zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:109/165)

Pizza chłopska 96

drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki. Paprykę na paski. Cebulę kroimy w piórka. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy(...)dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

Gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania(...)idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami 189

Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak zapiekany z brzoskwiniami 106

Pieczarki i cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Brzoskwinie myjemy, kroimy w dość duże kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty.  Z naczynia odsączamy do rondelka powstały płyn, dodajemy musztardę, sos worcestershire, możemy doprawić słodką papryką. W szklance(...)śmietanę z mąką i 1/2 szklanki wody, nie może być grudek i dodajemy do naszego sosu, całość zagotowujemy, gdy sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody. Podajemy z ziemniakami

Delusional Trine
Muffiny ziemniaczane z jajkiem. 181

jestem na to gotowa ;) Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki startego sera cheddar sól pieprz (świeżo zmielony) tymianek (ok. 1 łyżeczki) 18 szt. jajek przepiórczych szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać.  Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając(...)kształt koszyczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki wbić po dwa jajka przepiórcze, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Zapiekanka warzywna z serem feta 163

ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy na ósemki. Czosnek rozdzielamy na ząbki, nie obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę i wszystko razem(...)czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Wyjmujemy zapiekankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 106

ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie. Plastry bakłażana układamy na ziemniakach.  Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy(...)którzy nie jedzą mleka, chwilę odpoczywają;) Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy i starty ser. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach

Cytryna&Co.
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 216

Mimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić

Kraina Tysiąca Smaków
Chaczapuri imeruli 223

czasu na przyrządzenie czegoś pysznego, bądź jeśli się nad sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską(...)serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 161

środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem. Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym(...)smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka pieczona z pieczarkami 645

plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku(...)plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę ułożoną plaster przy plastrze. Widelcem porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić

To co kocham
25 przepisów na zapiekanki 313

grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem(...)zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą i kiełbasą 25. Zapiekanka dyniowa na słodko

Tradycyjna Kuchnia
Domowe frytki po wiedeńsku 295

Od dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe

Bon Appetit Małgorzaty
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1578

czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę.5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia.6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku i cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem.7. Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 200°C i pieczemy przez około 15 minut.8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek do dań głównych.Smacznego

W kuchni Katie
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią 111

sera feta Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw. Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio do warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy). Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli(...)mieszamy. Ważne też by użyć większego naczynia, tak by warzywa nie były rozłożone zbyt grubą warstwą (np 22x33cm lub większe). Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 90 minut. Po około godzinie sprawdzamy warzywa i w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (około 1/5 szklanki). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy natką pietruszki lub listkami

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 264

sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy(...)chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w temp 180 C. Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym Artykuł Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany z ananasem 435

cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue  Kurczak w miodowym sosie  Naleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki sos z kurczakiem Szaszłyki na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Kurczak w pomidorowym sosie Składniki 500 g fileta z piersi kurczaka 1/3 ananasa pokrojonego w plasterki  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 czerwona cebula(...)mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue

Delusional Trine
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami 116

dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.  Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki - nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem. Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu. Ułożyć(...)wątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce. Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 192

kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym(...)cukierniczego i wyciskałam  zawijasy na farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami  świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO  :) www.profi.com.pl

W kuchennej krainie
Czosnkowa zupa krem 144

podsmażaj je 5 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy (pomijając sól), dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Upieczony czosnek lekko przestudź (tylko po to, aby nie poparzyć sobie palców). Za pomocą noża wyciśnij ząbki czosnku. Dodaj je do zupy wraz z solą i całość(...)zbyt gęsta możesz dodać jeszcze wody lub mleka sojowego. Podałam zupę z grzankami. Chleb pokroiłam w drobną kostkę, dodałam starty wegański ser, posypałam czosnkiem suszonym i skropiłam oliwą truflową. Zapiekałam je podczas pieczenia czosnku przez 10 minut. Smacznego

greenscarf
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 156

dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa(...)łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru  i szczyptę czosnku) 1 młoda, nieduża cukinia 1 młody, nieduży bakłażan 3-4 młode cebulki 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) ugotowane ziemniaki garść natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku sól oliwa      Mięso nacieramy solą zmiękczającą i odkładamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania