zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:79/165)

Zupa z porów 117

warzywie jakim jest por, przeważnie jest dodawany do rosołu, a ja robię z niego surówkę , zapiekam z kurczakiem , karmelizuję i podaję np. do pierogów. Przyszedł czas podać mój przepis na zupę z porów, w której por gra pierwsze skrzypce! Błyskawiczna zupa z porów i ziemniaków to świetna alternatywa dla fanów tego warzywa. Bardzo łatwa, szybka i tania zupa. Do tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 168

Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki -kości wędzone(...)zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować! Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut

BaRepas
Omlet ziemniaczany z czerwoną papryką + testowanie dwustronnej patelni Happycall 113

przywiera, to jednym ruchem ręki możemy obrócić patelnię z omletem i zapiekać jego drugą stronę. Po prostu rewelka. No i rzeczywiście kuchenka po skończonym posiłku nie jest ubrudzona tłuszczem, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnych patelni. Poniżej przepis na ziemniaczany omlet z papryką: 4 ziemniaki 6 jajek 1 mała czerwona papryka 1/2 papryki żółtej 1 mała cebula około(...)Dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną zieleniną. Mieszamy. Jajka wybijamy do małego garnuszka, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Doprawiamy większą szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na rozgrzaną patelnię wylewamy minimalną ilość oleju. Wykładamy masę jajeczno-ziemniaczaną z papryką. Patelnię zamykamy i smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie patelnię obracamy na drugą stronę i zapiekamy omlet na rumiano

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 149

pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący.  Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie

Roślinna - blog wegański
Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami 151

łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej kolendry  1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżeczka majeranku MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW: 1 łyżeczka oliwy - nie potrzeba tu więcej tłuszczu, bo wytopi się on z karkówki i nada smaku ziemniaczkom 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego   Karkówkę(...)pozostanie, to będzie mało wyczuwalna po upieczeniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy danie zapiekać, posypać obficie solą i pieprzem ziołowym. Dolać oliwę. Dokładnie wszystko wymieszać, aby marynata pokryła wszystkie ziemniaczki.   Do naczynia żaroodpornego, w którym marynowały się ziemniaki, ułożyć na wierzchu plastry karkówki - wklepać w mięso resztki marynaty z miski . Naczynie przykryć pokrywką i wstawić

Grunt to przepis!
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 122

też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami i smakowitym zielonym groszkiem …mniam Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 6 pieczarek 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki(...)kozieradkę , sól do smaku , mieszamy . Zalewamy winem w którym wcześniej moczyła się szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się

Ogrodnik w podróży
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 89

niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest(...)oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure ziemniaczane. My bardzo lubimy zastępować ją pure z kalafiora, pietruszki i ziemniaka. Zapieczone smakuje pysznie i jest lżejsze od ziemniaczanej masy. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Przygotowanie: Krok 1 Umyj kalafiora, podziel na różyczki, pokrój w plastry głąb. Umyj ziemniaka i pietruszki

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 129

niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest(...)oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure ziemniaczane. My bardzo lubimy zastępować ją pure z kalafiora, pietruszki i ziemniaka. Zapieczone smakuje pysznie i jest lżejsze od ziemniaczanej masy. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Przygotowanie: Krok 1 Umyj kalafiora, podziel na różyczki, pokrój w plastry głąb. Umyj ziemniaka i pietruszki

Niedzielny kucharz
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 167

przepisu Thomasa Kellera, ponieważ go uprościłam i pominęłam dodatek winegretu. Trochę mniej zachodu, a danie i tak jest pyszne i aromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby. ➤ Zobacz także:  Makaron z sosem a'la ratatouille Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii(...)godzinę.  6. Gotowy ratatouille podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków lub makaronu. Możesz go również zestawić z kawałkiem mięsa lub ryby. Uwagi do przepisu: Wybierz nieduże, wąskie cukinie i bakłażany. Dobrze, aby wszystkie warzywa miały podobną średnicę.  Ratatouille przygotuj w okrągłym lub owalnym naczyniu do zapiekania. Ważne, aby naczynie było raczej głębokie - aby pomieściło zarówno

Chilli Czosnek i Oliwa
łosoś zapiekany z ziemniakami, marchewką i cebulą 258

łosoś zapiekany z warzywami To proste danie, nie dość że jest zdrowe i pełne  cennych składników, to jednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. składniki  dla czterech osób 600 g fileta z łososia ( bez skóry) 2 niewielkie cebule 2 marchewki 8-10 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy  sól, pieprz koperek  sposób(...)następnie  kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch  rozkładamy  resztę marchwi z cebulą. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Łososia wyjmujemy z lodówki i układamy na warzywach, na całości  układamy pozostałe kawałki masła i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez

Miód i pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą 144

Następnie poukładać drugą część ziemniaków, na nie cebulę z kiełbasą i drugą część sera. Na końcu rozłożyć ostatnią część ziemniaków. Zapiekankę zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera. Włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekać aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni (około 30-40 minut

My simple kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 177

masłem. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka

talerz przyjemności
Pierś gołębia 225

strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Pierś podawać z sosem. Podałam z chipsami z ziemniaków. Orzeszkami bukowymi i rokitnikiem w cukrze. zastawa

królestwo garów
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 119

Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki

Bullio
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 153

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie(...)Przekładamy kapustę do naczynia w którym będziemy ją zapiekać razem z naszymi klopsami. Na wierz układamy mięso, można lekko przykryć kotleciki kapustą i zalewamy przygotowanym przed chwilą sosem. Zapiekamy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) przez około 30 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Wystarczy ugotować do tego ziemniaki i mamy pyszny obiad który zadziwi zarówno miłośników

KasiaiKrzysiu.pl