cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze śmietany. 3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolizalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze
R'n'G Kitchenłyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość oprószamy szczyptą soli, pieprzu i pieczemy w 180 stopniach C ok. 1 h i 15 min. 7. Zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i całość zapiekamy jeszcze w 220 stopniach C ok. 15 min. Schab pieczony w kapuście kiszonej jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachżaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ser ze szpinakiem i porem. Przykryć resztą ziemniaków. 6. W misce połączyć jajka z jogurtem (lub śmietaną), koperek, szczypiorek i żółty ser. Lekko posolić i popieprzyć. Mieszanką jajeczno-serową zalać warzywa. 7. Całość zapiekać bez przykrycia w 180st. C przez 30-40 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego
Kuchnia domowa AniMięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa
Moje Kuchenne Rewelacjedawnych lat ale i chrupkości panierce. U mnie kotlety zostały podane z ziemniakami gotowanymi i mizerią. I szczerze, chyba tak będziemy od teraz robić kotlety wyszły bardziej soczyste i pulchniejsze :) Spróbujesz ? Inne przepisy na schab na moim blogu : Schab zapiekany ze szpinakiem Schab z pończoch y Schab z powidłami śliwkowymi Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej
Kuchnia na wzgórzuStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego
Moniki Smakołykibyły wyklejone ciastem. Spód wykładamy upieczonymi ziemniakami, posypujemy cebulą, solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę ziemniaków i znowu dajemy cebulę, sól i pieprz i tak aż nam zabraknie. Jajka i śmietanę ubijamy z mąką mikserem, a następnie wylewamy całość do blaszki z zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C, około 45 minut
Smakowy Rajpuszki fasolkę i wymieszać do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki, mozzarellę pokroić na kawałki i rozłożyć wokół ziemniaków, do środka wbić jajka uważając aby nie pękło żółtko, posypać pieprzem kolorowym zmielonym w mikrofali na opcji combi /pieczenie i grzanie/ lub na opcji jaką masz zapiekać 30 minut na 350 Wat - zapiekanka jest syta, smaczna i warta i dobrze smakuje
W Mojej Kuchni Lubiępopieprzyć rybę i warzywa , posypać grubo startym żółtym serem Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok .20- 30 minut w 170-180 stopniach. Po kilkunastu minutach, gdyby ser zbytnio się zrumienił rybę można przykryć folią aluminiową Udusić na półmiękko Podawać z ziemniakami
w mojej kuchnipotrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały w środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach i zapiekam obok kurczaka tylko już do zrumieniania. W ten sposób można(...)lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc. Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić na godzinę do namoczenia. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać namoczone rodzynki wraz z piwem, w którym się moczyły, skórkę posmarować oliwą i delikatnie posypać odrobiną cukru. Pomiędzy kurczaka włożyć listki laurowe, cebulę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki oraz
Kocham..lubię..gotuję..pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny
Kulinarne przygody Gatitysolą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na ćwiartki. Jabłka przekroić na połówki. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy.Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. Rozgrzać patelnię(...)piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone.Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki.Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchennegenialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka(...)jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. ( Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! ) Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki ( pod skosem ), wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody
Ostra na Słodkokostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko. jajko, sól, pieprz, zioła. Zalewamy zapiekankę. 5. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180*, po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera. 6. przed podaniem ozdabiamy pomidorkami, pietruszką albo szczypiorkiem
Dziś Ja gotujeplastry, również podzielić na dwie części. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wysmarować olejem wyłożyć plasterki ziemniaków, posypać je gałką muszkatołową na to wyłożyć połowę zawartości garnka i posypać serem. Z pozostałych składników zrobić kolejną warstwę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Zapiekamy do momentu roztopienia sera. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPrzepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk
Poezja Smaków - blog kulinarnykiełbasą. Ziemniaki z cebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy we wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min. Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno
chleba naszegoPodstawą dobrej enchiladas jest właśnie sos, który dodaje się do farszu ale i w nim zapieka danie. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować smaczny, ostry sos. Enchiladas z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 8 tortilla 500 g mielonego z kurczaka 3 ziemniaki 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, uprażone i zgniecione w moździerzu ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju
codojedzeniażółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego
Symfonia smakowaziemniaków oliwa z oliwek przyprawy: sól himalajska, "domowa wegeta", słodka papryka, czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, polewamy jeszcze niewielką ilością oliwy i przyprawiamy. Ja używam duuuużo słodkiej papryki, która dodatkowo ładnie się zapieka ;) Ziemniaczki pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. przez 50-60 minut. Mają pyszną, chrupiącą skórkę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni. (Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie
Kuchnia w opałachSambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru
Codzienna kuchnia niecodzienna