prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym razie - próbuję nadrabiać. I stąd też dzisiejszy wpis - ciastka czekoladowe z orzechami. Ciastka, które zrobiłam na nasz wyjazd do przecudnego, przeuroczego Wrocławia, który mieliśmy okazję zobaczyć z cudowną i mega optymistyczną Karoliną w długi weekend w sierpniu. Wyjazd był nie tylko jednym(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Każdy deser jest jadalny pod warunkiem, że jest w nim czekolada:) Brawnie robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś wersja z prażonymi orzechami laskowymi.SKŁADNIKI:2 gorzkie czekolady200 gram masła 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru100 gram mąki 4 jajka100 gram orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE:Czekoladę i masło wkładam do miseczki, którą ustawiam na garnku z gotującą(...)się wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki się połączą. Orzechy podprażam około 6 minut na suchej patelni a następnie przekładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa aby je rozdrobnić. Do drugiej miski wsypuję cukier do którego wbijam jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksuje chwilę
Magiczna kuchnia DariiCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej sezamowy i wspaniały ser cheddar. Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym(...)słonecznikiem. Świetne połączenia smakowe wraz z giga porcją białka z newelli, dobroczynnych tłuszczów z oleju z orzecha włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź głeboki rondel.Czas przygotowania 20minutDla: 2 osóbSkładniki: 100 g ugotowanego al dente makaronu z pszenicy durum (kształt dowolny)1 mała cukiniaPół większej czerwonej cebuliPół dużej marchwi20g uprażonego słonecznika100g newelli
Kuchnia PROzdrowotnaprostu pyszny! Orzechy są miękkie, marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej(...)razowej4250 g wody20 g soli5 g drożdży instant230 g marchewki startej i odciśniętej230 g orzechów włoskich310 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweStartą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko
Stare Garyczysta poezja… do tego lampka czerwonego wina i gotowy romantyczny wieczór… Ser pieczony w orzechachSkładniki:ser brie lub camembert (ok. 150-200g)ok 100 g orzechów włoskichsos żurawinowy lub dżem porzeczkowy1 jajkomąka Ser kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące, w rozstrzepanym jajku a następnie w drobno posiekanych orzechach.Układam na kratce i wkładam do nagrzanego piekarnika(...)zacznie się rozpływać…Podaję z żurawiną lub dżemem porzeczkowym i z lampką wina Smacznego Post Ser pieczony w orzechach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljuż moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody(...)składnikami marynaty.Gotuję na małym ogniu aż gruszki będą miękkie.Wino lub porto wlewam do małego garnuszka i wstawiam na małym ogniu aż odparuje do 1/3 objętości.Ser i orzechy siekam i układam na gruszkach i grilluję w piekarniku. Przed podaniem polewam zredukowanym winem. Smacznego Post Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldużo pisać, babeczki są po prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam.Babeczki "Brownies" z Orzechami - Składniki:80 g masła75 g mlecznej czekolady75 g gorzkiej czekolady100 g brązowego cukru2 jajka cukier waniliowyłyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki pszennejłyżka kakao50 g gorzkiej czekolady60 g orzechów: włoskie, laskowe(...)fistaszki, pekan, migdałyBabeczki "Brownies" z Orzechami - Sposób przygotowania:Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę (50 g) siekamy na kawałki i dodajemy do całości.Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Posypujemy pokrojonymi orzechami
Słodka StronaZapraszam na imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie???Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku(...)oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę
Anioły w kuchniszkole, przed telewizorem.. wszędzie! Koreczki są idealne na każdą okazję, a te z serem i orzechami.Składniki:WykałaczkiSer pleśniowyŻurawinaOrzechy nerkowca firmy FELIXOpcjonalnie: melonPrzygotowanie:Banalnie proste :) Na wykałaczki nabijamy orzech, ser, żurawinę i opcjonalnie melona. Prostota, a smak idealny. Ilość składników - według uznania. Koteczki (koreczki) z serem i orzechami
Czarnawisienkakażdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem :) Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo(...)stałe w Waszym menu :) A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;) Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek
Sajkofanka smakuPyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej(...)zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Mia Cucina Sofietamiesiac ktorego nie cierpie, w ktorym normalnie panuja ciemnosci, ktore na dodatek nie nastrajaja mnie optymizmem.Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio tez i orzechy, co cieszy tym bardziej, ze trwa wlasnie Orzechowy tydzien. Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony.Gdy mieszkalismy we Francji od czasu do czasu jadalismy(...)kasztanami i orzechami na proszonych obiadach u Cioci, i za tym wlasnie sosem nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo wiec na tym, ze moze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam, ze danie mimo ze malo fotogieniczne smakowalo
Przysmaki KarolkiUcierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami(...)łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem
