przygotowuje. No może jednak dwie. Zaraz po upieczeniu rozpływająca czekolada może poparzyć język. Wiem z doświadczenia. Składniki na około 24-30 ciastek: 120 g czekolady deserowej 80 g wyłuskanych orzechów włoskich 140 g miękkiego masła 110 g cukru trzcinowego 1 jajo 280 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją
Pełny talerzróżnymi dodatkami. Najpierw do miseczki przelewałam jogurt, dodawałam pół łyżeczki miodu, dosypywałam trochę płatków owsianych, z innej torebki dodawałam zarodki pszenne, a na koniec dorzucałam suszoną żurawinę i orzechy, czasami dynię. Jogurt czekał, a ja w tym czasie zamykałam wszystkie woreczki i odstawiałam je na swoje miejsce. Aż dnia pewnego przygotowałam domową granolę i odkryłam, że codziennie zaczęłam(...)przykład tłuszczu palmowego, nie wspominając już o syropie glukozowym. Skład kupionej granoli: Produkty pochodzące ze zbóż 59% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana ), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy 9,4%, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; cukier, emulgator: lecytyny (z soi); sól, ekstrakt słodu jęczmiennego. składniki: na słoik
bistro mamaSzybki, smaczny makaron dla miłośników włoskich klimatów :) SKŁADNIKI 300 g makaronu tagliatelle 100 ml śmietanki kremówki 300 g sera gorgonzola 50g orzechów włoskich 100g suszonych pomidorów sól pieprz gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Orzechy kroimy w ćwiartki. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy śmietankę (nie gotując). Dodajemy pokrojony(...)kostkę ser i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia. Delikatnie solimy (ser jest dość słony), doprawiamy pieprzem i połową łyżeczki gałki. Wrzucamy odcedzony makaron, pomidory i orzechy. Całość mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia.Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgsonskładniki dla 2 osób1 większy bakłażan lub dwa małeoliwa do posmarowaniapesto50 g orzechów nerkowca40 g kolendry1 - 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwydo podania50 g fetyoliwaprzygotowanieRozgrzać(...)pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować, ale tak, aby masa nie była gładka. Kiedy połówki bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze
Stare Garydomu ma swoje wypróbowane. I rzadko kiedy jest to jeden przepis ;) Jednym z moich ulubionych serników jest ten od mojej cioci-babci Wiesi czyli z czekoladą i orzechami. Niewątpliwie bomba kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;)ciasto:80 g masła roztopionego1/4 szklanki cukru1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatnikówmasło i cukier wymieszać, dodać herbatniki i zagnieść(...)mieszać, odstawić, a po 5 minutach zamieszać kilka razy, żeby tylko miejscami się połączyło. Ma to wyglądać jak taka rozwarstwiona luźna masa.Wlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku.masa serowa:500 gramów kremowego serka twarogowego1/2 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki polewy karmelowej (lub innej ulubionej)Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka
Codzienna kuchnia niecodziennadlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko(...)masła 120 g mąki (tortowa)4 jaja 200 g czekolady deserowej (my zawsze kupujemy 80%↑)200 g cukru (my dajemy trzcinowy) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200 g orzechów (dowolne)Przepis: Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy (w tzw. kąpieli wodnej - składniki wkładamy do naczynia, następnie to samo naczynie z naszymi składnikami do kolejnego większego zalanego wodą i w ten sposób
WeAreCrazyjedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.Składniki:1 pęczek selera naciowego300 g ciemnych winogron200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura(...)czarnych oliwek100 g orzechów włoskich1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie200 g makaronu penne1 ząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegoPrzygotowanie:Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować
Food SquareSzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 2 Składniki:200 g makaronu fusilli,250 g boczniaków,1 szalotka,200 ml śmietany 22%,4 łyżki tartego parmezanu,Garść prażonych orzechów włoskich,Kilka gałązek tymianku,Oliwa(...)dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą truflową
SzczyptaSmaQIdealne na przekąskę między posiłkami. Orzechy sycą, twaróg dostarcza białka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw.Składniki:1 żółta cukinia2 duże garści orzechów ziemnych FELIX100 g sera białego chudegoOleju roślinnyPieprz, bazyliaPrzygotowanie:Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem(...)Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy z chudym mięsem lub jako przekąskę między posiłkami. Roladki z cukinii nadziane białym serem i orzechami
CzarnawisienkaWielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka.Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)jajka100 g sera pleśniowego typu lazur2 łyżki majonezu2 łyżki masłasól, pieprzkiełki rzodkiewki8 połówek orzechów włoskichPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem.Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek.Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę orzecha włoskiego
Moje Kuchenne RewelacjeProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego350g masy makowej z bakaliami100g orzechów włoskich1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko PRZYGOTOWANIERozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry, pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki
