z łososiem - 2967 przepisów (strona:49/198)

ŁOSOŚ ZAPIEKANY W MAŚLE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 269

Uwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku Składniki: 400 g fileta z łososia 100 g masła extra o temperaturze pokojowej 2 łyżki(...)posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu ½ cytryny 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masło o temperaturze pokojowej. Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn. Wycisnąć 3 ząbki czosnku. Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem. Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć

Ola la LCHF
Bruschetty z guacamole i łososiem 190

jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado - powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut w temperaturze(...)wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą. Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole , łososia i kiełki rzodkiewki. Smacznego! Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI   Post Bruschetty z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia 174

Ryby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej diety. Dziś mam dla Was pyszny, a zarazem zdrowy przepis na ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia. Smacznie, prosto i zdrowo – czasem nie trzeba niczego więcej. Spróbujcie. Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia(...)Składniki (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga nie należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą

Słodkie okruszki
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 102

ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY W lodówce łosoś, na blacie mango, co z tym zrobić, żeby nie wychodzić do sklepu po zakupy? I w ten oto prosty sposób – z lenistwa, powstał dzisiejszy przepis Przepis, wbrew pozorom, nie jest skomplikowany. Wszystko robi się samo! Salmon in the fridge, mango on the counter, what to do with(...)shop? This was the reason for this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru

Martyna Cooks
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 178

łososiowe carpaccio Rzecz cała działa się w czasach, kiedy  spotkanie łososia,  naszych sklepach  rybnych, graniczyło z cudem. Owszem w punktach centrali rybnej, bywały niekiedy egzemplarze morskie fauny ( nie za często), lecz z reguły jawiły się one pod postacią zapuszkowaną, lub rzadziej mrożoną, w postaci poławianego na Pacyfiku mintaja. W tym czasie dane mi było pomieszkiwać w Pałandze(...)morza i wszystkiego co z nim związane. Pamiętam, jak tuż przed mym wyjazdem, Albin ( tak miał na imię) przyniósł do domu dorodną sztukę, właśnie co wyciągniętego z sieci bałtyckiego łososia. Zapytał wtedy, czy nie chciałbym zabrać tej ryby, ze sobą do domu. Kiedy odparłem mu, że nie wiem jak taki łosoś, zniósłby  podróż ( w tamtym czasie, takie wynalazki

Miód i pieprz
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT . Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius(...)ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie  Suempol oraz

Be Fit Be Strong
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 191

Jako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje.  Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto

Aga w kuchni
Łosoś w orzeźwiającym sosie 169

się co rozwodzić nad korzyściami płynącymi z jedzenia tej szlachetnej ryby (oraz oczywiście wszystkich innych ryb!). Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz(...)tymianek, wodę i duszę pod przykryciem kolejne 5 minut. Wlewam łyżeczkę octu, przykrywam na dalsze 5 minut, dodaję masło, zestawiam z ognia, nie zdejmując pokrywki. Umyte i osuszone kawałki łososia rozkładam na talerzu i szczodrze wyciskam cytrynę, odstawiam na ok.1 godzinę, obracając kawałki od czasu do czasu. Następnie lekko osuszam, nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 10 min. Rozgrzewam

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonym łososiem 180

Super pasta z wędzonego łososia świetna na kanapki do pracy czy do szkoły Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pasta z wędzonego łososia Składniki :    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 100 gram wędzonego łososia 500 gram serka naturalnego (np delikatny z biedronki) 3 łyżki świeżego kopru sól i pieprz Przygotowanie:        Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pierogi z łososiem i kaparami 146

Dziś mąż uczył mnie sklejać pierogi, tak jak jego babcia kleiła pierogi z jagodami... wyszło ślicznie, koronkowo :) Pierogi z łososiem i kaparami SKŁADNIKI: 200 g łosoś świeży 100 g łosoś wędzony kapary 150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser) sól, pieprz pesto, parmezan Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać(...)łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać. Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :) Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Pierożki okrasić

MarciochaKucharzy
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 209

wtedy okazuje się, że trzeba w szybkim tempie przygotować coś specjalnego. Gdy nie ma czasu już czasu na długie gotowanie, przydają się łatwe przepisy kuchni ekspresowej. Dzisiaj zapraszam na łososia w doborowym towarzystwie - ze szparagami (ewentualnie można zastąpić fasolką szparagową nieciętą) i sosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna(...)wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła

Pełny talerz
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 175

problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów :) Tagiatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany(...)się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni (około minuty). Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się

Moja Delicja
Pasta z wędzonych brzuszków łososia. Pasta łososiowa na kanapki. 305

Kolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3 i omega-6, które to chronią nasze serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy(...)majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki, do łososia dodałam pokruszony biały ser i całość zblendowałam na gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki i ciut białego zmielonego

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania