zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo(...)orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170
Chilli Czosnek i Oliwamąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:400 ml śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania śmietany300-350 g Nutelli 50 g zmielonych orzechówok. 50 g orzechów laskowych (całych) Tort Nutella - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy(...)otrzymania gładkiej masy (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).Krem dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy zmielone orzechy laskowe.Ciasto przekrawamy na trzy krążki i przekładamy kremami. Całość pokrywamy trzecią częścią masy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Dodatkowo możemy polać je płynną czekoladą. Moje posty
Słodka StronaMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy(...)łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa:130 g orzechów włoskich3 białka1/2 szklanki cukrułyżka miodułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:500 ml mlekabudyń śmietankowy (40g)łyżka mąki pszennej3 żółtkacukier waniliowyok. 2/3 szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki
Słodka Stronapłacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w domu pachnie błogo. I właśnie - te zapachy... nam ostatnia kartka w kalendarzu kojarzy się m.in. z aromatem korzennych przypraw, orzechów, migdałów i dzikiej róży. A, że są to skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym(...)Bezglutenowe: Genialne wychodzą z mąki chlebowej bezglutenowej!Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe./NADZIENIE ORZECHOWE:- 1/4 szklanki mleka- 1/2 szklanki cukru trzcinowego- łyżka masła- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich- Laska cynamonu cejlońskiego - Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka WYKONANIE:/Przygotowanie farszu:zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
Wypisz Wymalujautobus, ja pomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak i sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam(...)mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGood Food wyglądało tak dobrze... Kiedy przekroczyłam próg mieszkania i zerknęłam na stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy(...)żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)175 g miękkiego masła150 g jasnego brązowego cukru3 jajka175 g mąki pszennej175 g zmielonych orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej4 jabłka50 g ciemnej czekolady (70%)15 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka(...)kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej kawydodatkowo:1 łyżka cukru pudru50 g daktyli25 g orzechów włoskichBiałka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno posiekane
Pożeraczka, czyli raz adobrzebladego pojęcia, jakim cudem otrzymano taki efekt, bo ja ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą(...)większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:180 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli20 g zmielonych orzechów laskowych100 g zimnego masła1 jajkomasa:2 jajka40 g cukru200 ml śmietany kremówki15 g zmielonych orzechów laskowychdodatkowo:750 g śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem.Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało im bardzo wykwintnego smaku(...)był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru55 g mąki ziemniaczanej100 g mąki orkiszowej100 g zmielonych orzechów laskowychgruszki w syropie:13 gruszek200 g cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka(...)ciasto.Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę
Z miłości do słodkościszklanka płatków owsianych ½ szklanki otrębów żytnich ½ szklanki płatków jęczmiennych ½ szklanki migdałów 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 duża łyżka cynamonu 2 łyżki miodu ½ szklanki żurawiny ½ szklanki rodzynek Przygotowanie : 1. Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2. Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3. Wkładamy(...)papier do pieczenia i pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4. Wyciągamy granolę do ostygnięcia. 5. Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6. Zamykamy szczelnie w słoiku
Kitchens Alphabetśrodku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego(...)masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanoc i zniknęło jako pierwsze, dużo szybciej niż babka czy seromak :) Wszystkim bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych 60 g drobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru) 5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema(...)Gold) 1 opakowanie bezcukrowego fixu do usztywniania śmietany (można zastąpić "tradycyjnym") 3 łyżeczki ksylitolu lub więcej wg.upodobań (można zastąpić innym słodzikiem/cukrem) Do posypania: kawa rozpuszczalna mielone orzechy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując na niskich obrotach dodać żółtka i ksylitol.Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą
Ze smakiem i z pasjąkształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów- 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :) Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito(...)delikatnie potrząsnąć, żeby odpadły okruszki i drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy i migdały przerzucić z powrotem na suchą patelnię, po czym polać miodem i chwilę razem podgrzać. Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami. Przyozdobić kwiatkami mirabelek. Podać na świąteczny stół ;) W przygotowaniu tegorocznego
Sajkofanka smakuupiec. Ciekawe, czy ta Siostra w ogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce(...)Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy
Mia Cucina Sofieta