Wyprawy kulinarnebieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu. Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami, wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam(...)www.delektuJEMY.pl można znaleźć dodatkowe inspiracje na przygotowanie tart na 1001 sposobów, w opakowaniu tarty również znajduje się książeczka z przepisami na tarty. The post Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj.,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy(...)espresso 1 łyżeczka mielonej kawy (nierozpuszczalnej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, grubo pokrojonej [ dałam garść orzechów włoskich Kresto] Piekarnik rozgrzać do 190°C.Osobno wymieszać składniki suche i mokre. Wlać do miski płynne składniki i wymieszać Dodać posiekane orzechy i wymieszać.Wyłożyć masę do formy na mufinki.. Piec około 20 minut.Zostawi
Moje domowe kucharzeniejakim zamiarem została stworzona.Cóż... przeznaczenie. :) Zabrałam listę na zakupy i wyszło coś pysznego. Składniki: świeży szpinak pierś z kurczaka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe lub zwykły pomidor garść orzechów piniowych lub nerkowców sos do sałatek Kolejny bardzo prosty i szybki przepis. Nie podaję proporcji, ponieważ sałatka kiedyś urodziła się w mojej głowie, a ilość produktów zawsze się waha w zależności(...)jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak będzie delikatny i nie stwardnieje. Na drugiej patelni (suchej) prażymy orzechy. Na naszą sałatkę kładziemy orzechy, a następne kurczaka. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkizrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła górę)) Tym słodkim akcentem(...)dołączam do Durszlakowej akcji “Ramekin”. Polecam bardzo…. Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: 130 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 g masła 500g truskawek Połączyć wszystkie sypkie
Mia Cucina Sofietamały kawałek ;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: śmietanka 36% szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku wanilia + szklanka orzechów laskowych Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Partiami dosypujemy cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przesiane mąki mieszamy już delikatnie łyżką(...)najszybszych obrotach. Trzeba uważać, żeby granulki mleka dobrze się rozpuściły, inaczej krem będzie miał nieprzyjemny posmak. Wyjmujemy ziarna wanilii z jednej laski, mieszamy ze słodką masą. Dorzucamy połowę orzechów laskowych, porozgniatanych na mniejsze kawałki w moździerzu. Odcinamy 1/3 z wierzchniej warstwy biszkoptu, którą to część rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałeczki. Na dolną warstwę wykładamy krem, który
sama złodyczsumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka(...)własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy
BaRepasDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie(...)talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjalodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych(...)naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy z migdałami. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich 70g cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec delikatnie mieszamy masę czekoladową z białkami i wylewamy
Smakowy Rajpomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :)Składniki na naleśniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła wodałyżka oleju2 czubate łyżki płatków owsianychskładniki na farsz:2 piersi z kurczaka3 serki topione śmietankowe (kwadraty)pół porasól, pieprz10 dag mozzarelli albo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków(...)patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki
Bon Appetit Małgorzatyciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie(...)łyżki płatków owsianych3 łyżki sezamu1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka rodzynek1 łyżka suszonej żurawiny6 orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli (można też dodać daktyle)1 łyżka wodyokoło 2-3 łyżek naturalnego miodu (u mnie różany z Bułgarii) Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać
Bon Appetit MałgorzatyNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki olejupół szklanki posiekanych orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo(...)zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka
Bon Appetit Małgorzatyfirmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić(...)nich ciasteczka :)Składniki:7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianych1 łyżka pestek słonecznikamieszanka musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele)1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy
Bon Appetit Małgorzatytakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney:ok. 10 śliwek - węgierek3 świeże figi1 plasterek świeżego imbiru1 ząbek czosnku1 mała cebula2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki porto1 łyżeczka brązowego cukru1/2 łyżeczki płatków chili albo chili(...)proszkuszczypta solipół łyżeczki suszonego tymiankuPonadto:1 camembert ( u mnie ziołowy)1 świeża figa2 orzechy włoskie (świeże)parę gałązek świeżego tymiankuŚliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce
Bon Appetit Małgorzatymleka 3,2 % 1/2 szklanki cukru 120 g masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy(...)Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat
Bon Appetit Małgorzatyzaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky200 gpodłużnych biszkopcików (języczki)2 jajka75 g cukru500 gserka mascarpone2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym(...)Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo
Bon Appetit Małgorzatydodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą. A tak przy okazji zapraszam Was do Opola 22 czerwca na naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik(...)Opolszczyźnie :) klik do fan paga: Żarłostacja - fan pag Składniki:2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich5 ząbków czosnkupęczek koperku2 łyżki oliwy2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnegodekoracja: 1 łyżka kaparówOgórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy
Bon Appetit MałgorzatyProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem
Mienta blogCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto
Proste PotrawyProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki(...)czekolada gorzka- 120 g** miód- 2 łyżki* masło orzechowe- 2 łyżki* orzechy laskowe- do ozdobyKaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem
Kraina Miodem Płynącasmakowała. Jak również i my (ja i moje dwie siostry). Przepis na owsiankę dla czterech osób, więc cała rodzinka może usiąść to takich pyszności. Nie szczędziłam, ani orzechów, ani bananów. Była może trochę bardziej rzadsza, niż taka, którą robię dla siebie, ale była robiona specjalnie dla matulki, więc nie mogła być inaczej :).Siedzę przed komputerem i potrze jaką mamy(...)oknem tak szybko nas nie opuści i zawita na dobre. Bo taka wiosna jest bardzo wyczekiwana :).A teraz pora na przepis.Składniki:litr mlekaszklanka płatków owsianych (górskich)mała paczka orzechów włoskich łuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki
Moje pyszne gotowaniezwyczajniej w świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchnizmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem(...)termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić. wersja z rodzynkamiMożna zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-)Smacznego
Smaczne ZdroweKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
charlotte gotujePyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :) Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu. Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 80 g nutelli 1 łyżka kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy
Mania Gotowaniadzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy(...)sobą ostudzoną kaszę, pokrojone warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu posypujemy posiekaną dymką
Mango Papajawymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli 3 krople(...)rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy
Niezły Młynekuwielbiam chociaż za każdym razem próbuję coś w nich urozmaicić, inny dodatek, szczegół sprawia, że są wyjątkowe :D Składniki: 2 jabłka 1 łyżka płatków owsianych 4 migdały 2 orzechy laskowe 2 orzechy włoskie 3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Przygotowanie: Jabłka starannie myjemy i pozbywamy się gniazda z pestkami. W miseczce łączymy, płatki, posiekane migdały(...)orzechy, czekoladę i mód - faszerujemy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem(...)orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujespagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny(...)orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym
Czerwień i błękitPrzepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennejszklanka cukru6 jajszklanka otrąb pszennychpółtorej łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki olejułyżka kakao10-15 dag posiekanych orzechów włoskichcukier waniliowyBiałka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian(...)mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę
Praktyczna plStrudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie(...)pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania. Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać z dużą ilością cukru pudru
wyzwania kuchenneDzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie". Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się mieleniem zboża(...)pszennej typ 750 Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień
Ala piecze i gotujeZapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)właściwościach bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole. Na zdrowie! składniki: pierś z kurczaka opakowanie kiełków lucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie
SMYKWKUCHNIpyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól(...)morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię, sok z 1/2 limonki i oliwę z oliwek, doprawiamy solą morską. Krewetki, po usunięciu pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie z oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę
SMYKWKUCHNIwszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy do niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy(...)jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego mleka, CIĄGLE MIESZAJĄC, tak aby nie powstały grudki. ponadto: Na karmel miodowy: - 3 łyżki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy
SMYKWKUCHNIMarzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać(...)puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche
Pasja Smakusię zapach suszonych na słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę(...)miarę potrzeb, by pesto nie było za suche. Zamiast orzechów można dać migdały. A dla podkreślenia smaku trochę chili, zarówno mielonego, jak i świeżej papryczki
Pasja SmakuDzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze(...)tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej marchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej- 180g oleju- 150g maślanki ( dałam kefir)+ puder trzcinowy
Smaczne Zdrowejajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/2 szklanki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)- 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba)Dodatkowo:1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach kaszy zalać ją 1 szklanką(...)misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok. Smacznego
Smaczne ZdroweSpróbujecie? Składniki :* szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki* łyżka oliwy z oliwek* pół brokuła* pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki jogurtu greckiego* zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk* duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać(...)jogurty i zmiksować. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu. Szparagi pokroić i dodać do sosu. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Makaron wymieszać z sosem i posypać posiekanymi orzechami. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyszukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól(...)kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam
W kuchni Karmel-itki