Jajka nadziewane gravad łososiem z koperkiem, obficie posypane świeżo utartym chrzanem. Pyszna propozycja na jajka nadziewane, nie tylko na Wielkanoc. Uwielbiam jajka! Mogę je jeść codziennie. Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie jajek z całą pewnością. Przygotuję również jajka faszerowane boczkiem i awokado . Specjalnie dla mojego męża jajka faszerowane pieczarkami . Będzie bardzo jajecznie! Jajka nadziewane Składniki: 4 porcje 4 duże(...)jajka 4 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis 3 łyżki creme fraiche 2 łyżki koperku sól i pieprz do smaku 2 łyżki utartego chrzanu 150 g gravad łososia 1 łyżka szczypiorku do posypania Zmiksuj majonez lub użyj kupnego i wymieszaj z creme fraiche i koprem. Porozrywaj łososia na małe kawałeczki i dodaj do majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj jajka
codojedzeniaPieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i w środku delikatna. I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety(...)łososia 1 łyżka oliwy sól morska biały pieprz 1 cytryna Sos musztardowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 100 ml cydru 1 łyżka soku z cytryny 2 plastry masła sól morska biały pieprz kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku Wykonanie: Umyte
Wino Francja Kuchniałóżka, razem z filiżanką dobrej kawy i chrupiącym tostem. Pachnące, ciepłe… I szybkie. Bo jajecznica to zdecydowanie jeden z najszybszych porannych posiłków. Naszykowana w taki sposób nabiera aromatu wędzonego łososia – równie pysznego jak w jajkach szykowanych na swojskiej wędzonce, ale bardziej eleganckiego. Jajecznica szykowana na wędzonce to w naszej kuchni klasyk – i tu będą pasowały zarówno wędzona kiełbasa, szynka(...)boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy
Karo in the KitchenGrillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami Składniki - łosoś: 500 g łososia koperek tymianek rozmaryn sól Składniki brukselka z komosą: 500 g brukselki 3/4 szklanki kaszy quinoa 1 czerwona cebula sos pomidorowy/pomidory w puszce oliwa z oliwek 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka kurkumy sól Łososia przyprawiłam tymiankiem, koperkiem, solą i rozmarynem. Odstawiłam(...)lodówki na ok 2 h. Po wyjęciu z lodówki łosoś trafił prosto na grilla na ok 10 min. Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cebulę podsmażyłam na oliwie. Brukselki ugotowałam w wodzie. Do rondelka z odrobiną oliwy dodałam kaszę, brukselki i cebulę. Następnie dodałam pomidory, nasiona, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu
nietadietazaporowe. To, co mamy w sklepach za około 11 zł za słoiczek, to nawet koło kawioru nie leżało, więc nie warto sobie zawracać głowy. Podajcie bliny z wędzonym łososiem. Kupcie dobry kawał ryby, a nie te strzępy na tackach – zobaczycie różnicę w smaku. Dziś proponuję bliny z łososiem, śmietaną chrzanową i czarnuszką. Składniki: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)pszennej 150 g mąki gryczanej 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 żółtka (białka możecie użyć do bezy lub gofrów) 2 łyżki roztopionego masła łyżka czarnuszki łyżeczka soli kilka plastrów łososia szklanka kwaśnej śmietany łyżeczka startego świeżego chrzanu Drożdże rozcieramy z cukrem. Jak zamienią się w lejącą pastę dodajemy dwie łyżki mąki pszennej (z tych 300 g) i pół szklanki ciepłego
ladykitchenOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy, powinny(...)dente. Jeśli macie garnek do gotowania na parze brokuły można naszykować w nim. W tym samym czasie co brokuły gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary
Karo in the Kitchenbardzo jestem nieperfekcyjna we wszystkim co robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości(...)facet będzie o tym pamiętał i kiedyś zostanie mi to wypomniane ;) Tymczasem zapraszam na zupę. Miała mieć piękną nazwę typu "kremowa zupa łososiowa" albo "zupa koperkowa z wędzonym łososiem", ale patrząc na zdjęcia niech po prostu zostanie "zupa z wędzonym łososiem" :) Składniki: 100 g wędzonego łososia w plastrach 2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka
bistro mamaMiałm w domu nadmiar wędzonego łososia i musiałam wykombninować co z niego przygotować. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało i ostatecznie, jedynie podpierając się tymi przepisami, wymyśliłam coś własnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak(...)Pychotka! 200g wędzonego łososia Porcja ulubionego makaronu dla 2 osob (250g) 2 ząbki czosnku 1 paprychka chili (niezbyt ostra) 2-3 łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić
Codzienne GotowanieDziś chciałabym przedstawić Wam k olejny, ciekawy przepis na bardzo smaczną jajecznicę. Połączenie wędzonego łososia z jajkiem i zielonym groszkiem, który nadaje potrawie lekko słodki posmak, daje wspaniały efekt. Jest ona nieco podbna do przedstawionej już kiedyś przez mnie Frittaty . Jednakże ze względu na K., który nie lubi tej potrawy (jak można nie lubić frittaty!?), ale za to bardzo lubi(...)wszelkie odmiany jajecznicy, przygotowalam to banalne danie. Wyszło wcale niebanalnie J 5 jajek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150g wędzonego łososia 1 duża garść mrożonego groszku odrobina soku z cytryny sól, pieprz łyżka masła do smażenia Jajka wbić do miseczki i odstawić. W czajniku zagotować wodę, do małego garnuszka wsypać groszek, zalać go wrzątkiem i gotować przez kilka minut
Codzienne Gotowanieprzepisie do grillowania zamiast desek cedrowych wykorzystaliśmy deski z drewna klonowego. Efekt był niesamowity. A filety z łososia powlekane musztardą, czosnkiem i brązowym cukrem umieszczone i grillowane na deskach klonowych wyszły po prostu pyszne. Składniki: 4 filety z łososia ze skórą gruba sól czarny pieprz opcjonalnie biały pieprz musztarda Dijon czosnek w proszku brązowy cukier deski klonowe do grillowania Przygotowanie(...)połową łyżeczki brązowego cukru. Tak przygotowane filety umieścić na desce klonowej i grillować w wysokiej temperaturze w grillu z zamknięta pokrywą przez 12-15 minut. Zachęcamy wypróbować do grillowania łososia różnych rodzajów desek do grillowania aby odnaleźć smak, który poszukujemy. The post Filety z łososia grillowane na klonowej desce appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieDzisiejsza nasza propozycja to marynowany łosoś z faszerowaną cukinią. Danie świetnie nadające się na grilla, ale również w domu, na zwykłej patelni, możemy je szybko przygotować. Najczęściej pokazujemy na naszym blogu proste przepisy, tak samo jest w tym przypadku, zarówno marynata, oraz farsz to zaledwie kilka składników, a połączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni(...)łączenia zarówno pokazanego łososia z innymi produktami, jak i eksperymentowania z faszerowanymi warzywami. Przepis Składniki: 500 g filetu z łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte
KasiaiKrzysiu.plOwszem, portfel może odczuć różnicę w cenie, ale jeżeli chodzi o nasze zdrowie i o naturalne walory smakowe, myślę że warto :). A na dzisiejszy obiadek proponuję lekkiego łososia z posmakiem cytrynowym, którego delikatnie kwaskowy smak podkreśla kwaśna śmietana i pieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie to ostatni raz kiedy jeść będziecie tak przyrządzonego łososia, zapewniam Was - zrobicie(...)jeszcze raz i jeszcze raz. Nawet moja kochana mama (jest specjalistką od przyrządzania ryb i ich prawidłowego smaku) stwierdziła, że tak przygotowany łosoś jest najlepszym jakiego w życiu jadła. W dodatku nie trzeba znać się na rybach, może być to pierwszy raz kiedy spróbujecie zrobić rybkę na obiad, ale jestem pewna, że wyjdzie Wam w 100%. Jest to bardzo prostu
Be Fit Be StrongŁosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś wyszedł pyszny, soczysty a płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu. 1 duży filet z łososia 3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 cytryny(...)sól, pieprz 1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce. 3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Szefowa kuchniUwielbiam łososia w każdej formie. Najczęściej przyrządzam go na parze z ziołami prowansalskimi, ale w życiu wszystkiego trzeba spróbować, więc tym razem równie smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól(...)przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia
Passions hobbies lifedania będzie tak samo pyszny. Szczególnie polecam przepis na szybki rodzinny obiad lub gdy mamy najzwyczajniej mało czasu na wykombinowanie eleganckiej potrawy dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili ;) Delikatność łososia w zestawieniu z kremowym i aromatycznym sosem sprawia, że ten sycący posiłek po prostu rozpływa się w ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli(...)będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Po chwili wylewamy całą śmietankę. Gotujemy ok. 5min
upichcona