z orzechami - 5000 przepisów (strona:12/334)

Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 158

choćby podczas weekendu. Dziś przedstawiam chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :)Składniki:pęczek botwiny (łodygi + liście)1 camembert2 kromki chleba pełnoziarnistegopół czerwonej cebuli2 łyżeczki brązowego cukrugarść orzechów włoskichpieprz1 liść laurowyłyżka masłaCebulę kroimy w piórka. Botwinę myjemy i osuszamy. Kroimy na 4 cm części. Cebulę i botwinę smażymy na maśle oraz łyżce oliwy. Później dodajemy odrobinę wody(...)się skarmelizuje. Doprawiamy pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Tosty grillujemy na patelni grillowej albo przygotowujemy w tosterze. Camemberta także grillujemy. Na toście układamy ser, oraz chutney z botwiny. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe :)tost z chutney z botwiny

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 214

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)Składniki na 1-2 porcje:1 młoda cukinia4 orzechy włoskie1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią1 szklanka bobupół szklanki gęstego jogurtukoperek sól i pieprzBób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw i blanszujemy przez(...)wrzątku. Następnie osuszamy cukinię papierowym ręcznikiem. Ser kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy plasterki cukinii, ugotowany bób, ser, oraz orzechy. Całość polewamy sosem z jogurtu. Smacznego!sałatka z darami losu

Bon Appetit Małgorzaty
Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami 198

Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :)Składniki:1 duża kulka mozzarelli2 pomidory2 garści liści młodego szpinakugarść orzechów włoskich1/4 papryczki chiliocet winnyoliwasuszona bazylia i oreganopieprzSer, pomidory kroimy w plastry. Papryczkę drobno siekamy i mieszamy ją z oliwą i octem winnym oraz suszonymi ziołami. Na półmisku układamy na przemian: pomidory, ser, liście szpinaku, całość polewamy sosem. Na wierzch układamy orzechy włoskiecaprese

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z kalafiorem i orzechami 299

Bardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.Składniki:1 kalafior3-4 ogórki gruntowegarść orzechów włoskich2-3 łyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy.2. Obrane ogórki kroimy w kostkę.3. Orzechy siekamy.4. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sól, pieprz i siekany koperek. Mieszamy.Smacznego!Źródło: Smak zdrowia

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 212

podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić(...)minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut.Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował się ze smakiem zapiekanki. Są miękkie, ale lekko chrupiące. Można je posiekać na mniejsze kawałki, albo podać w całości.W zapiekance nie odczuwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 240

około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 187

Składniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy(...)orzechami. Filety wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne bułeczki z orzechami 324

cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód.Ciasto dzielimy na 4 części

Niezły Młynek
Mieszanki orzechów - symbio.pl 160

wracam z zaległościami blogowymi, odkopuję się ze zdjęć. Dzisiaj ciąg dalszy mojej współpracy ze zdrową żywnością czyli symbio.plPokażę Wam czym się zajadam, są to bardzo zdrowe przekąski czyli : orzechy nerkowca, pestki dyni oraz mieszanka orzechów, pestek i owoców. Oczywiście ekologiczne i pyszne!Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie

Magiczne Życie Marty
Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 166

Składniki:1 szklanka musu z pieczonej dyni80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego80 gram mąki z migdałów 1 jajko3 łyżki miodu2 łyżki oleju kokosowego1 łyżka gorzkiego kakao1/2 łyżeczki sody15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony(...)olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą

Mango Papaja
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 176

szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy(...)jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe

Mango Papaja
Makaron bezglutenowy z bakłażanem, orzechami włoskimi i parmezanem 186

mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana  1 puszka pomidorów w całości  1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu  50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich  kilka liści świeżej bazylii  łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek na łyżce oliwy(...)puszki z pomidorami i dusimy całość na dużym ogniu, aż płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe

Mango Papaja
Pasztet z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną, dynią oraz suszoną morelą i orzechami włoskimi 268

pyszne!   Składniki (na keksówkę o długości 30 cm): 200 gram soczewicy zielonej 100 gram kaszy gryczanej 500 gram dyni, ważona po obraniu 10 suszonych moreli 7-8 połówek orzechów włoskich sól pieprz gałka muszkatołowa     Soczewicę i kaszę gryczaną gotujemy- osobno- w wodzie do miękkości. Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej(...)blenderujemy na taką konsystencję jaką lubimy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy 1/3 przygotowanej masy, następnie układamy suszone morele. Wkładamy pozostałą cześć masy, dobrze ugniatamy. Na wierzchu układamy orzechy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy pasztet do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Gotowe

Mango Papaja
Buraczki z fasolą i orzechami włoskimi 279

buraczki to ja je uwielbiam:), pod każdą postacią!. Są pyszne, można z nich wyczarować wspaniałe wytworne dania, a jak smakują.... Składniki na sałatkę; 1/2 kg buraczków 10-15 dag orzechów włoskich 2 średnie cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i pokroić w pół plasterki. Orzechy

Apetyczna babeczka
Pesto z orzechów laskowych i migdałów 150

Orzechy laskowe, migdały, rukola i ser wędzony. Świetny dodatek do mięs, warzyw, a nawet do kanapek …Składniki ; 18 do 20 dag mieszanki sałat z przewagą rukoli 10 dag orzechów laskowych 3 ząbki czosnku Garść migdałów 15 dag sera wędzonego, (prawdziwy ser nie sero podobny !) Sól,(tylko wtedy jeśli sam ser nie wystarczy ,przeważnie nie trzeba już dosalać ) Biały pieprz

Apetyczna babeczka