Dzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty
Gosia gotujeIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce
BullioPierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom(...)przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!"Składniki:300 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukruszklanka mleka 3.2%2 jajka100 g margaryny3 łyżki cukru waniliowegołyżeczka esencji waniliowej pół laski waniliiszklanka orzechów włoskichgarść migdałów90 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka
Słodkie PrzyjemnościRozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili(...)częstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta
Słodkie Przyjemnościwiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato(...)rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy
Gotowanie to kochanieciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania ze smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie(...)dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat
Grahamka, weka i kajzerkaSnikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc(...)jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta
Garnkowe fanaberiesię wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym. Składniki: - 500 g brukselki- 50 g orzechów włoskich- 100 g szynki serrano- sól- świeżo(...)pieprz- gałka muszkatołowa- olej kokosowy Brukselkę umyłam, oberwałam zniszczone listki, obcięłam końcówki głąbów i nacięłam je na krzyż. Wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę. Gotowałam 10 minut, pod przykryciem. Orzechy grubo posiekałam i zrumieniłam na patelni, bez tłuszczu. Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyłam, na rumiano pokrojone plastry szynki, a następnie osączyłam je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Brukselkę dokładnie odcedziłam
mojewypiekiinietylkoKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors.Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz jest(...)zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce:150 g suszonych moreli80 g rodzynek40 g orzechów włoskich20 g orzeszków pistacjowych60 g mąki pszennej500 g letniej wody do namoczenia moreliOd razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej morele wodą, przykryj i odstaw na 24 godziny. Pozostałe produkty odstaw
Grahamka, weka i kajzerkajuż Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się(...)ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny
Chilli Czosnek i OliwaJest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest(...)piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania), spożywany we Włoszech w okresie
Chilli Czosnek i OliwaPyszne Pancakes z Orzechami i Bananami doskonale się sprawdziły na niedzielne śniadanie. Są pełne białka, błonnika i pozbawione dodatku cukru. Uwielbiam je! Niedziela to dzień który zaczynam na słodko! Na stole lądują naleśniki lub pankejki. Bardzo ciężko mi się powstrzymać by nie zjeść ich przed zrobieniem zdjęć, dlatego wstaję wcześniej rano aby wszystko przygotować, zrobić zdjęcia, a dopiero kiedy(...)strukturę jaką nadaje im banan. Posmakują wszystkim. Poza bananami zawierają również płatki owsiane. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości naprawdę na długo. Ja podałam je z karmelizowanymi bananami i orzechami, ale również dobrze można je zaserwować z jogurtem i owocami takimi jakie macie pod ręką Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych
rabarbarowoktórego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi(...)dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku . Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta
Eat me! Fit me!Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów - to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio - 98% orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g masła to prawie 600 kcal), ale jedzone(...)najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed zmiksowaniem orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne. umieścić orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!