coolinarnastrefa.blogspot.comroku nie narzekam na brak orzechów włoskich . Pierwsza zbiórka niestety była na tyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu. Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli(...)Marta Dymek, robiła wtedy koktajl. Dzisiaj postanowiłam wreszcie sama zrobić domowe masło orzechowe. Najważniejsze przy jego przygotowaniu jest, według mnie, neutralny w smaku olej, najlepiej w tym przypadku z orzechów włoskich. Na blogu znajdziecie kilka inspirujących dań z orzechami: Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową
Moja smaczna kuchniasałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach – prażonych orzechów samych w sobie oraz oleju orzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób(...)straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie
Kulinarna PokusaIntrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą kiełbasę. Pyszne w środku, bo z herbatnikami, czekoladą i orzechami laskowymi - takie jest salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać. Inspiracja Chillibite . Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje na 3 roladki(...)rodzynek wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek 250 g masła 100 g mlecznej czekolady 2 duże jajka 150 g cukru 100 g kakao 100 g orzechów laskowych cukier puder do obtoczenia Wykonanie: 1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy alkoholem. Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski
Kulinarne przygody GatitySmaczna i zdrowa surówka z selera z jabłkami i orzechami włoskimi znakomicie oczyszcza organizm z toksyn i jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej smakuje podana jako dodatek do obiadu. składniki na 3 porcje 1 średni seler 2 małe jabłka 4 łyżki orzechów włoskich sok z połowy cytryny łyżka gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru(...)czarny pieprz sól przepis Orzechy włoskie siekamy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrany seler oraz umyte jabłka razem ze skórką. Seler i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy jogurt oraz majonez. Surówkę doprawiamy cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu z surówką łączymy posiekane orzechy
Smakowite DaniaDoskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła! Składniki: 2 szklanki orzechów nerkowca ½ laski wanilii (idealnie komponuje się z nerkowcami) Nastaw piekarnik na 180°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozsyp na niej nerkowce i wstaw do piekarnika. Praż orzechy(...)zaglądać i je przewracać. Oczywiście masło można zrobić też z surowych, nieprażonych nerkowców, wówczas jednak ich blendowanie może zająć nieco więcej czasu. Poza tym uważam, że masło z uprażonych orzechów smakuje lepiej, jest bardziej aromatyczne. Wyciągnij nerkowce z piekarnika i od razu przesyp do kielicha blendera. I zaczynamy… miksuj, miksuj, miksuj… Twoja cierpliwość wkrótce zostanie wynagrodzona, a spod orzechowych okruszków
Roślinna - blog wegańskiZaliczają się do najbardziej kalorycznych orzechów. Choć swoim wyglądem przypominają "mózg" w swoim wnętrzu zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Jakie właściwości mają orzechy włoskie? wysoką ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 duża ilość błonnika witaminy z grupy B witaminy z grupy E magnez fosfor obniżają stężenie złego cholesterolu LDL chronią przed otyłością zawierają białko, które może zastępować mięso i nabiał(...)poprawią przemianę materii chronią przed nowotworami poprawiają wygląd cery, dzięki zawartości cynku Kaloryczność orzechów włoskich w 100g: 633 kcal Węglowodany: 18.0 g Białko: 16.0 g Tłuszcze: 60.3 g Cholesterol: 0.0 mg Sód: 4.00 mg Błonnik: 6.5 g Index glikemiczny: 20 Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść
Truskawkowa Fiestametalowej puszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier(...)trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę
Smaczne ZdroweKorzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około(...)sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia
Pyry na GazProsta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)4 pomidory obrane ze skórkisery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200(...)pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatydobiegł końca, a szkoda, ponieważ mogłabym świętować go cały rok! Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości. A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko(...)musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :) Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :) Składniki na 3 porcje:1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki
Bon Appetit MałgorzatyCiasteczka z orzechami i płatkami owsianymiŚwięta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych(...)czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy
Gotuj Z Muzykąsię także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Składniki na ciasto pierogowe:3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)1 jajko(...)samo żółtko3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:600-700 g kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybów1 cebula2 łyżki masła ghee3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych1 jajkonatka zielonej pietruszki,majeranek Wykonanie:grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki(...)powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana.Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego400 g mąki orkiszowej jasnej 630190 g mąki razowej orkiszowej340 g wody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny1,5 łyżeczki soliWykonanie:zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut.2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.4. Na ciasto kładziemy kawałek(...)cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. Przepis
