Tortowe kanapki z łososiem i awokado to idealny poczęstunek na spotkanie w małym gronie. Tortowe kanapki przyciągają wzrok i smakują pysznie. Moi goście czują się rozpieszczeni, kiedy im serwuję tortowe kanapki przekładane różnymi nadzieniami. Lubią też moje torty kanapkowe . Kanapki nie muszą być nudne. Przy małym nakładzie pracy można stworzyć fajną przekąskę na zimno, która wygląda atrakcyjnie i apetycznie. Tortowe(...)kanapki Tortowe kanapki Składniki: 6 kanapek 18 krążków pszennego chleba, tutaj przepis Nadzienie 1 200 g wędzonego na ciepło łososia 10 cm pora 3 łyżki posiekanego kopru 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Nadzienie 2 1 duże awokado 2 czubate łyżki philadephia 1 łyżka pasty kawiorowej abbas sól
codojedzeniaMuszę przyznać, że danie wyszło mi perfekcyjnie (skromność to podstawa J ). Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 młoda cukinia 2-3 kawałki łososia ½ opakowania mrożonego szpinaku ( liście ) 2-3 ząbki czosnku Oliwa 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak(...)chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię ( tak aby była elastyczna ). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo
Smaki EwyBraised salmon with cherry tomatoes and avocado Szybki (ok. 20 min.), smaczny i zdrowy na duszonego łososia z awokado i pomidorkami koktajlowymi .. POLECAM :) Quick, easy, delicious and healthy recipe for braised salmon with cherry tomatoes and avocado .. JUST TRY IT :) SKŁADNIKI: 2 porcje 200g łososia (najlepiej dziki) pół awokado kilka pomidorków koktajlowych sok z połowy cytryny łyżka oleju(...)preferably wild) half an avocado some cherry tomatoes juice of half a lemon 1 tablespoon of rapeseed oil salt, pepper, dried vegetables PRZYGOTOWANIE Opłucz a następnie osusz filet z łososia. Ponacinaj go w poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp
Better Life By Auntie Juwykonania tej potrawy zainspirował mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie wypróbować a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł Ok. 300-400 g łososia 500 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 100 g sera cheddar ½ szkl. bułki tartej 2-3 łyżki(...)gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oddzielnie gotujemy brokuł – podzielony na małe kawałki. Po odsączeniu brokułu rozgniatamy go lub delikatnie miksujemy. Tak długo aż zacznie się rozpadać. Z łososia usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Przeprawiamy solą. Do garnka wykładamy masło i przepuszczony przez praskę czosnek. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy. Po chwili gdy osiągnie
Smaki Ewystole. Na tyle każda z nas, nawet najbardziej zapracowana, może sobie pozwolić. Polecam. Składniki: • 500 g świeżego makaronu pappardelle • 1 większy słoiczek pesto (lub 2 mniejsze) • 200 g łososia pieczonego (lub wędzonego na gorąco) w kawałku • papryczka chili • sól, • oliwa Sposób przygotowania: 1. Jeśli nie mamy pieczonego łososia, trzeba go przygotować. Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć(...)folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu. 2. Posiekać kawałek papryczki chili. 3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto, wymieszać. Jeśli jest zbyt suche, dolać oliwę. 7. Makaron ugotować
W mojej kuchnilubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę na poważny problem masowego wymierania(...)powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły! Dla 4 osób: ● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny ● 3 słodkie jabłka ● masło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta ,smakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)natki pietruszki po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli i pieprzu 40 g.świeżego starego sera parmezanu 1 główka sałaty 2 - 3 pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych ***************************************************** Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakie,które zagoszczą na Waszym stole. Serdecznie zapraszam do mnie po inspirację, a później życzę smacznego. Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem(...)Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki
