można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao(...)białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz
karmelowyzwaną kawiorem biedaków, choć sprzedaje się ją po cenie dla bogaczy) jeszcze mnie nie stać, ale nasza zła przecież nie jest. Soczewica dobrze komponuje się z aromatem orzechów, dlatego w sałatce znajdziecie podwójnie orzechowy akcent w postaci orzechów włoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna(...)Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony
Chilli Czosnek i Oliwailości wolnych godzin, postanowiłam zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę rozpieścić moich bliskich. Tym razem postanowiłam wykorzystać moje ulubione owoce - jabłka chłodzące się od miesiąca w garażu i orzechy, które o tej porze roku dostaję od swojego chłopaka. Chcąc przygotować deser, nadający się do spakowania ' w kieszeń' na drugie śniadanie, postanowiłam, że tym razem przyrządzę ciasto. Bo najlepiej będzie(...)oddawało smak tych produktów. Podczas przygotowywania, nie użyłam miksera, tylko trzepaczki. Najwięcej zajęło mi obieranie jabłek i łuskanie orzechów, reszta trwała dosłownie chwilę. Zainspirowałam się tym przepisem. Zapraszam na Ciasto Orzechowo-Jabłkowe ."Składniki:200 g mąki pszennej 100 g cukru (ponad połowa szklanki)łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże
Słodkie Przyjemnościsernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe są równiez dodatkiem w spodzie sernika.Składniki na spód sernika:60 g sucharków pełnoziarnistych60 g mielonych orzechów laskowych40 g masła1 łyżka ksylitoluSkładniki na masę serową(...)kwaśnej śmietany2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka L160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo:60 g gorzkiej czekolady60 g śmietany kremówki2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką .Wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Druga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki(...)ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można
Mania Gotowaniaefektowną przystawkę .Przepis z tej stronyskładniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe gruszki2 łyżki miękkiego masła1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki)3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)1 1/2 łyżki roztopionego masła1/3 szklanki sera gorgonzola podzielonego na kawałkiprzygotowanieOrzechy podsmażyć(...)momentu, kiedy będą już miękkie i lekko rumiane.Orzechy, brązowy cukier i stopione masło , dobrze wymieszać w małej misce. Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco orzechy. Naczynie z gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić połówki gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki ser się nie roztopi. Smacznego
Stare GaryPostanowiłam na początek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe.Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb(...)cukru muscovado2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody / dużo więcej….3 1/4 łyżeczki drożdży7 łyżek masła4 łyżeczki soliDODATKOWO:1/2 cup(110 ml) mąki3/4 cup(160 ml) orzechów /u mnie laskowe1/3 cup(75 ml) pistacji /pominęłam1 i 3/4 łyżki masła do smarowania1. Wymieszaj mąki z cukrem. Dodaj starter, wodę i drożdże i zagnieć na niskich obrotach przez
UgotujmyTo.plaromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie:80 g suszonych moreli80 g suszonych śliwek80 g rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy.Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy 1,5 szklanki czystej wody, dodajemy masło oraz sól. Gotujemy pod przykryciem przez
Słodka Stronaokoło 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Masa:150 gram miękkiego masła,1 puszka mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone gotowane lub puszka "krówki" ),1-2 łyżki koniaku lub spirytusu,1 szklanka orzechów włoskich zmielonych.Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać(...)przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów.Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego :)>>>Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na nazwę ciasta.<<<Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi dzień równie świeże. Nie wiem, jak smakują na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie stały ;)Składniki:380 g mąki pszennej,210 ml mleka(...)jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany(...)razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki- przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów- obrane orzechy pokroić na duże kawałki- czekoladę
Smakołyki Berenikiwiórków. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę. Wiórki pozostawiamy do wystudzenia. Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne ok. 25 dkg orzechów włoskich do masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem(...)Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków. Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek. Pora zagnieść ciasto. Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy.Jeśli po zagnieceniu nadal klei się do rąk musimy dodać troszkę mąki. Dzielimy ciasto na porcje, aby lepiej się wałkowało
Maminek kulinarnyzdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków, ziela angielskiego, pieprzu i kilku innych ziółek. Odpowiednia dawka bakalii, wszystko razem oblane czekaladową polewą i posypane kruszonymi orzechami laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta(...)jajka125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika3 płaskie łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli 3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek)400-500 g powideł do przełożenia piernikapolewa garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały
Grahamka, weka i kajzerkajajka150 g cukru pudru120 g mąkicukier waniliowycynamon3-4 jabłkałyżeczka cukru do posypania jabłekorzechy włoskie (tak ok 30g)opcjonalnie rodzynkiPolewa:100 g masła5 łyżek mleka1 łyżka miodu7 łyżek cukru100 g orzechów włoskichPrzygotowanie:Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy włoskie siekamy na drobno.Piekarnik nagrzewamy do 175st C.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)dodajemy po 1 żółtku, oraz stopniowo dosypujemy mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem
charlotte gotujeprzekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :DBiszkopt :8 jajek1 szkl mąki pszennej3/4 szkl cukru15 dag zmielonych orzechów włoskich16 g cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMasa kajmakowa :duży, gęsty jogurt naturalny1/2 puszki masy kajmakowej2 łyżki żelatynyMasa śmietanowa :400ml śmietany 30 lub 36%cukier puder do smaku1/2 śmietan(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować
charlotte gotuje