My Culinary ArtCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady(...)masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi).Moje posty
Słodka Stronanapchałam niemal do końca sałaty, zmiksowałam i dołożyłam jeszcze raz taką porcję;4 spore ząbki czosnku,60 ml oliwy z oliwek,spora garść liści bazylii,6 czubatych łyżek zmielonych orzechów - użyłam "Tartych orzechów laskowych" BackMit,sól, świeżo zmielony pieprz.Wszystkie składniki zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym
Codzienna kuchnia niecodziennadzikich owoców, lub aromatycznych grzybów. Jest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko?Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników. Oczarujecie swoją rodzinę lub zaproszonych gości(...)mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami. Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać
SzczyptaSmaQmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko85 g cukru trzcinowego50 g orzechów125 g białej czekoladyszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINCZAS PIECZENIA: 12 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy(...)gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut
My Culinary ArtPrzepyszna tarta jabłkowa z orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :) SKŁADNIKI Ciasto:200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)50g cukru pudru2 żółtka Nadzienie:4 duże kwaskowe jabłka1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto(...)minut, aż ciasto się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową. Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki(...)sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy)smarowidło jabłkowo-gruszkowe 3 łyżki2 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka orzechy laskowe (niekoniecznie)Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy
głodny alergikdoliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.Ciasto: 30 dag mąki pszennej, ja użyłam(...)masła 12 dag cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche
Apetyczna babeczkaobroni, szczególnie gdy aromaty się wymieszają, a jabłka oddadzą swoją wilgotność. Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki(...)pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka ½ kieliszka rumu ( zapomniałam) ziarenka z połowy laski wanilii Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko. Myjemy
Mia Cucina Sofietadziś orzechy na deser :) To sposób na szybkie i bardzo słodkie co nieco. Robi się je błyskawicznie, bo czasem taka jest właśnie potrzeba :)Składniki: 10 kruchych babeczek- ja użyłam tym razem gotowych orzechy włoskie miód i cukier- nie potrafię podać proporcji, bo zrobiłam to na wyczucie, tyle by starczyło na 10 babeczek Przygotowanie: Obrane orzechy pokruszyć na połówki Do garnuszka(...)wsypać cukier i łyżkę wody, gotować do skarmelizowania cukru Dodać miód, wymieszać i pogotować tak długo by konsystencja pozostała lejąca Do foremek włożyć po kilka obranych połówek orzechów Polać przygotowaną ciepłą masą. Uważać, by słodka masa nie była zbyt gorąca, bo babeczki mogą się rozkruszyć czy popękać
Proste PotrawyChrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki zmielonych orzechów 100 g masła 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać(...)pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Dopiero gdy wystygną, zdjąć z blaszki
wyzwania kuchennesami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał pomarańczą... Składniki(...)mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, jajko, 125ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 35g cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. PrzygotowanieMleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem
Z miłości do słodkościDzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera(...)pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe
Kolizje Smakówzrobienia zainspirował mnie przepis stąd.Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki wódki lub rumu 6 orzechów laskowych 10 orzechów włoskich (pokruszonych) Kakao (to prawdziwe :- ) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy(...)Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki.) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich. Smacznego
kuchnia do kwadratuDzień dobry,Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcjeSkładniki: pęczek szparagów garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść
Chilli Czosnek i Oliwaramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny Malwinny, aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się(...)sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem.A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje czas przygotowania: 30 min. Składniki: 250 g bobu 4 garści rukoli kilka pomidorków koktajlowych na pesto z orzechów włoskich: 50 g orzechów włoskich bez łupinek
Chilli Czosnek i Oliwaczasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również na blogu ), jednak powoli powracamy do tej wersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem(...)ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i pokrojone
Smaczne Zdrowesłowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb'. Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też(...)łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną
Grunt to przepis!ciasto które trzeba upiec najlepiej z dwa dni przed świętami. Ciasto po upieczeniu jest twarde więc musi zmięknąć ale jest rewelacyjne. Słodkie z nutą kwaśnych wiśni i chrupiących orzechów. Polecam nie tylko na święta. Przepis z bloga. Składniki: Ciasto; 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżki(...)cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie: Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść
Ala piecze i gotuje