zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:79/165)

Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo 137

mięsi i sos są gorące. Krok 5 Przełóż skrzydełka ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220 stopni. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż skrzydełka zaczną się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i podawaj z pieczonymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo 120

mięsi i sos są gorące. Krok 5 Przełóż skrzydełka ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220 stopni. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż skrzydełka zaczną się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i podawaj z pieczonymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym 249

pieczarki z porem i rozkładamy równomiernie. Na pieczarkach układamy szynkę, potem marchew i wsypujemy przyprawy. Na to układamy resztę ziemniaków oraz pomidory. Całość oblewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 30 minut.   [caption id="attachment_8069" align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

e-PrzepisyKulinarne
Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby 129

osolony wrzątek. Blanszować ok. 2 minut. Odcedzić i zostawić do ostudzenia, a potem zmiksować blenderem ręcznym razem z czosnkiem niedźwiedzim. Ziemniaka wymieszać z groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować cannelloni masą ziemniaczano-groszkową, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do naczynia dodać opłukane i pokrojone na połówki pieczarki, pokrojoną na ćwiartki cebulę i łyżkę masła pokrojonego w kawałki. Posolić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka jajeczno ziemniaczana z oscypkiem 106

przyprawy do ziemniaków 150 g oscypka 5 jajek     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy starty ser, zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C (pod przykryciem). Następnie wbijamy jajka, zapiekamy w tej samej temperaturze 15-20 min, bez przykrycia

R'n'G Kitchen
Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą 122

mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem. Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu

R'n'G Kitchen
Ziemniaki po neapolitańsku 135

Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen
ZIEMNIACZANE WIANUSZKI ZE SZPINAKIEM + FILMIK 100

Ziemniaczane wianuszki zapiekane ze szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI :  600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę  1 łyżka masła  1 łyżka śmietany  1 łyżka mąki  sól, pieprz do smaku, kurkuma

Kulinarne Fantazje Marioli
Schabowy zapiekany z pieczarkami 176

piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i ostrą papryczką. Schabowe podałam z ziemniakami z wody i buraczkami

Alutka-Gotuje
Dorsz w sosie pomidorowym 122

Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku

Bullio
Tortilla de patatas 129

gniazda nasienne), kroimy w grubą kostkę i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przenosimy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy mieszaninę jajek i mleka. Zapiekać w piekarniku +/- 30 minut w 180 stopniach. Można również smażyć na patelni pod przykryciem około 45 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Roladki schabowe w sosie czosnkowo-ziołowym. 148

pieprzymy, wykładamy po plastrze polędwicy i sera - zwijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym - zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej (przepis) i ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy

Moje-pitraszenie
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami 146

stron na niewielkiej ilości oliwy. Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty ) W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni

Darcia w kuchni
Warzywny gulasz z dorszem 159

piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków tylko zjeść go z chlebem lub po prostu dodać więcej ryby i zajadać sam. Można również pominąć część z zapiekaniem i kruszonką. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz zapiekany w folii 268

Dorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić

Ugotować
Dorsz w sosie pomidorowym 232

Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku

Bullio
Szparagi w dwóch odsłonach 144

minut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 154

przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem, aby kawałki ziemniaków były oblepione sosem. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekałem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika, nałożyłem porcje na talerze. Udekorowałem pokrojonym szczypiorkiem z cebul dymek

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka Ziemniaczana Z Sosem Serowym 216

słodką papryką, układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO!  P.S. Do zapiekanki możemy także

Luźna Kuchnia
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 110

wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka rybna 189

180st na ok 15 minut.  Po tym czasie naczynie wyjąć - należy odlać wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania  i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 138

Dorsz zapiekany w musie jabłkowym to proste, pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki(...)oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć na zapiekance. Zapiekać następne 15 minut do zrumienienia jabłek podawać z puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z porów 112

warzywie jakim jest por, przeważnie jest dodawany do rosołu, a ja robię z niego surówkę , zapiekam z kurczakiem , karmelizuję i podaję np. do pierogów. Przyszedł czas podać mój przepis na zupę z porów, w której por gra pierwsze skrzypce! Błyskawiczna zupa z porów i ziemniaków to świetna alternatywa dla fanów tego warzywa. Bardzo łatwa, szybka i tania zupa. Do tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 157

Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki -kości wędzone(...)zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować! Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut

BaRepas
Omlet ziemniaczany z czerwoną papryką + testowanie dwustronnej patelni Happycall 105

przywiera, to jednym ruchem ręki możemy obrócić patelnię z omletem i zapiekać jego drugą stronę. Po prostu rewelka. No i rzeczywiście kuchenka po skończonym posiłku nie jest ubrudzona tłuszczem, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnych patelni. Poniżej przepis na ziemniaczany omlet z papryką: 4 ziemniaki 6 jajek 1 mała czerwona papryka 1/2 papryki żółtej 1 mała cebula około(...)Dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną zieleniną. Mieszamy. Jajka wybijamy do małego garnuszka, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Doprawiamy większą szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na rozgrzaną patelnię wylewamy minimalną ilość oleju. Wykładamy masę jajeczno-ziemniaczaną z papryką. Patelnię zamykamy i smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie patelnię obracamy na drugą stronę i zapiekamy omlet na rumiano

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 142

pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący.  Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie

Roślinna - blog wegański
Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami 142

łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej kolendry  1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżeczka majeranku MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW: 1 łyżeczka oliwy - nie potrzeba tu więcej tłuszczu, bo wytopi się on z karkówki i nada smaku ziemniaczkom 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego   Karkówkę(...)pozostanie, to będzie mało wyczuwalna po upieczeniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy danie zapiekać, posypać obficie solą i pieprzem ziołowym. Dolać oliwę. Dokładnie wszystko wymieszać, aby marynata pokryła wszystkie ziemniaczki.   Do naczynia żaroodpornego, w którym marynowały się ziemniaki, ułożyć na wierzchu plastry karkówki - wklepać w mięso resztki marynaty z miski . Naczynie przykryć pokrywką i wstawić

Grunt to przepis!
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 114

też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami i smakowitym zielonym groszkiem …mniam Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 6 pieczarek 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki(...)kozieradkę , sól do smaku , mieszamy . Zalewamy winem w którym wcześniej moczyła się szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się

Ogrodnik w podróży