Kulinarne przygody GatitySoczysty łosoś marynowany w musztardzie i soku z cytrusów. Gdy smażyłam go na maśle, po domu rozchodził się niesamowicie kuszący zapach. Do tego podałam pieczone na ostro ziemniaczki i byłam w kulinarnym niebie :) Rybę zamarynowałam w musztardzie, ale nie byle jakiej bo robionej samodzielnie. To naprawdę nic trudnego, musicie jedynie pamiętać aby przygotować ją dzień wcześniej. Jej smak jest mocny(...)cukrem i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować ją na gładko, lub do takiej konsystencji jaką lubicie. W razie potrzeby doprawiamy solą. Przekładamy do szczelnych słoiczków. Marynata do łososia: 2 łyżki domowej musztardy łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy ok. 250 g filetu z łososia łyżka masła klarowanego sok z połowy pomarańczy […] Artykuł Musztardowo-pomarańczowy łosoś
Mienta blogmenu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek. Warto spróbować :) Składniki: 5 jajek 100g łososia wędzonego 4 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz posiekany szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek(...)każde przekroić na pół. Żółtka wyjąć i rozdrobnić widelcem. Łososia posiekać na drobne kawałeczki. Żółtka połączyć z serkiem i majonezem i dokładnie utrzeć. Dodać łososia i koperek. Wymieszać i doprawić pieprzem. Gotowy farsz nakładać do połówek białek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
kuchnia doskinowinek, istotnym jest, by spożywać pokarmy obfitujące w składniki odżywcze i takie, które służą naszemu zdrowiu oraz dobremu samopoczuciu. Idąc tym tropem przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie z łososia, buraków oraz awokado, które dzięki dodatkowi imbiru, limonki oraz świeżej kolendry zyskało charakter niczym z Dalekiego Wchodu. Całość aż „roi się” od super składników, jest świetnie skomponowana smakowo(...)bogata w zdrowe tłuszcze, a dzięki wykorzystaniu upieczonych wcześniej buraków – do przygotowania w kwadrans. Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia pozbawione skóry i ości (najlepiej dzikiego) 2 nieduże awokado 4 małe upieczone buraki około 1-cm kawałek korzenia świeżego imbiru około 2 łyżki soku z limonki + drobno otarta skórka z całego owocu kilka plasterków czerwonej cebulki (opcjonalnie
Even Better Foodzaprezentować przystawki, które przygotowaliśmy ostatnio. To jedne z prostszych przystawek, a z całą pewnością ich wygląd i smak zachwyci Waszych gości :) Sprawdźcie sami… Propozycja 1 – Kanapeczki z łososiem 100 g łososia serem śmietankowy bagietka kiełki np. rzodkiewki, lucerny koperek Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na nim łososia, kiełki lucerny i całość posypujemy posiekanym koperkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami(...)lubicie łososia, to spokojnie możecie podwoić porcję 😉 Składniki: Ciasto na ok 25 sztuk: 300g mąki pszennej 150ml gorącej wody 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Farsz: 250g białego sera 150g wędzonego łososia opcjonalnie szczypta soli i pieprzu Sos śmietanowo-koperkowy: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej ½ szklanki wody 4 łyżki śmietany 18% ½ pęczka świeżego koperku sól, pieprz do smaku Sposób
Kuchnia w czekoladziePrzepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku. Wlej masę serową. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące prosto z piekarnika : ) Składniki opakowanie ciasta francuskiego
Eat me! Fit me!Robiłam już rurki z ciasta francuskiego na słodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g sezam czarnuszka 1 jajko 700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik) 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka tartego(...)twaróg. Dodać trochę jogurtu jeśli potrzeba aby twaróg nabrał bardziej kremowej konsystencji. Masę twarogową podzielić na dwie nierówne części. Do większej części (ok 2/3 masy) dodać koperek, drobno pokrojonego łososia oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Do drugiej mniejszej części (ok 1/3 masy) dodać chrzan oraz sól i pieprz i również dokładnie wymieszać. Gotowymi masami nadziać rurki
Monia miesza i gotuje