Taka babka świetnie zda egzamin na świątecznym stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc można ją zrobić wcześniej. Babka jest wilgotna i puszysta a na dodatek
Ewa w kuchniBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.Zapraszam ;-)PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNICoś zdrowszego i mniej kalorycznego od tortu ;-)hehehheBuuuuuziaki!PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIDzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo
Smaczna PyzaZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenJak zawsze z tego co mam w domu, musiała wyczarować coś dobrego. Chodzi za mną słodki duch , a ja nie dam się tak łatwo skusić. Płatki
FarmażonyBardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTo danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak
Zdrowa Kuchnia SowyTen drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikTylko w sobotę i niedzielę udaje nam się zjeść wspólnie śniadanie. W tygodniu poranki są zbyt szybkie i zbyt wczesne a każdy leci w swoją stronę
Smaczna Pyzapewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych(...)osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Spożywanie miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc, podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca. Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie
potrawyregionalnedomu zostanie zaatakowany jeszcze ciepłym ciastkiem i pytaniem "a to dobre?". Myślę, że specjalnie mu to nie przeszkadza. Dzisiejsze ciastka trafiają na bloga, bo użyłam do nich naszych orzechów laskowych (plus orzechów otrzymanych w prezencie od wujka). Przepis na ciasteczka powstał podobno w Monachium. To dobrze wpisuje się w niemieckie klimaty, które już niedługo będziemy eksplorować- po długich perypetiach organizacyjnych(...)dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio ) 135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mielimy orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka
les mirabellesnogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy(...)powietrzem. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
Kulinarna Pokusa