Zaliczają się do najbardziej kalorycznych orzechów. Choć swoim wyglądem przypominają "mózg" w swoim wnętrzu zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Jakie właściwości mają orzechy włoskie? wysoką ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 duża ilość błonnika witaminy z grupy B witaminy z grupy E magnez fosfor obniżają stężenie złego cholesterolu LDL chronią przed otyłością zawierają białko, które może zastępować mięso i nabiał(...)poprawią przemianę materii chronią przed nowotworami poprawiają wygląd cery, dzięki zawartości cynku Kaloryczność orzechów włoskich w 100g: 633 kcal Węglowodany: 18.0 g Białko: 16.0 g Tłuszcze: 60.3 g Cholesterol: 0.0 mg Sód: 4.00 mg Błonnik: 6.5 g Index glikemiczny: 20 Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść
Truskawkowa Fiestametalowej puszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier(...)trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę
Smaczne ZdroweKorzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około(...)sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia
Pyry na GazProsta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)4 pomidory obrane ze skórkisery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200(...)pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatydobiegł końca, a szkoda, ponieważ mogłabym świętować go cały rok! Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości. A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko(...)musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :) Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :) Składniki na 3 porcje:1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki
Bon Appetit MałgorzatyCiasteczka z orzechami i płatkami owsianymiŚwięta tuż tuż, więc w sklepach pełno orzechów :) Szybkie w zrobieniu i bardzo smaczne ciasteczka.Składniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych(...)czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i zostawiamy w lodówce na 1,5 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na ok. 175 C. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy
Gotuj Z Muzykąsię także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Składniki na ciasto pierogowe:3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)1 jajko(...)samo żółtko3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:600-700 g kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybów1 cebula2 łyżki masła ghee3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych1 jajkonatka zielonej pietruszki,majeranek Wykonanie:grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić na sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki(...)powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana.Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego400 g mąki orkiszowej jasnej 630190 g mąki razowej orkiszowej340 g wody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny1,5 łyżeczki soliWykonanie:zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut.2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.4. Na ciasto kładziemy kawałek(...)cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. Przepis
My Culinary ArtCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady(...)masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi).Moje posty
Słodka Stronanapchałam niemal do końca sałaty, zmiksowałam i dołożyłam jeszcze raz taką porcję;4 spore ząbki czosnku,60 ml oliwy z oliwek,spora garść liści bazylii,6 czubatych łyżek zmielonych orzechów - użyłam "Tartych orzechów laskowych" BackMit,sól, świeżo zmielony pieprz.Wszystkie składniki zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym
Codzienna kuchnia niecodziennadzikich owoców, lub aromatycznych grzybów. Jest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko?Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników. Oczarujecie swoją rodzinę lub zaproszonych gości(...)mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami. Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać
SzczyptaSmaQmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko85 g cukru trzcinowego50 g orzechów125 g białej czekoladyszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINCZAS PIECZENIA: 12 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy(...)gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut
My Culinary ArtPrzepyszna tarta jabłkowa z orzechami i karmelem dla wszystkich miłośników niebanalnych słodkości :) SKŁADNIKI Ciasto:200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)50g cukru pudru2 żółtka Nadzienie:4 duże kwaskowe jabłka1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g)1 szklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto(...)minut, aż ciasto się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową. Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki(...)sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy)smarowidło jabłkowo-gruszkowe 3 łyżki2 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka orzechy laskowe (niekoniecznie)Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy
głodny alergik