z orzechami - 5000 przepisów (strona:32/334)

TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1005

wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem – a właściwie masą z białego maku, fig, daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów. Ciasteczka są kruche, pysznie, zakręcone, pełne bakalii. Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami – właściwie orzechami ziemnymi(...)Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Pierniczki z witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 177

wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : ·          3,5 szklanki mąki(...)przed robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów oraz 100 g orzechów włoskich. Zalewamy wszystko gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy mak z orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka

Bazując na smaku
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 173

zawsze i nie dla każdego są bezpieczne i zdrowe. Nieporównywalnie częściej niż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, chorujemy bowiem na alergie układu pokarmowego, a winne temu są najczęściej nabiał, orzechy czy nawet ryż. Tanie mąki mogą za sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana(...)kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy.   Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania

Karo in the Kitchen
Koniczynki na szczęście! 102

Składniki na ciasto: 2 białka 200g cukru pudru 240g włoskich orzechów mielonych starta skórka z cytryny do wykończenia ciasteczek: orzechy laskowe Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, orzech włoskie, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h. Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć(...)orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną oraz Piknik Smakoszy w Lublinie 189

Ciasteczka te są po prostu przepyszne! Zawierają chyba wszystkie moje ulubione składniki tzn czekoladę, żurawinę i ogromną ilość orzechów. Można je dowolnie modyfikować - robiłam je z gorzką lub mleczna czekolada, z orzechami laskowymi lub włoskimi - zawsze są tak samo pyszne. Ciasteczkami tymi będę chciała Was poczęstować na sobotnim Lubelskim Pikniku Smakoszy - serdecznie zapraszam! Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną Składniki(...)masła 1 łyżeczka sody 30 g kakao 1 jajko opakowanie cukru z wanilią lub waniliowego (może być esencja) 180 g cukru trzcinowego - można zastąpić zwykłym 50 g orzechów laskowych lub włoskich 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady mlecznej (można użyć dowolnej - z deserową wychodzą przepyszne) szczypta soli Do dzieła!!! Masło ucieramy chwilę z cukrem i wanilią następnie dodajemy przesianą

sierotka maRysia w kuchni
Blok czekoladowy z orzechami 108

kostka margaryny twardej mleko granulowane 250 g 6 łyżek wody 3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol 1 szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol  herbatniki 250 g orzechy włoskie 100 g   Wykonanie bloku z orzechami: Do garnka włożyłam kostkę ( 250 g ) margaryny , dodałam wodę , ksylitol i błonnik kakaowy. Całość mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiłam płynne składniki(...)ostudzenia. Kiedy składniki ostygły wsypałam partiami mleko granulowane i miksowałam na jednolitą masę . Po zmiksowaniu mleka z płynnymi składnikami dodałam pokruszone herbatniki. Całość wymieszałam. Orzechy włoskie tłuczkiem lekko potłukłam i pokruszyły się . Przełożyłam pokruszone orzechy na dno silikonowej formy . Na nie przełożyłam miękki blok czekoladowy, docisnęłam i wstawiłam do lodówki na 6 godzin . Teraz można jeść :) Porada: Polecam

Różowa kuchnia
Sernik po kapitańsku 170

mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu(...)lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 167

Czekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu(...)duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody) 100 g orzechów laskowych 3 łyżki kakao niesłodzonego 3 łyżki mleczka kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie

Powiedz dietom nie
orzechowiec z masą na gorąco 220

zawsze smakuje.  *foremka 27*40 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki letniego mleka na orzechy: 125 g masła 300 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać(...)mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś kaczki w cieście francuskim 212

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

królestwo garów
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 199

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich(...)jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi

Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowy 114

szkl mąki 125 g margaryny 35 g mielonych orzechów pół szkl cukru 3 żółtka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 1/5 szkl mielonych orzechów 3 białka 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec(...)temp 180 st ok 15 min. Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny. Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec ok 10 min w temp 170 st Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4686

przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy i pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego(...)cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest

Trzeci talerz
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 250

zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami laskowymi i cynamonem. Brzmią iście jesiennie. Wyszły bardzooo smaczne i ku mojej uciesze nie za słodkie, na co mogłoby wskazywać „nutellowe” nadzienie. Bardzo polecam. Składniki na 11 sztuk(...)napuszenia. Smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Nadzienie: 75 g masła 4 łyżki nutelli 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki cynamonu Masło, nutellę, orzechy i cynamon umieszczamy w garnku. Stawiamy na ogniu, cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia masła i nutelli, do powstania jednolitej masy, Dodatkowo: odrobina

Made By Mom And Son
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 219

Ciasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne, na szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho(...)szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania