wiele przeróżnych sposobów, i że jest ona pyszna, pożywna, zdrowa i na pewno powinna zagościć w Waszym jadłospisie, jak również powinny ją jeść dzieci, które to przecież uwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI(...)filet z łososia bez ości - 300 g filet z morszczuka bez ości (lub np. dorsza) - 150 -200 g wędzonych brzuszków łososia bez ości - 250 g krewetek tygrysich w pancerzach (możesz użyć również koktajlowych) - 1-2 cm korzenia imbiru - kawałek selera - skórka z otartej limonki - 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego - papryczka chilli wedle uznania - puszka mleczka kokosowego - 2 pietruszki
SMYKWKUCHNIRYBA Z GRILLA - ŁOSOŚ Łosoś przygotowany na grillu w maśle pieprzowym* z pieczarkami oraz dymką. Przepis na masło pieprzowe znajdziecie u dołu strony. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam! Czas przygotowania : około 45 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 4 niewielkie dzwonka z łososia sok z 1 cytryny sól do smaku 1 pęczek cebuli dymki 160g pieczarek(...)masła pieprzowego* oliwa do posmarowania folii aluminiowej pęczek natki pietruszki (posiekanej) do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Dzwonka łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą - odstawiamy na około 10 minut. Krok 2. Grzyby oraz dymkę myjemy, osuszamy - kroimy w plasterki. Krok 3. Dzwonka łososia układamy na skropionej oliwą folii aluminiowej. Rybę smarujemy masłem pieprzowym, obkładamy
Moja Książka KucharskaŁosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik(...)Filet łososia oczyścić usuwając łuski ze skóry. Naciąć filet na porcje nie przecinając skóry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby skóra w trakcie pieczenia nie przywarła do dna blaszki. curd: Ustawić na ogniu średni rondel z wodą a na rondlu metalową miseczkę tak by dno miseczki nie dotykało wody gdy ta się zagotuje. Cud przygotowywać będziemy bain marie nad parą
Sztuka gotowania w/g SamiryPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z czarnym makaronem wygląda intrygująco, a sos na bazie mrożonych malin i wina jest przysłowiową kropką nad i. Składniki: 4 porcje Łosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy(...)czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego makaronu Listki świeżej bazylii cytrynowej Łososia dzielimy na cztery porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia, gałązki bazylii cytrynowej i skrapiamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek posypujemy dwoma szczyptami pieprzu cytrnowego
Gotowanie i blogowanieryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie powoli przekonują się do gatunków innych niż pstrąg, łosoś, dorsz i panga. Jeśli macie w domu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią(...)intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy
ladykitchenBanalnie proste, niewymagające dużo pracy, a nie zwykle apetyczne i lekkie danie!! Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych(...)walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli Buraki obieramy, kroimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Szybka i aromatyczna sałatka z łososiem, co więcej z wyjątkowym łososiem. Już pięknie pokrojonym, tylko wyjąć i volia! Tatar z łososia atlantyckiego przygotowany jest z najlepszej, najbardziej delikatnej, starannie wyselekcjonowanej części fileta. Powstaje z łososia atlantyckiego żyjącego w krystalicznie czystych wodach Norwegii. Dostawcy z wielopokoleniowym doświadczeniem dbają o to ,aby surowiec ,który trafia do Suempol, był najwyższej jakości(...)Sekret wysokiej jakości tkwi w wieloletnim doświadczeniu i wykorzystaniu technologii, opartej w dużym stopniu na pracy ręcznej, od ręcznego zasolenia począwszy. Zastosowanie tradycyjnej receptury produkcji sprawia, że Tatar z łososia zachowuje wszystkie najcenniejsze walory smakowe. Składniki tatar z łososia SUEMPOL suszone pomidory w oleju świeży ogórek papryka żółta papryka czerwona cebula czerwona złocista kukurydza z puszki dressing Caesar
Z Kuchni Do Kuchniwigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu(...)Prezentacja: Wszystko podajemy najlepiej w głębokim talerzu na dno wykładamy puree z selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo
Plate of Joyblogu pokazałam już kilka różnych wersji jajek faszerowanych. Jak do tej pory nie było jednak jajek z łososiem, chociaż pojawiły się już te o rybnym smaku. Jajka z łososiem są niezwykłe w smaku, ale chyba nie posmakują tym, którzy łososia najzwyczajniej w świecie nie lubią. Ja go lubię, więc i takie jajka zjem z miłą chęcią(...)przygotowania tych jajek użyłam majonezu dietetycznego , który pokazałam Wam już jakiś czas temu. Składniki: 4 jajka 3 - 4 łyżeczki majonezu (u mnie wersja dietetyczna ) 50 g łososia wędzonego koperek pieprz (ew. sól) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i podzielić na połówki. Wyjąć delikatnie żółtka. Łososia, żółtka i majonez zmiksować doprawiając pieprzem do smaku
