z orzechami - 5000 przepisów (strona:32/334)

Koniczynki na szczęście! 111

Składniki na ciasto: 2 białka 200g cukru pudru 240g włoskich orzechów mielonych starta skórka z cytryny do wykończenia ciasteczek: orzechy laskowe Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, orzech włoskie, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h. Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć(...)orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną oraz Piknik Smakoszy w Lublinie 206

Ciasteczka te są po prostu przepyszne! Zawierają chyba wszystkie moje ulubione składniki tzn czekoladę, żurawinę i ogromną ilość orzechów. Można je dowolnie modyfikować - robiłam je z gorzką lub mleczna czekolada, z orzechami laskowymi lub włoskimi - zawsze są tak samo pyszne. Ciasteczkami tymi będę chciała Was poczęstować na sobotnim Lubelskim Pikniku Smakoszy - serdecznie zapraszam! Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną Składniki(...)masła 1 łyżeczka sody 30 g kakao 1 jajko opakowanie cukru z wanilią lub waniliowego (może być esencja) 180 g cukru trzcinowego - można zastąpić zwykłym 50 g orzechów laskowych lub włoskich 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady mlecznej (można użyć dowolnej - z deserową wychodzą przepyszne) szczypta soli Do dzieła!!! Masło ucieramy chwilę z cukrem i wanilią następnie dodajemy przesianą

sierotka maRysia w kuchni
Blok czekoladowy z orzechami 120

kostka margaryny twardej mleko granulowane 250 g 6 łyżek wody 3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol 1 szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol  herbatniki 250 g orzechy włoskie 100 g   Wykonanie bloku z orzechami: Do garnka włożyłam kostkę ( 250 g ) margaryny , dodałam wodę , ksylitol i błonnik kakaowy. Całość mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiłam płynne składniki(...)ostudzenia. Kiedy składniki ostygły wsypałam partiami mleko granulowane i miksowałam na jednolitą masę . Po zmiksowaniu mleka z płynnymi składnikami dodałam pokruszone herbatniki. Całość wymieszałam. Orzechy włoskie tłuczkiem lekko potłukłam i pokruszyły się . Przełożyłam pokruszone orzechy na dno silikonowej formy . Na nie przełożyłam miękki blok czekoladowy, docisnęłam i wstawiłam do lodówki na 6 godzin . Teraz można jeść :) Porada: Polecam

Różowa kuchnia
Sernik po kapitańsku 190

mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu(...)lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 179

Czekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu(...)duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody) 100 g orzechów laskowych 3 łyżki kakao niesłodzonego 3 łyżki mleczka kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie

Powiedz dietom nie
orzechowiec z masą na gorąco 230

zawsze smakuje.  *foremka 27*40 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki letniego mleka na orzechy: 125 g masła 300 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać(...)mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś kaczki w cieście francuskim 221

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

królestwo garów
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 209

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich(...)jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi

Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowy 123

szkl mąki 125 g margaryny 35 g mielonych orzechów pół szkl cukru 3 żółtka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 1/5 szkl mielonych orzechów 3 białka 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec(...)temp 180 st ok 15 min. Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny. Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec ok 10 min w temp 170 st Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4704

przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy i pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego(...)cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest

Trzeci talerz
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 259

zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami laskowymi i cynamonem. Brzmią iście jesiennie. Wyszły bardzooo smaczne i ku mojej uciesze nie za słodkie, na co mogłoby wskazywać „nutellowe” nadzienie. Bardzo polecam. Składniki na 11 sztuk(...)napuszenia. Smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Nadzienie: 75 g masła 4 łyżki nutelli 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki cynamonu Masło, nutellę, orzechy i cynamon umieszczamy w garnku. Stawiamy na ogniu, cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia masła i nutelli, do powstania jednolitej masy, Dodatkowo: odrobina

Made By Mom And Son
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 229

Ciasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne, na szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho(...)szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają

Smaczne Zdrowe
energetyczny baton maratończyka 142

szklanki mąki żytniej razowej 1/4 szklanki siemia lnianego 1/4 szklanki ziarna sezamu 1,5 szklanki wody 3 łyżki miodu szczypta soli wierzch 200 g migdałów 150 g wymieszanych orzechów i bakalii 5-6 łyżek miodu sposób wykonania Do misy wsypujemy płatki pszenne i żytnie, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, siemię lniane i mąkę żytnią, mieszamy składniki ze sobą. Następnie całość zalewamy(...)funkcją termoobiegu, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika). W tym czasie możemy zając się, bakaliowym wierzchem batona. Migdały przesypujemy  na patelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która

Miód i pieprz
Wege lody orzechowe 179

blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado 1,5 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i  wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy(...)posiekać na drobno. Kiedy owoce się dobrze zmrożą, wyjąć z zamrażarki. Do miski przełożyć zamarznięte kawałki banana i awokado, dodać masło orzechowe i dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką. Lody są gotowe ! Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca 129

opakowanie cukru waniliowego, białko do posmarowania brzegów ciasta, cukier trzcinowy do posypania brzegów NADZIENIE: 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół), 250 g cukru żelującego, 150 g orzechów nerkowca (posiekanych), 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych), 10 g cynamonu Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania(...)lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm.    Przygotować nadzienie: morele wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów. Ciasto ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Nałożyć nadzienie morelowe, zostawiając 5-6 cm marginesu.  Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym

królestwo garów