orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka masła 3 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące orzechy z powyższego przepisu Mus czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa
Nastoletnie Wypiekaniepodobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo(...)łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki
Słodka Stronatylko nie to. Początkowe odczucia były identyczne, jak Majki – „arbuz najlepiej smakuje schłodzony”. Ale…, no właśnie. Zaczyna się od ale, a potem… na talerzu ląduje smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami. Jakby tego było mało, to przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a. To kolejny atut, bynajmniej dla mnie, aby jednak pokusić się na ten mały eksperyment. Na jeden składnik musiałam(...)jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone)- 100g orzechów włoskich- 15g masła- 65g miodu Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu, w rondelku (czy, jak u mnie na małej patelni) masło
mojewypiekiinietylkotemu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść(...)pieczywo z dodatkiem wina...?Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winemSkładniki:(na 1 sztukę)350 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z orzechów włoskich180 ml letniej wody50
Pożeraczka, czyli raz adobrzekartka, nie wie nikt (a już na pewno nie ja). Pozostało mi więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki: cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie.Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę(...)mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.Chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta(...)tarce o dużych oczkach. Polecam również inne przepisy na ciasta z dynią: drożdżówki dyniowe i ciasto dyniowe z orzechami 3 szkl. mąki* + szczypta soli 1 szkl. niezbyt drobno siekanych orzechów włoskich* 1 szkl. cukru* 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru cynamonowego 3 jajka 6 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego 2 szklanki* dyni startej na grubych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaśnie miłość do masła orzechowego była inspiracją do nazwania mojego bloga. Narodziła się ona stosunkowo niedawno, ale lepiej późno niż wcale. Masło orzechowe, tradycyjnie wyrabiane z orzechów arachidowych popularnie zwanych fistaszkami, to produkt cieszący się ostatnio coraz większą popularnością- szczególnie wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś- nie zwlekaj! Co się w nim kryje? Łyżeczka masła(...)masowej produkcji- przygotowuję je sama bo lubię wiedzieć co tak naprawdę jem. Często spotykam się z pytaniami typu "Czy Ty dodajesz do tego MASŁO?" albo "To naprawdę są same orzechy?", które wydają mi się dość zabawne. NIE, masło orzechowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym masłem i TAK, to są same orzechy. Jak zrobić domowe masło? Do jego przygotowania potrzebujemy
peanutbuttermonsterTarteletki z serem, kajmakiem i orzechami Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami wymyśliłam na imieniny mamy! Najpierw miałam zrobić jedno z moich słynnych brownie, ale w końcu stwierdziłam, że dawno nie piekłam babeczek. Tarteletki są bardzo proste w przygotowaniu, ale wymagają cierpliwości podczas przygotowywania, ale im więcej serca w coś wkładamy, tym bardziej jesteśmy z tego dumni! Jeśli nie masz(...)serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek o średnicy 9 cm i 9 o średnicy
Moje Qulinariaserów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu. Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku(...)swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy
Moja smaczna kuchniazgrabnym, kartonowym pudełku, na którym widniało duże logo firmy. W środku znalazłam 3 różne smaki batonów IWishBAR, które sama wybrałam :) 1. BRAZIL COCOA - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kakaowym W składzie znajdziemy: suszone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kakao w proszku. Jeden baton dostarcza 204 kcal . Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny aromat kakao. Właśnie(...)delikatny. Dla mnie zbyt delikatny. Nie wiem, może to kwestia tego, że bardzo lubię mocne, gorzkie smaki czekolady? A tu tego nie doznałam. Kolejną kwestią są orzechy. Jest ich na prawdę dużo i są to na prawdę duże kawałki :D I to się chwali :D Mogłyby być jedynie bardziej chrupiące, bardziej twardsze. Zastawiam się jednak, czy to w ogóle możliwe
Zdrowie na języku :PDziś zapraszamy na roladki z filetu z kurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu(...)orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 4 małe pojedyncze filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich Helio 100 g suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka
Mała CukierenkaGLUTENU” i „WEGAŃSKIE”. Sporo osób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański. Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc(...)czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE.Rewelacyjna, szybka dostawa, produkty otrzymałam
Mała CukierenkaZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania i jestem(...)żaden problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik. Składniki:Spód:100g orzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera
Mała CukierenkaOrzechy nerkowca to jedna z moich ulubionych przekąsek. Tylko dzięki mojej supermocnej sile woli, powstrzymuje się przed wyjedzeniem całego swojego zapasu :-). Taka ciekawostka – wiecie, że ich bliskim “kuzynem” jest mango? Co do ich właściwości zdrowotnych: Mają niski indeks glikemiczny oraz jak wykazały ostatnie badania, jedzenie orzechów nerkowca chroni nas przed rozwojem cukrzycy typu drugiego. Zapobiegają rozwojowi chorób serca(...)działają wyciszająco oraz dodają energii . Do tego są słodkie i pyszne. Są wysokokaloryczne, 100 gram to 533 kcal i aż 44 gramy tłuszczu! Dowiedzieliście się już, że warto jeść orzechy nerkowca (chociaż osobom, którym zależy na utracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się
PaleoLifesprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk(...)Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować z dodatku kawy, jeśli za nią nie przepadacie i dać do masy więcej kakao – będzie równie pysznie. Staropolski
Poezja smakuorzechowy smak . Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację Naleśniki orzechowe – przepis: banany – 2 dojrzałe jajka – 2 mąka orzechowa (z orzechów laskowych) – 2/3 szklanki olej kokosowy – 3 łyżki ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki cynamon – 1/4 łyżeczki soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki (opcjonalnie) sól ( kłodawska lub himalajska ) – szczypta(...)tłuszcz do smażenia ( olej kokosowy , masło klarowane …) – ok 1/2 szklanki Nie masz mąki z orzechów laskowych? Nic trudnego – wrzuć orzechy laskowe do blendera, tylko uważaj – najpierw otrzymasz mąkę orzechową, a po dalszym blendowaniu zmieni się ona w masło orzechowe W sklepach jest też mąka orzechowa z orzechów ziemnych (arachidowych) – pamiętaj, to nie są orzechy
PaleoSMAKużyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami w pomarańczowym karmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii(...)śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez 10 minut. Gorące orzechy przełożyć na czystą ściereczkę i pocierać, aż zejdą z nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas spróbować paleo słodycze! Tym razem orzechowe kulki jak Ferreo Rocher. Czekolada i orzechy – połączenie kapitalne, to prawie jak Tristian i Izolda, Romeo i Julia, Tom i Jerry – wiecie o co chodzi, to po prostu para idealna Te kuleczki są pyszne i słodkie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają cukru, oleju palmowego, mąki pszennej, soi (serio(...)łatwo dostępne, a kuleczki po przygotowaniu znikają w kilka chwil. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś słodkiego do kawy to taka mała kulka szczęścia na pewno go zachwyci. Składniki: 1 paczka orzechów laskowych (250g) kakao laska wanilii olej kokosowy miód mleko kokosowe gorzka czekolada sól cynamon Przygotowanie: Orzechy laskowe rozkładamy równo na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około
PaleoLifePomysł na ciasteczka misie z orzechami zaczerpnęłam ze zdjęcia, które zauroczyło wiele portali internetowych. Twórczynią tych słodkich ciasteczek jest Maa Tamagosan, jej przepis znajdziecie tutaj . Mój przepis nie jest oparty na oryginalnym, stworzyłam własną recepturę na miodowe misie, a jedynie (lub aż) pomysł na wygląd ciasteczek zaczerpnęłam od Maa. Ciasteczka misie są proste w wykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki(...)kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami). Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia. Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż miodowy smak misiów jest niepowtarzalny
Smakołyki BerenikiNikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną Wyjątkowe ciasteczka, na specjalne zamówienie! Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną to "prezent" z okazji urodzin pierwszego dziecka pary moich przyjaciół - przyjaciela ze studiów, Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast(...)jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek) 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 50 g masła 75 g brązowego cukru 75 g cukru pudru 1 duży
Moje Qulinariaapetycznie. Niby zwykłe ciasto ucierane, a dodatki sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Gdy zobaczyłam borówki w promocji, od razu wiedziałam, co z nich przygotuję. Akurat miałam w domu orzechy pekan, które kupiłam już jakiś czas z temu, z myślą sama już nie wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko(...)kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWalnut ravioli in orange sauceSkładniki.1,5 szkl. mąki pszennej2 żółtkawoda ciepła1 łyżka olejusólNadzienie.10 dag orzechów laskowych20 dag twarogu2 łyżki cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 żółtko1 łyżka śmietanywaniliaSos.2 łyżki masła5 orzechów włoskich1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cynamony1 pomarańczaWykonanie.Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie(...)Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić
Kulinarny karnet Christopheraprzygotować dużo łatwiej - jest stabilniejsza, bardziej odporna na błędy i nieuwagę. Makaroniki wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał(...)sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym i łagodnym. Bez nerwów, a na pewno wszystko się uda.Smakowały mi o niebo lepiej niż poprzednie - może za sprawą orzechów laskowych, a może po prostu się do nich przekonałam...? Nie wiem. Wiem za to, że następne będą cytrynowe...Makaroniki z orzechów laskowych z kremem z nutelli (na bezie włoskiej)Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrze