Łosoś to rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny(...)pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki cynamonu sól i pieprz czarny młotkowany do smaku Przygotowanie: Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć i zalać nią rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania
Gosia gotujeMoje pierwsze, udane spotkanie z łososiem wędzonym na zimno. Do tej pory omijałam go szerokim łukiem, bo miałam złe wspomnienie z odległej przeszłości. Jednak powinno się próbować różnych rzeczy nie tylko raz, bo tymi roladkami (i łososiem) jestem zachwycona :) Są to najlepsze roladki jakie jadłam ;) Może to ich urok... a może ogórek, albo... łosoś :D Spróbujcie koniecznie :)) Składniki(...)placki tortilli 100g łososia wędzonego serek kremowy ( np. President, Turek itp.) pół ogórka zielonego ząbek czosnku zioła prowansalskie, tymianek, pieprz Serek mieszamy z pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami. Placki smarujemy serkiem, kładziemy na nie łososia i zawijamy w rulon. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 30 minut do lodówki.Przed podaniem
Czerwona Porzeczkakształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła w moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka(...)zakończymy zawijanie, pozostawić bez ryżu, co ułatwi sklejenie alg. Jako, że mam bzika na punkcie ziół, posypałam ryż ziołami prowansalskimi, co nie jest oczywiście konieczne, a ziołomaniakom polecam kupić łososia przyprawionego ziołami. Ogórek i pomidor obieramy ze skórki, dodatkowo z pomidora wykrawamy płynną zawartość jego środka, która nie będzie nam potrzebna. Następnie nakładamy plasterki łososia, na nim kładziemy twardą część
Smakowy Rajprzyznać, że dobre wyszło, aż zaskoczyłam sama siebie :) Jako tako nie dodałam żadnych przypraw, ale to połączenie składników wystarczyło by stworzyć fajne danie. I kolejny dowód na to, jak łosoś potrafi być smaczny :) Składniki: 300g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 1 papryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku(...)paski paprykę przysmażamy lekko w rondelku z olejem, po czym przykrywamy ją pokrywką i jeszcze przez chwile pozostawiamy na wolnym ogniu, by zmiękła. Czerwoną cebulę kroimy w ząbki. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie paseczki, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy z obu stron. W ten sposób uwydatnia się jego pyszny smak i staje się jeszcze lepszy
Smakowy RajCałkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych(...)cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać jajka i bułkę tartą, masa powinna być
Jadło i czytadłoDzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt. Łososia uwielbiam i mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści(...)cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją termoobiegu i grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu. Po wierzchu
Gosia gotujewiem czy zauważyliście jak ostatnio ryby drożeją, a cena łososia zupełnie wywindowała... Tą rybkę robiłam już bardzo dawno i wygrzebałam to zdjęcie z mojego archiwum. Możemy użyć różnych gatunków ryb, choć przyznam, że łosoś smakował super! Składniki: 2 filety z łososia 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)oprószyć solą i pieprzem. 2. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem. 3. Czosnek obrać, drobno posiekać, ułożyć na łososiu. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. 4. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut. Smacznego!!! Źródło: To pestka
Kuchnia domowa Anisię nasycić, bez uczucia ciężkości. A oprócz tego jest pyszne i kolorowe, gwarantuję, że od razu poprawi humor! :) Porcja dla 4 osób. Jedna porcja to około 305 kcal przy łososiu smażonym, natomiast jeśli zdecydujemy się go upiec, porcja będzie miała 283 kcal. Składniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula(...)czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz czarny, sól Łososia marynujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na godzinę do lodówki a następnie smażymy. Jeśli chcecie go upiec, to zamarynowanego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i przykrywamy