Sto kolorów kuchniŁosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami Dzisiaj danie, które jest sprzymierzeńcem zdrowego serca i smukłej talii. Łosoś pieczony z warzywami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Sukces tkwi tu w prostocie. Łososia nie trzeba specjalnie marynować, ani przyprawiać. Wystarczy oprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje(...)zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku
Pełny talerznawinie do tartaletek :) Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja(...)obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli
Grunt to przepis!Opowiem Wam o moim nowym powodzie do mruczenia i nie tylko :) chodziłam, myślałam i w końcu coś z tego wyszło, tym czymś był łosoś w wersji z ziołami, a wszystko skąpane w ziołowo- śmietankowej delikatnej pierzynce i zapieczone w piekarniku. Wczoraj wieczór zrobiłam go jako kolację dla mojej rodziny, ale wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że trzeba kupić kolejną porcję łososia(...)przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :) Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, jak również z pieczywem :) Składniki: 500g surowego łososia 250ml śmietanki kremówki (30%) 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki
Smakowy Rajkuchni szczawik sprawdza się świetnie- wzbogaca smak, a listki są bardzo delikatne, więc nie mamy wrażenia, że jemy "zieleninę" (może pamiętacie- bue...). Można go na przykład dodać do łososia. ŁOSOŚ ZE SZCZAWIKIEM (2 dość duże porcje) 500g surowego łososia pęczek szczawiku 10g parmezanu (tarty, najlepiej własnoręcznie) olej do smażenia Jeśli płaty łososia są grube, przekrawamy je na pół ostrym nożem(...)jeden filet na drugim. Filet posypujemy tartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam
les mirabellesigliwia- skarb. Jakoś od razu pomyślałam, że smakowałyby dobrze z rukolą, która w tym roku całkiem nieźle nam urosła i nie wybiła od razu w kwiatostany. Półkilowy filet z łososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie(...)cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa
les mirabellesMamy post i jak to wymaga tradycja w piątek rybka. Chciałbym polecić wszystkim Łososia w sosie śmietanowo - koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki: 400 gram fileta z łososia 2 średnie cebule(...)klarowane Ghee ekstra) sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup) Przygotowanie: Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy
Sprawdzone przepisy kulinarneDzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole. Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany(...)okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy, następnie kroimy w mniejsze kawałki. Natkę siekamy i mieszamy razem z oliwą i odrobiną soli morskiej. W powstałej marynacie obtaczamy łososia - odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie na kawałkach foli aluminiowej układamy po 2 plastry cytryny, na wierzch nakładamy łososia i zawijamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁosoś z piekarnika to gwaracja na szybki,pyszny obiad.Już sam produkt- najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni.Przygotowując rybę w piekarniku nie ma możliwości,by się nie udała.Na patelni łatwo ja przesuszyć,a i więcej ze smażeniem pracy.Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.Nie przepadam za swoistym,ostrym rybim zapachem, dlatego użycie aromatyczenej kolendry(...)imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty z łososia a 200 g 1/2 łyżki soli gruboziarnistej 1 łyżka koledry 30 g świeżego imbiru 1/2 cytryny bio Wykonanie: filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Łosoś pieczony w foli z dodatkiem duszonej cebulki i suszonych pomidorów serwowany z groszkiem cukrowym i makaronem to pełnowartościowy, zdrowy obiad bogaty zarówno w białko, witaminy jak i węglowodany. Świetnie sprawdza się jako posiłek sportowca. Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 600g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki(...)posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron WYKONANIE: Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej
Pyry na GazPrzepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 3 łyżki ciemnego cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego Składnik i: około 1 kg łososia 1 i 1/3 szklanki ryżu 3 marchewki 1 mała puszka groszku 1 czerwona cebula szczypior 2 jajka 1 łyżka masła oliwa
Smaki Edytywartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego(...)szpinaku2 suszone pomidory1/2 cebuli1 ząbek czosnku3 łyżki śmietanki 30%1 łyżka oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE łososia:Porcję łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na desce i nacinamy wzdłuż, uważajmy aby nie rozciąć go do końca. Jeśli mamy łososia ze skórą nacinamy mięso do samej skóry. Powstałe kawałki mięsa rozkładamy na boki, coś na wzór skrzydeł motyla.Stek z łososia przyprawiamy solą
kulinarnyJawystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację. Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani na maki z wędzonym łososiem, kawiorem i paluszkami krabowymi. składniki: - ryż do sushi (specjalny ryż bardzo kleisty i o małych ziarenkach) - ocet do ryżu (specjalny do sushi) - cukier, sól - wodorosty nori - wasabi(...)proszku, można też użyć gotowej pasty wasabi - imbir marynowany w słoiczku - sos sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe Przygotowanie: ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj
SMYKWKUCHNIŁosoś jest rybą, którą odkryłam chyba ze 3 lata temu, kiedy to pierwszy raz spróbowałam jej w chińskiej restauracji. Zasmakował mi bardzo i od tamtego czasu chętnie przygotowuję go w domu. Lubię łososia grillowanego (mam świetny przepis, którym w sezonie podzielę się z Wami), lubię też smażonego, ale chyba najbardziej ze wszystkich smakuje mi taki z piekarnika. Łososia przygotowanego(...)poniższego przepisu lubię bardzo. Jest prosto, szybko, a jak wykwintnie:) Ja kupuję świeże filety z łososia ze skórą. Staram się zawsze wybierać najbardziej równomierne porcje (takie, by z każdej strony miały w miarę podobną grubość). Piekę wówczas taki kawałek w całości, a po upieczeniu dzielę go na połowę. Poniższa porcja jest na 2 osoby. filet z łososia, świeży
Smaki Na TalerzuJeśli masz łady kawałek łososia i znudziły cię już typowe potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na chrust. W końcu jakaś odmiana! Łosoś, jak wszystko, też może się przejeść. Większość przepisów każe nam go przyrządzać w kawałku. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ale raz na jakiś czas fajnie jest spróbować czegoś nowego. Chrust z łososia, z lekką nutką orientu, sprawdzi(...)się na zdrowy obiad i na pewno zaskoczy twoich domowników i gości. Składniki: 250 gramów fileta z łososia, mąka pszenna, jajko, pieprz, sól, szczypta proszku curry, olej do smażenia. Zrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj
Kulinarna PolskaJeśli masz łady kawałek łososia i znudziły cię już typowe przepisy, koniecznie wypróbuj przepis na chrust. W końcu jakaś odmiana! Łosoś, jak wszystko, też może się przejeść. Większość przepisów każe nam go przyrządzać w kawałku. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ale raz na jakiś czas fajnie jest spróbować czegoś nowego. Chrust z łososia, z lekką nutką orientu, sprawdzi(...)się na zdrowy obiad i na pewno zaskoczy twoich domowników i gości. Składniki: 250 gramów fileta z łososia, mąka pszenna, jajko, pieprz, sól, szczypta proszku curry, olej do smażenia. Zrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj
Kulinarna PolskaNaleśnikowe roladki z wędzonym łososiem to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przekąska Wprost idealna na spotkanie z przyjaciółmi lub inne przyjęcie. Skład tych roladek możecie dowolnie modyfikować. W mojej propozycji znajdziecie klasycznie połączone smaki, które zawsze się sprawdzają. Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem Składniki: 200 g wędzonego łososia na zimno 135 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 18% ogórek(...)szklarniowy papryka czerwona 4-5 naleśników (z TEGO przepisu ) pieprz sól Ogórka kroimy w długie, kwadratowe paski. Paprykę również kroimy w paski. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśnik dokładnie smarujemy serkiem, na jego końcu układamy kawałki łososia, paski ogórka i papryki. Zwijamy tworząc roladkę. Tak samo postępujemy
PatiGotujeWpis pochodzi z mgotuje.pl Łosoś w sosie BBQ – Nadszedł długo wyczekiwany sezon grillowy, a w nim spotkania w plenerze, wesoła zabawa i pyszne jedzenie. Pyszności z rusztu są idealną propozycją na posiłek na świeżym powietrzu. Dzisiaj podaję Wam mój przepis na łososia w glazurze z sosu(...)możemy zapomnieć o odpowiednich dodatkach np. Ketchupie Kieleckim łagodny extra i Musztardzie Kieleckiej delikatesowej stołowej. Ketchup urozmaici smak grillowych potraw, natomiast musztarda wyostrzy smak każdego dania. Łosoś w sosie BBQ Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki -filet z łososia (około 600 g) Sos BBQ: -3 łyżki brązowego cukru -50 ml sosu sojowego
Marta Gotujelubię najbardziej, ale oczywiście można ją zastąpić żelatyną w proszku. Zrobiłam cztery porcje, ale sądzę, że można z tej ilości zrobić mniejszych porcji 6. Warto zrobić pastę z łososia, jest świetnym dodatkiem. A galaretka świetna, zwłaszcza dla miłośników Bloody Mary! Polecam! Składniki (4 porcje) galaretki 10g żelatyny - użyłam żelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego 80 ml wódki(...)cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 małej cebuli, drobno posiekanaej 100 g wędzonego łososia 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku lub koperku 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo parę kromek
Stare GaryŚwięta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland . Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego(...)łososia jest tak łatwy, że możesz go zrobić w tak zwanym międzyczasie. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową (2 porcje) Składniki: 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g) sól i pieprz 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła 2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bułki tartej
karmelowyzrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia ze względu(...)kupiona w sklepie, natomiast pochodzi z naszych polskich jezior. Była mrożona, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż „marketowa”. Lekko, smacznie, szybko i zdrowo Roladki z łososia na parze 500 g filetów z łososia bez skóry 2 marchewki 1 por (zielona część) sól, pieprz, tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem
Pieguskowa KuchniaOpis: Bajgle z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Idealnie nadadzą się również na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Składniki: 4 bajgle 250 g chudego twarożku 100 g wędzonego łososia 2 łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki posiekanego szczypiorku Rukola 1 limonka do skropienia łososia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do wysokiej miseczki wrzucamy(...)tego dodajemy jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Przekrojone bajgle (dolą część) smarujemy przygotowanym twarożkiem. Następnie na to kładziemy wędzonego łososia, którego delikatnie skrapiamy sokiem z limonki. Na końcu na łososia kładziemy rukolę. Całość przykrywamy górną częścią bajgla. PS: Najlepszy łosoś wędzony do kupienia w sklepie frisco.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMuffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego odżywiania. Przepis tak nam się spodobał, że babeczki goszczą na naszym stole co tydzień Jeśli lubicie łososia to na pewno Wam również zasmakują. Czekam na Waszą opinię w komentarzach(...)sera żółtego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml maślanki 3 łyżki pesto z bazylii (Przepis) 1 jajko 100 – 150 g łososia wędzonego w plastrach 2 łyżki sezamu Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce, a plastry łososia pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do dużego naczynia. Ciasto
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam szybkie obiady. Niewymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: łosoś fasolka szparagowa jajko 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki octu Łososia solę i pieprzę. Smażę z obydwu stron na maśle. Fasolkę szparagową wrzucam do osolonej wody. Czekam aż zmięknie. Można użyć mrożonej fasolki(...)Łyżką mieszam w garnku tak by powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko. Woda powinna się lekko gotować. Nie powinna bulgotać. Gotujemy jajko 2 minuty. Na talerz wykładamy fasolkę. Na nią łososia a na łososia jajko w koszulce. Smaczne. Artykuł Łosoś fit pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPetarda! Najlepsza tortilla jaką jedliśmy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście łosoś, którego uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ale ten sos pistacjowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania " class="wp-smiley" style(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 4 placki do tortilli 150 – 200 g łososia 4 liście sałaty Sos: 6 łyżek oliwy 100 g obranych pistacji 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem
KuchniaWeDwoje.pljajecznicy najbardziej oklepane śniadanie na ciepło – postanowiłam to zmienić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tosty na bogato – z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella. Ja takie połączenie składników najbardziej lubię, a Wam jakie tosty najbardziej smakują? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania(...)Ilość porcji: 4 sztuki (2 – 4 porcje) Składniki: 8 kromek chleba tostowego pszennego lub wieloziarnistego 100 g łososia 100 g szpinaku mrożonego 100 g sera mozzarella w kulce szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na łyżce masła i doprawić. Ser pokroić na 4 grube plastry. Chleb wysmarować szpinakiem, wyłożyć łososia i ser. Całość zapiec
KuchniaWeDwoje.plRybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-) Składniki: około 400 g fileta(...)łososia 1 por 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki 30% czarnuszka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: ryż rukola suszone pomidory oliwki czarnuszka Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek
kruche babeczkiMakaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to wyjątkowo proste danie. Jeśli go nie znacie, to koniecznie spróbujcie, bo być może będzie to Wasz ulubiony makaron. Łosoś, koperek i kremowy serek to połączenie proste, ale przepyszne. Bardzo delikatne, a jednocześnie treściwe. Obiad świetny dla zapracowanych osób – przygotujemy go w mniej niż pół godziny, a składniki dostaniemy wszędzie. Makaron(...)wędzonym łososiem i kremowym serkiem: 250 g dowolnego makaronu (np. kokardki, tagliatelle, penne) 150 – 200 g wędzonego łososia (najlepiej kupić w kawałku) 4 łyżki kremowego serka kanapkowego (ok. 100 g, ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy) 2 łyżki drobno posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo
Poezja smakuŁososia już łączyłam z wieloma dodatkami, dla jednych może za dużo dla innych może w sam raz. Jest to bardzo delikatna ryba z którą trzeba uważać żeby nie zabić jej smaku tylko wydostać go jeszcze bardziej. Połączenie szpinaku i cukinii idealne dla złamania ciut smaków koncepcja zapieczenia pod 3 serami :) Składniki 300-400 g łososia bez skóry (skórę zawsze można(...)odciąć a jeden kawałek łososia podzielić na dwa mniejsze) sok z cytryny 1 mała cukinia 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (+ opcjonalnie łyżka śmietany) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól pieprz 1 kulka mozzarelli 1/2 sera camembert 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach Łososia jeśli nie mamy podzielonego
Piekielna Kuchnia PatiPyszny i bardzo szybki przepis na łososia ze szpinakiem. W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :) Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek(...)Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z ryżem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeKlasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)BABECZKI: 1/2 szklanki suchego ryżu 1 duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej
https:KKuchniaMniamOstatnio lubimy tego typu jedzenie - mieszanka pieczonych warzyw, ze świeżą sałatą, koniecznie z czymś gotowanym - tu soczewica i kuskus, z kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu(...)łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu, bulion warzywny, mix sałat Sos jogurtowy: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny
Plate of JoyDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany
Smaki Przyprawy i Koloryzauważyliście, w ostatnim czasie dość często na moim blogu pojawiają się przepisy z wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 2-3 porcje: około(...)świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać
UgotowaćCała prawda o rybach” to film, który warto obejrzeć zanim sięgniecie po ryby. Moje skojarzenie z tym filmem nie było bez powodu. Do dania użyłam wędzonego łososia, ale… atlantyckiego. Załóżmy, że zostały Wam jeszcze bliny ziemniaczane . Były już z jogurtem, więc tym razem proponuję bliny ziemniaczane z łososiem. Składniki: - bliny ziemniaczane ( tu przepis ) * - łosoś wędzony atlantycki w plastrach(...)więc pozostaje mi tylko przybliżyć kolejny sposób ich podania. Tym razem możemy je wykorzystać jako przystawkę. Metalową obręczą wykrawamy koła jednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy nadając im kształt róży. Układamy na blinach, ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku
mojewypiekiinietylkoŁosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz(...)można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego
Poezja smakuJaja faszerowane aksamitną pastą z żółtek, wyjątkowym w smaku łososiem ułożonym w kształt różyczek oraz wykwintnym kawiorem to smaczna i pięknie prezentująca się przystawka zarówno na święta jak i przyjęcia a także jako element kolacji lub śniadania. Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 5 jajek ok. 100-150 g wędzonego(...)łososia kawior sałata strzępiasta 1,5 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek (opcjonalnie) Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Sposób przygotowania: Wszystkie jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrawamy je na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem oraz szczyptą soli i pieprzu (możemy także je zmiksować). Powstałą pastą faszerujemy jajka. Plastry łososia wędzonego tniemy
Słodka StronaIdealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym. Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do sałatek. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i na wolnym ogniu usmażyć łososia (może być lekko surowy, ponieważ całość trafi jeszcze do piekarnika). Pomidora przekroić na pół i pokroić w plasterki. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać
Ugotowaćaromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku(...)łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie
Moja DelicjaKrólewski obiad w 20 minut :) Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać(...)niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł. Dla 1 osoby Czas przygotowania: ok 20minut Składniki: 200g filetu z łososia norweskiego Pieprz cytrynowy (np. Prymat) 1 mała bulwa kopru włoskiego 6 pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska
Kuchnia PROzdrowotnaŁosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g(...)część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć kilka plasterków masła i posypać przygotowanymi grzankami. łosoś: Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty
W SMAKteraz gdy się odchudzam. Takie tartinki są smaczne, kolorowe, do tego są małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków. Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklu łosoś wędzony pumpernickel serek kremowy świeży koperek sok z cytryny pomidorki koktajlowe Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem(...)Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki z łososiem i serkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler. Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy i chrzanu, mięciutki, pod chrupiącą 'pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony(...)tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy w niej łososia
My Culinary Artnocnym obiedzie , został mi jeszcze kawałek łososia :) Po sprawdzeniu co mam w lodówce postanowiłem zrobić z niego przekąskę. Wyszła naprawdę pyszna, smaki użytych produktów fajnie się ze sobą komponowały :) Marynatę zrobiłem bardzo podobną jak poprzednio, z tą różnicą, że dodałem tym razem sok z cytryny zamiast z limonki i natkę pietruszki dodałem do marynaty, a nie po parowaniu(...)Składniki : ok. 50g łososia świeżego atlantyckiego 5 dużych pieczarek 5 pomidorków cherry sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz cytrynowy Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy ze skórki po czym kroimy na 5 kawałków. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. W głębokim talerzu przygotowujemy marynatę. Wlewamy
Parowar Facetawydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła(...)cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy
Sagneska - gotowanie i lifestyleBanalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi(...)dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni lub chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2 Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka), 2-3 łyżki stołowe kaparów, 100 ml białego wytrawnego wina
SzczyptaSmaQZastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam(...)opakowanie 200 g, trochę dałam do sałatki, dwa razy zrobiłam kanapki do pracy z łososiem i białym serkiem. A łosoś nie ubywało... Czytaj więcej
bistro mamaniż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale zawsze można sobie poprawić humor grzebiąc w książkach kucharskich. W książce Hanny Szymanderskiej znalazłam przepis na mazowiecką świąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama(...)sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzu4 gałązki suszonego tymiankuskórka z 1 cytryny200ml wina portoplasterki z cytryny1,5l wodyłyżka masłaSposób przygotowania:Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego
W kuchni wieczoremenergii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę do kuchni). Jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy(...)wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - łyżka masła, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, - czosnek niedźwiedzi, /ŁOSOŚ: - łosoś, płaty, - odrobina przyprawy warzywnej domowej + folia aluminiowa WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy
Wypisz WymalujDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany
Kulinarna rozmowapozostałe składniki. Co do sushi? Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można(...)wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza
Food Squareunika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. Składniki: Filet z łososia (ze skórą) Pieprz Oliwa z Oliwek Koperek, Oregano, Bazylia Kilka plasterków cytryny Przygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię(...)oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu przez około 15 minut na dużej mocy. Po tym czasie grilla wyłączamy a na rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia i pieczemy na rozgrzanej soli przez około 15-20 minut. Więcej o himalajskim kamieniu solnym możecie znaleźć na stronie DYNAMIC Centrum Grilla Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym is a post from
naRuszcieryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu(...)Moja propozycja na dziś to łosoś z warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę - będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku. Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych - polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest
Sajkofanka smakuŁasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Tym razem(...)ugotowałam bulion warzywny na dużej ilości warzyw, wykorzystałam z niego 800 ml czystego bulionu, dodałam do niego kawałki świeżego łososia, które gotowały się niezbyt długo. Ugotowany łosoś apetycznie komponował się z prawdziwym, warzywnym bulionem. Dodatek suszonego koperku i tartej marchewki zrobił swoje. Resztę bulionu zamroziłam, wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię