeża rukola Ziemniaki przekroić na pół, natrzeć oliwą spod suszonych pomidorów i oprószyć solą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec ok 1 godziny w zależności(...)piekarnika nagrzanego do 200*C. Zapiekać przez około 20 min. Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na Durszlaku :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Na specjalne okazje , Obiad , Przystawki i przekąski Tagged: oliwki , parmezan , rukola , serek kremowy , suszone pomidory , słonecznik , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 260

przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale jak już je przygotujecie będziecie zachwyceni. Pieczone żeberka możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja osobiście polecam puree z ziemniaków <- tutaj znajdziecie przepis . Składniki 1 kg żeberek 3 cebule szklanka ketchupu 1/2 szklanki miodu sól pieprz olej Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – przepis Zaczynamy od przygotowania żeberek. Na patelni(...)solą i pieprzem żeberka. Wystarczy je delikatnie zarumienić z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni. Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami – cebulę, żeberka, cebulę itd. W rondelku mieszamy ketchup z miodem. Tak przygotowanym sosem polewamy żeberka, a następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!