Czerwona PorzeczkaMiałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać! Tak przygotowanego łososia można również podać na święta. Składniki na 1 porcję: kawałek łososia 2 łyżki płatków migdałowych oregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżka masło folia aluminiowa do pieczenia Piecyk nagrzewamy do 220 stopni(...)Łososia myjemy i nacinamy nie przecinając skórki Pomiędzy nacięcia wkładamy po kawałku masła, a następnie posypujemy oregano Na wierzch sypiemy płatki migdałowe Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoże i łosoś wędzony nie należy do najchudszych ryb, jednak jeśli weźmiemy pod uwagę, że w połączeniu z razowym pieczywem, serkiem i cebulką ma stanowić przekąskę imprezową to chyba się ze mną zgodzicie, że jest to zdrowa i smaczna przekąska. Poza tym ja mam takie wrażeniem, że ciągle jemy za mało ryb, więc przemycam je czasami w przekąskach lub sałatkach(...)Takie koreczki polecam na imprezki, nie tylko piątkowe... Przekąski z łososiem SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego w plastrach opakowanie okrągłych mini krążków chlebowych kilkanaście cebulek perłowych serek chrzanowy gałązka koperku Pieczywo smarujemy lekko masłem i na każde kółeczko nakładamy pół łyżeczki serka chrzanowego. Łososia kroimy na małe kawałki (prostokąciki), do środka każdego wkładamy cebulkę, składamy i przebijamy wykałaczką. Wykałaczkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na sałatkę z rybką. Do jej przygotowania wykorzystałam wędzonego łososia, który świetnie się komponuje z serem feta oraz musztardą francuską. Przygotowanie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek(...)łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, dlatego często pojawiają się na moim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego(...)łyżki oliwy z oliwek. *składniki na dwie duże porcje Sposób przygotowania: Wstaw wodę na makaron , w tym czasie umyj, obierz ze skóry( oczyść z ości jeśli są) łososia. Pokrój go w paseczki, a następnie w kostkę. Przypraw, polej oliwą i odstaw do lodówki na czas gotowania makaronu. Makaron gotujemy do czasu aż będzie al dente, odcedzamy
Cukier&Puderponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w cukinię ser feta z suszonym pomidorem oraz kremowy serek naturalny z wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki: 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego(...)końca, dość ciasno, aby się nie rozwinęła. Można przebić wykałaczką albo drugi koniec posmarować odrobiną serka kanapkowego naturalnego aby zakleić brzeg. SPOSÓB II. Roladki z serka naturalnego z wędzonym łososiem Postępujemy tak jak powyżej, z tym, że serkiem cienko smarujemy całą powierzchnię cukinii. Łososia układamy na jednym brzegu i rolujemy, drugi sklejając serkiem lub przebijając całość wykałaczką. Roladki gotowe! Teraz
PastelFoodzawaham się dzisiaj użyć słów: "To był najlepszy obiad od baaardzo, bardzo dawna!" Delikatny łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu, oprószony solą morską i pieprzem - pycha! Podany z aksamitnym i kremowym puree dyniowym - o niebo lepszym od ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad :) Bardzo, bardzo polecam :) PS: Aby obiad faktycznie był pełnowartościowym posiłkiem warto dodać(...)niego węglowodany np. w postaci kaszy gryczanej, tak jak to było u mnie :) Składniki (1 porcja): 150 g świeżego łososia sok z z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory Puree dyniowe: 1/2 dyni hokkaido (450 g) sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory 2 ząbki czosnku (użyłam TEGO ) 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Zdrowie na języku :PJakiś czas temu wygrałam w Kuchni Bazylii zestaw przypraw z The Spice Shop . Wśród nich była mieszanka Terijaki BIO do łososia i bardzo chciałam ją wykorzystać :) Dzisiaj nadarzyła się okazja. Łosoś poszedł w ruch razem z przyprawą i patelnią. Obiad miałyśmy przepyszny!!! Losos teriyaki z pistacjami 400 g łososia bez skóry i ości marynata: po łyżce oliwy, miodu(...)soku z cytryny lub limonki sól, pieprz, po szczypcie łyżeczka przyprawy do łososia terijaki garść pistacji do posypania Łososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata
Dzieje kuchennej Wiewióry