sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka(...)własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy
BaRepasDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie(...)talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjalodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych(...)naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy z migdałami. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich 70g cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec delikatnie mieszamy masę czekoladową z białkami i wylewamy
Smakowy Rajpomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :)Składniki na naleśniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła wodałyżka oleju2 czubate łyżki płatków owsianychskładniki na farsz:2 piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków(...)patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki
Bon Appetit Małgorzatyciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie(...)łyżki płatków owsianych3 łyżki sezamu1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka rodzynek1 łyżka suszonej żurawiny6 orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli (można też dodać daktyle)1 łyżka wodyokoło 2-3 łyżek naturalnego miodu (u mnie różany z Bułgarii) Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać
Bon Appetit MałgorzatyNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki olejupół szklanki posiekanych orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo(...)zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka
Bon Appetit Małgorzatyfirmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić(...)nich ciasteczka :)Składniki:7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianych1 łyżka pestek słonecznikamieszanka musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele)1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy
Bon Appetit Małgorzatytakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney:ok. 10 śliwek - węgierek3 świeże figi1 plasterek świeżego imbiru1 ząbek czosnku1 mała cebula2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki porto1 łyżeczka brązowego cukru1/2 łyżeczki płatków chili albo chili(...)proszkuszczypta solipół łyżeczki suszonego tymiankuPonadto:1 camembert ( u mnie ziołowy)1 świeża figa2 orzechy włoskie (świeże)parę gałązek świeżego tymiankuŚliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce
Bon Appetit Małgorzatymleka 3,2 % 1/2 szklanki cukru 120 g masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy(...)Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat
Bon Appetit Małgorzatyzaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky200 gpodłużnych biszkopcików (języczki)2 jajka75 g cukru500 gserka mascarpone2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym(...)Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo
Bon Appetit Małgorzatydodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą. A tak przy okazji zapraszam Was do Opola 22 czerwca na naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik(...)Opolszczyźnie :) klik do fan paga: Żarłostacja - fan pag Składniki:2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich5 ząbków czosnkupęczek koperku2 łyżki oliwy2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnegodekoracja: 1 łyżka kaparówOgórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy
Bon Appetit MałgorzatyProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem
Mienta blogCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto
Proste PotrawyProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki(...)czekolada gorzka- 120 g** miód- 2 łyżki* masło orzechowe- 2 łyżki* orzechy laskowe- do ozdobyKaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem
Kraina Miodem Płynącasmakowała. Jak również i my (ja i moje dwie siostry). Przepis na owsiankę dla czterech osób, więc cała rodzinka może usiąść to takich pyszności. Nie szczędziłam, ani orzechów, ani bananów. Była może trochę bardziej rzadsza, niż taka, którą robię dla siebie, ale była robiona specjalnie dla matulki, więc nie mogła być inaczej :).Siedzę przed komputerem i potrze jaką mamy(...)oknem tak szybko nas nie opuści i zawita na dobre. Bo taka wiosna jest bardzo wyczekiwana :).A teraz pora na przepis.Składniki:litr mlekaszklanka płatków owsianych (górskich)mała paczka orzechów włoskich łuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki
Moje pyszne gotowaniezwyczajniej w świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchnizmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem(...)termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić. wersja z rodzynkamiMożna zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-)Smacznego
Smaczne ZdroweKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
charlotte gotujePyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :) Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu. Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 80 g nutelli 1 łyżka kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy
Mania Gotowaniadzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy(...)sobą ostudzoną kaszę, pokrojone warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu posypujemy posiekaną dymką
Mango Papajawymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli 3 krople(...)rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy
Niezły Młynekuwielbiam chociaż za każdym razem próbuję coś w nich urozmaicić, inny dodatek, szczegół sprawia, że są wyjątkowe :D Składniki: 2 jabłka 1 łyżka płatków owsianych 4 migdały 2 orzechy laskowe 2 orzechy włoskie 3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Przygotowanie: Jabłka starannie myjemy i pozbywamy się gniazda z pestkami. W miseczce łączymy, płatki, posiekane migdały(...)orzechy, czekoladę i mód - faszerujemy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem(...)orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujespagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny(...)orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym
