kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)Składniki:Przepis na 12 szt.30 g orzechów laskowych20 g orzechów włoskich120 g śmietanki 30%100 g białej czekolady50 g cukruKruche ciasto:100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajka20 g orzechów laskowych – do dekoracjiSposób przygotowania:Mąkę, cukier(...)około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów laskowych.Smacznego
Słodkie Przyjemnościteż byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g bezów szczypta soli200g masłamasa cukrowabarwniki Sposób przygotowania Krok 11. Z 8 jaj białka oddziel(...)mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij
CoolinarniePLpieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Orzechy:5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając(...)dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego
Made By Mom And Soncodziennie. Ta propozycja podania jest zaskakująca i zgoła odmienna – orzechowa trufla z awokado. Inspirację wzięłam stąd, ale zrobiłam inaczej. Składniki: - 2 szt. awokado- 2 łyżki masła- 5 łyżek orzechów bardzo drobno zmielonych w blenderze- ziarenka wanilii- 2 łyżeczki kakao- 3 łyżeczki nutelli- 1 łyżeczka cukru pudru- kilka kropli aromatu kawowego- sok z limonki- posiekane lub grubo zmielone orzechy(...)obtoczenia awokado- 50g rozpuszczonej czekolady (min. 70%) GIFOrzechy dokładnie zmieliłam w blenderze. Wyjęłam, włożyłam masło, cukier i ziarenka wanilii. Utarłam, dodałam orzechy, kakao i aromat kawowy. Wymieszałam w blenderze. Awokado umyłam, przekroiłam i wyjęłam pestkę. Nie obierałam ze skóry. Wydrążyłam trochę miąższu (wydrążone zjadłam), zostawiłam ok. 1 cm od skórki. Skropiłam sokiem z limonki. Każdą polówkę nafaszerowałam musem orzechowym, złożyłam
mojewypiekiinietylkoproporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią(...)szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania rolad Składniki na masę orzechową: - 420g orzechów laskowych- 200g mielonych migdałów- 4 łyżki wiórków kokosowych- 200 g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną
mojewypiekiinietylkoPrzepis na ciasto z jabłkami i orzechami dostałam od siostry, która znalazła je w jakiejś gazecie. Wykorzystałam go zaraz po powrocie z wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)!Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki:2 jabłka3/4(...)opcjonalnie) Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia.Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam.Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję
UgotujmyTo.plzachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo(...)orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170
Chilli Czosnek i Oliwamąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:400 ml śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania śmietany300-350 g Nutelli 50 g zmielonych orzechówok. 50 g orzechów laskowych (całych) Tort Nutella - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy(...)otrzymania gładkiej masy (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).Krem dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy zmielone orzechy laskowe.Ciasto przekrawamy na trzy krążki i przekładamy kremami. Całość pokrywamy trzecią częścią masy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Dodatkowo możemy polać je płynną czekoladą. Moje posty
Słodka StronaMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy(...)łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa:130 g orzechów włoskich3 białka1/2 szklanki cukrułyżka miodułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:500 ml mlekabudyń śmietankowy (40g)łyżka mąki pszennej3 żółtkacukier waniliowyok. 2/3 szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki
Słodka Stronapłacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w domu pachnie błogo. I właśnie - te zapachy... nam ostatnia kartka w kalendarzu kojarzy się m.in. z aromatem korzennych przypraw, orzechów, migdałów i dzikiej róży. A, że są to skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym(...)Bezglutenowe: Genialne wychodzą z mąki chlebowej bezglutenowej!Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe./NADZIENIE ORZECHOWE:- 1/4 szklanki mleka- 1/2 szklanki cukru trzcinowego- łyżka masła- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich- Laska cynamonu cejlońskiego - Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka WYKONANIE:/Przygotowanie farszu:zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
Wypisz Wymalujautobus, ja pomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak i sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam(...)mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGood Food wyglądało tak dobrze... Kiedy przekroczyłam próg mieszkania i zerknęłam na stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy(...)żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)175 g miękkiego masła150 g jasnego brązowego cukru3 jajka175 g mąki pszennej175 g zmielonych orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej4 jabłka50 g ciemnej czekolady (70%)15 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka(...)kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej kawydodatkowo:1 łyżka cukru pudru50 g daktyli25 g orzechów włoskichBiałka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno posiekane
Pożeraczka, czyli raz adobrzebladego pojęcia, jakim cudem otrzymano taki efekt, bo ja ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą(...)większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:180 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli20 g zmielonych orzechów laskowych100 g zimnego masła1 jajkomasa:2 jajka40 g cukru200 ml śmietany kremówki15 g zmielonych orzechów laskowychdodatkowo:750 g śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem.Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało im bardzo wykwintnego smaku(...)był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru55 g mąki ziemniaczanej100 g mąki orkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrze