Tatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków smakowych… Składniki: – 200g świeżego surowego łososia (1 słuszna porcja) – 1 mała cebula – 1 mały korniszon – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek(...)zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać, drobno pokroić korniszona. Można także dodać odrobinę startego świeżego imbiru (dla wrażliwych na ostre smaki – należy wtedy dodać mniej wasabi). Dodać
Pociąg Do Kuchnikolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata(...)łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą
mojewypiekiinietylkomimo że masło ostatnimi czasy jest trochę pass é , ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, to uważam, że nic nie jest go w stanie w kuchni zastąpić. Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym(...)ręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko gałką, solą i pieprzem. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie patelnię zdejmij z ognia. Łosoś: 600 g tuszy z łososia ciasto francuskie z przepisu powyżej (lub 1-2 arkusze gotowego ciasta) 1 żółtko świeżo wyciśnięty sok z cytryny kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie
Food SquareŁosos to bardzo popularna i smaczna ryba. Przygotowywałam go już na setki sposobów i zawsze , ale to zawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini(...)prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI (4 porcje) 600g filetu z łososia norweskiego marynata dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego) sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy sok z połowy limonki 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
DefinicjaSmakułosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu(...)uwielbiam :) SKŁADNIKI 500g filetu z łososia dobrej jakości (nie może być mrożony!) sól 2 ząbki czosnku świeżozmielony pieperz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łosiosia dokładnie myjemy i kroimy na dwie równe części. Jeśli znajdziemy w w filecie ości należy je usunąć np. przy pomocy pensety. Dno niedużego naczynia żaroodpornego wysypujemy solą, układamy na niej pierwszą część filetu skórą do dołu. Mięso
DefinicjaSmakuJeżeli lubicie łososia to zapraszam Was na kolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz przygotowujemy łososia. Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli są i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron Składniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy(...)dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy do dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy
Kuchenne WariacjeDziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie łososia wędzonego 2 jajka 250 g śmietany 4 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz Przygotowanie: Koperek myjemy i drobno(...)wielkości dopasowanej do foremek jakie posiadacie. Każdą foremkę wykładamy ciastem francuskim. Ciasto powino siegać jej brzegów lub wystawać poza nie. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wkładamy kawałek wędzonego łososia (ja całe opakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i zalewam masą jajeczną
Kulinarna PatilogiaChoć plastry wędzonego łososia są dostępne w każdym sklepie i mało kto będzie miał ochotę czekać 2 dni, aż surowy łosoś odpowiednia się zamarynuje, to gravlaxa w tym miesiącu nie mogło zabraknąć na blogu. Jest to klasyczny przysmak skandynawski. Odpowiednio przyrządzonego, surowego łososia możemy wykorzystać tak samo jak jego "okopcony" odpowiednik. Nadaje się świetnie do sałatek lub kanapek. Znaną wariacją(...)barwę. Muszę przyznać, że przy okazji tego skandynawskiego miesiąca zakochałam się w przygotowywaniu mini kanapek. Cóż może być lepszego niż ulubiony serial i talerz przekąsek? Składniki 700g filet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia
W kuchni wieczoremjakkolwiek dość mocno odpłynąłem od „oryginału”, to jednak zdaniem osób, które miały okazję posmakować osiągnięty efekt, jest on co najmniej zadowalający. W pewnym skrócie, to propozycja dla miłośników jajek, łososia i fety. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga ono zbyt wiele czasu, a użyte składniki są łatwo dostępne. Dlatego ta kolorowa i bardzo apetyczna przystawka nada się bardzo(...)dzień. Z drugiej strony prezentuje się i smakuje tak dobrze, że będzie jak najbardziej właściwa również na bardziej wyszukane, w tym świąteczne okazje. Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 2014-12-28 16:38:11 Kolorowa, apetyczna i zdrowa sałatka w południowoeuropejskim klimacie. Łatwa w przygotowaniu i wykorzystująca szeroko dostępne składniki. Dobra zarówno na co dzień jak i od święta
Kulinarna Pokusapiękne pomarańczowo-różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok, pamięć, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca, mózgu. Ryba ta jest również bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy(...)grupy B, D i E. Specjaliści twierdzą, że spożywanie łososia wspomaga gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie go jest szczególnie wskazane w przypadku dzieci i osób starszych, a także osób przebywających na diecie. Z uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia
Smakowity Blog KulinarnyMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula(...)sól morska - świeżo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy - olej/oliwa do smaźenia Filet płuczemy, osuszamy, zdejmujemy skórę. Bułkę kroimy w kostkę, partiami mielimy w blenderze, przesypujemy do miski. Łososia drobno siekamy tasakiem, dodajemy do miski z bułką. Cebulę kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy
mojewypiekiinietylkoŁosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree(...)kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakusobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się udało. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęcia ich min "przed(...)Jeżeli Wy też kręcicie nosem, to możecie już przestać, bo gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie
Pełny talerzŁosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i piękny, żółty kolor. Na to można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt(...)kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo
Poezja smaku