nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy(...)ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru - sok z 1 cytryny
Życie zamknięte w smakuznane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania. Składniki 200 g kaszy gryczanej 3 gruszki 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 białka 1 łyżeczka cynamonu Kaszę gryczaną gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch
My Chcemy Jeśćgruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco(...)proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem
SMYKWKUCHNIOstatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich(...)masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier - łyżka Sól - łyżeczka Woda - 280 ml Zakwas żytni razowy - 2 czubate łyżki Orzechy włoskie - 25 gram Najpierw podprażyłam orzechy na suchej patelni, pozbawiłam je skórki i pokruszyłam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, wodę i zakwas - całość wymieszałam krótko, do połączenia składników(...)Ciasto jest lepkie, ale gęste. Nie dodawałam orzechów od razu*. Odstawiłam na 45 minut. Po tym czasie nasmarowałam blaszkę olejem. Przekładałam łyżką- najpierw jedną warstwę i " wciskałam " w nią pokruszone orzechy. Następnie nakładałam drugą i trzecią warstwę, wyrównywałam i ponownie wciskałam w nią orzechy. Wyrównałam i wierzch posmarowałam cienką warstwą oleju - przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania. U mnie
apetytnapieczenieIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce
Bullioprzygotować takie ciasto. Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 100 g cukru brązowego 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g orzechów laskowych 1 łyżka kakao 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Mus czekoladowy: 140 g czekolady 54% lub 70 g czekolady mlecznej i 70 g czekolady(...)gorzkiej 225 ml śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając
Mama Gotujeprostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :) SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm) Spód: 1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki 100 g orzechów ziemnych niesolonych 100 g masła Ser: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President) 250 g mascarpone 150 g Białych Michałków 3/4 szkl mleka w proszku(...)śmietanki 30% 100 g białej czekolady 100 g orzechów ziemnych niesolonych 1 szkl cukru pudru 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże jajka Wierzch: 70 ml śmietanki 30 % 100 g białej czekolady 150 g Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć
Kto ugości moich gości?lubi masła orzechowego? Ja chyba nie... Proste do zrobienia w domu, smakuje wspaniale i jest dużo lepsze i zdrowsze niż te sklepowe masła. Składniki: ok. 500 g orzechów arachidowych (ziemnych, fistaszków) 1/4 łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną pachnieć. Po uprażeniu ostudzić(...)bardzo ważne, bo orzechy będą rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków. Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić. Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz(...)więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Moja DelicjaDzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty
Gosia gotujeIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce
BullioPierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom(...)przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!"Składniki:300 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukruszklanka mleka 3.2%2 jajka100 g margaryny3 łyżki cukru waniliowegołyżeczka esencji waniliowej pół laski waniliiszklanka orzechów włoskichgarść migdałów90 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka
Słodkie PrzyjemnościRozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili(...)częstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta
Słodkie Przyjemności