tego, aby wypróbować dany przepis. Tak było w przypadku tej egipskiej sałatki z pomidorów. Pomidorów nie kroi się tu na plasterki, tylko nacina i tak powstałe kieszonki wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi. Taką sałatkę podobno podają lokalne restauracje w całym Kairze jako dodatek do dania głównego. Według mnie może stanowić ona efektowną przystawkę, która na pewno(...)niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego
Chilli Czosnek i Oliwaktórymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać się z łóżka. Pełnoziarniste, chrupiące tosty z dodatkiem serka wiejskiego i soczystych truskawek. Taka kropka nad I, to prażone włoskie orzechy z dodatkiem miodu. Połączenie to tworzy nieziemską całość , która zachwyci każdego! Takie śniadanie jest idealnym pomysłem dla dwojga ;) CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które(...)regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały – Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesteroluwe krwi (LDL). Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor, a d zięki witaminie E przyczyniają się do poprawy wyglądu
Ostra na Słodkomasy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce , pekan , macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowa ) Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masło/margarynę utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą śmietankę. 3. Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej ( wyjdzie jej dość
Kto ugości moich gości?kawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem. - Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam(...)faktycznie są pyszne. SKŁADNIKI Na biszkopt 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Na nadzienie 200 g orzechów włoskich 200 g orzechów piniowych 1 szklanka miodu WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem
Passions hobbies lifejuż przez całe lato, aż do jesieni...Mniam!! Jak już wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ; ) Babeczki z karmelem i orzechami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Pianka: 2 białka(...)szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli Karmel: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować
Lawendowe NieboSłodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka(...)musu z dyni 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich 4 łyżki śmietany 30% 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir
Mama Gotujekażdego roku, poszukuję przed Świetami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej(...)cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu ! Składniki : 250 g mielonych orzechów laskowych 200 g gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 200 g masła 50 g mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: czekoladę zetrzeć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno(...)płaskie łyżeczki cynamonu 0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki zmielonych goździków 0.5 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g) 130 g oleju rzepakowego 4 jaja 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa (odsączonego z puszki) (ok. 300 g) 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
Moja DelicjaSałatka z selerem, szynką i orzechami to ekspresowa sałatka dla kulinarnych dyletantów i wybawienie, gdy przyjdą niespodziewani goście, (pod warunkiem, że mamy marynowany seler). Reszta składników zawsze jest u mnie w zapasie: szynka gotowana, żółty ser, jogurt, kukurydza, orzechy. Sos przygotowuje się z jogurtu, majonezu i pieprzu cayenne. Sałatka z selerem, szynką i orzechami najlepsza jest po schłodzeniu. Polecam też(...)kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie(...)smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty
Oryginalny smakSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia z moim mężem, zawsze pozostawienie mu wyboru filmu kończy się horrorem, czasami nawet i nie jednym. Przyzwyczaiłam się już do jego gustu i jakoś sama trochę polubiłam ten gatunek filmów. Po którym z kolei(...)perełki jak te, które oglądaliśmy w minioną sobotę, po których strach wyłączyć telewizor i iść spać. Z napięciem patrzyłam na ekran czekając aż coś w końcu "wyskoczy" łupiąc jednego orzecha za drugim. W efekcie przez półtorej godziny wyłuskałam pół kilo orzechów ( a chciałam tylko kilka by zjeść sobie rano do śniadania) Nie pozostało mi zatem nic innego jak tylko upiec
ciastkarnia na kruchym spodzieCzas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore(...)źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne z najbardziej ekskluzywnych orzechów, przy zakupie musicie pamiętać o spróbowaniu ich przed zakupem bo dzięki bardzo wysokiej zawartości tłuszczu szybko jełczeją. Orzechy te są bogate w selen, witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i Omega 6. Zawierają kwas oleopalmitynowy który
Kuchnia PROzdrowotnamoim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka(...)łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek
mojewypiekiinietylkojakiś czas jeszcze nic nikomu nie zaszkodziło- wszystko jest dla ludzi, ale jako stały punkt w menu nie będzie już najlepszym rozwiązaniem. Mnóstwo cukru i zaledwie 13% orzechów nie brzmi zachęcająco. Co innego, jego pyszna i prawdziwie zdrowa wersja przygotowana w domu- tylko 4 składniki, a ten sam doskonały smak.Słysząc słowo nutella, można odnieść wrażenie, że przeciętny śmiertelnik(...)mylnego! Nie taki diabeł straszny... i nie taka nutella trudna w przygotowaniu. Odrobina chęci to zawsze podstawowy składnik, z którym wszystko idzie łatwo. Drugi niezbędny składnik to oczywiście orzechy laskowe. Wszystko pójdzie jak z płatka jeśli kupicie gotowe i obrane- w przeciwnym razie trzeba się będzie trochę "pobawić". Orzechy pozbawione łupinek mają jeszcze brązową, twardą skórkę, którą należy usunąć
peanutbuttermonsterpaczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się idealnie. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam!Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane(...)orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów są nieco cięższe i bardzo sycące. Mmm, pyszności...Bułki z nerkowcamiSkładniki:(na 8 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrze