zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:109/165)

Frittata z ziemniakami, kurczakiem i szpinakiem czyli zapiekanka z ziemniakami 147

drobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy(...)jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Frytki z brukwi z parmezanem 126

Zapomniane warzywo. Znane i dominujące przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu.  Składniki 500 g brukwi 50 g startego parmezanu gałązka rozmarynu 2 łyżki oliwy sól     Przygotowanie Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem(...)papierze do pieczenia i posypałem z wierzchu pozostałym parmezanem. Zapiekałem w 200 st. C, przez 30-40 minut, aż się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą 184

świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Filety(...)pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam. Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę. Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią do góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem 99

pieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka -  pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję w drobne piórka. Układam na formie posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając(...)trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 291

zdobyć dorsza suszonego w soli, należy go namoczyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc), a następnie kilka razy przepłukać. Gotujemy tak samo jak świeżego i mrożonego w mleku. Ziemniaki obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugotowane ścieramy je do większej miski na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorsza rozdrabniamy w palcach(...)ryba jest całkowicie pozbawiona ości.  Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st.  Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego

bistro mama
Rzym w pigułce – ciekawostki i wskazówki 108

konkretnych restauracji w danych dniach. Czego musisz spróbować w Rzymie? – pizza – spróbujcie tej zwyczajnej, ale nie bójcie się dziwnych smaków! Dla mnie największym zaskoczeniem była pizza z ziemniakami i o dziwo, smakowała dobrze! – rzymkiej pinsy – pinsa to rzymska siostra pizzy. Inne ciasto, inaczej smakuje, podobno jest zdrowsza i można ją jeść bez wyrzutów sumienia, – suppli(...)środku z mozzarella lub mięsem, – Gnochii ala Romana – to nie typowe kluseczki. Robi się je z semoliny, a nie normalnej mąki. Z ciasta wycinają płaskie krążki, które zapiekane są z roztopionym masłem i parmezanem, – puntarelle – pędy endywii w sosie anchois. I tylko w tej części Włoch to mają i jedzą. Inni nie znaju, – makaron

Czynniki pierwsze
Pizza chłopska 92

drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki. Paprykę na paski. Cebulę kroimy w piórka. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy(...)dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 100

Gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania(...)idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami 181

Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak zapiekany z brzoskwiniami 104

Pieczarki i cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Brzoskwinie myjemy, kroimy w dość duże kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty.  Z naczynia odsączamy do rondelka powstały płyn, dodajemy musztardę, sos worcestershire, możemy doprawić słodką papryką. W szklance(...)śmietanę z mąką i 1/2 szklanki wody, nie może być grudek i dodajemy do naszego sosu, całość zagotowujemy, gdy sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody. Podajemy z ziemniakami

Delusional Trine
Muffiny ziemniaczane z jajkiem. 173

jestem na to gotowa ;) Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki startego sera cheddar sól pieprz (świeżo zmielony) tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.  Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając(...)kształt koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki wbić po dwa jajka przepiórcze, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Zapiekanka warzywna z serem feta 158

ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy na ósemki. Czosnek rozdzielamy na ząbki, nie obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę i wszystko razem(...)czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Wyjmujemy zapiekankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 102

ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie. Plastry bakłażana układamy na ziemniakach.  Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy(...)którzy nie jedzą mleka, chwilę odpoczywają;) Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy i starty ser. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach

Cytryna&Co.
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 207

Mimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić

Kraina Tysiąca Smaków
Chaczapuri imeruli 218

czasu na przyrządzenie czegoś pysznego, bądź jeśli się nad sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską(...)serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 156

środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem. Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym(...)smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka pieczona z pieczarkami 627

plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku(...)plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę ułożoną plaster przy plastrze. Widelcem porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić

To co kocham
25 przepisów na zapiekanki 310

grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem(...)zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko

Tradycyjna Kuchnia
Domowe frytki po wiedeńsku 291

Od dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe

Bon Appetit Małgorzaty
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1572

czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę.5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia.6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku i cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem.7. Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 200°C i pieczemy przez około 15 minut.8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych.Smacznego

W kuchni Katie