Czerwień i błękitPrzepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennejszklanka cukru6 jajszklanka otrąb pszennychpółtorej łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki olejułyżka kakao10-15 dag posiekanych orzechów włoskichcukier waniliowyBiałka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian(...)mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę
Praktyczna plStrudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie(...)pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania. Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać z dużą ilością cukru pudru
wyzwania kuchenneDzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie". Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się mieleniem zboża(...)pszennej typ 750 Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień
Ala piecze i gotujeZapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)właściwościach bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole. Na zdrowie! składniki: pierś z kurczaka opakowanie kiełków lucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie
SMYKWKUCHNIpyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól(...)morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię, sok z 1/2 limonki i oliwę z oliwek, doprawiamy solą morską. Krewetki, po usunięciu pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie z oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę
SMYKWKUCHNIwszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy do niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy(...)jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego mleka, CIĄGLE MIESZAJĄC, tak aby nie powstały grudki. ponadto: Na karmel miodowy: - 3 łyżki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy
SMYKWKUCHNIcukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki gorącej wody szczypta soli 200 g groszków czekoladowych 130 g orzechów włoskich, posiekanych Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego masła razem z solą. Dodać(...)mąkę, czekoladę i orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut). Wystudzić na kratce
Sto kolorów kuchnipoleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia Smaku. Oryginał był z morelami, a kruszonka z samymi migdałami. Przeliczyłam na małą blaszkę (nie była to mądra decyzja!), dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni - śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę, bo naprawdę nie warto piec tego ciacha(...)małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki (duża blaszka): Ciasto: - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki) - 3 kubeczki mąki - 3/4 kubeczka cukru - 1/2 kubeczka oleju - 4 jajka - 3 łyżeczki proszku
Kraina Tysiąca SmakówMarzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać(...)puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche
Pasja Smakusię zapach suszonych na słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę(...)miarę potrzeb, by pesto nie było za suche. Zamiast orzechów można dać migdały. A dla podkreślenia smaku trochę chili, zarówno mielonego, jak i świeżej papryczki
Pasja SmakuDzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze(...)tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej- 180g oleju- 150g maślanki ( dałam kefir)+ puder trzcinowy
Smaczne Zdrowejajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/2 szklanki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)- 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba)Dodatkowo:1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach kaszy zalać ją 1 szklanką(...)misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok. Smacznego
Smaczne ZdroweSpróbujecie? Składniki :* szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki* łyżka oliwy z oliwek* pół brokuła* pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki jogurtu greckiego* zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk* duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać(...)jogurty i zmiksować. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu. Szparagi pokroić i dodać do sosu. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Makaron wymieszać z sosem i posypać posiekanymi orzechami. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyszukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól(...)kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam
W kuchni Karmel-itkiprzygotowany na bazie owsianki, kremowy budyń bez cukru lub z niewielką ilością miodu :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym(...)ogniu przez minutę (aż zabulgota). Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać z orzechami włoskimi. Smacznego
Chocolate Muffin BlogwloskichSos winegret:3 lyzki oliwy1 lyzka Aceto Balsamico1 pelna lyzeczka mioduSalate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około
Smakowity Blog Kulinarnyczas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez ok 30 minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek. Przed wyjęciem, patyczkiem
Taste Of My Dayskórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami 1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm(...)trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto. Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem
Kulinarny karnet Christopheraokoło 60kcal w tym 1,7g białka, 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę
peanutbuttermonstermiseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany 30 %1 łyżka cukru(...)pudru150 g masy kajmakowej z puszki1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich10 suszonych daktyliDo dekoracji:gorzkie kakaodaktyle Wykonanie:Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją.Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Następnie ubijamy dalej dodając
Kulinarne przygody Gatitydyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do chwili aż skóra zacznie(...)zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pokruszonym twarogiem i prażonymi orzechami laskowymi
Przysmaki KarolkiKocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryUwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryjeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny
Zabawa smakiem