najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów, robiłam w foremce
Kuchnia u KrysiMożecie uznawać mnie za nudziarę, bo w moich przepisach na desery wciąż przewija się połączenie czekolady z kokosem. Nie ukrywam, że to moja ulubiona kombinacja we wszelkich słodyczach. Za każdym razem, w różnych wypiekach lub surowych ciastach smakuje inaczej. Tym razem niesamowicie kremowo, przesmacznie, wprost obłędnie. Zakochaliśmy się w tym cieście na zabój, dlatego niemal pobiliśmy się o ostatni kawałek
Jeść, by żyć w zdrowiuKokos jest jednym z produktów spożywczych, które zostały zakwalifikowane jako "superfoods" ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne. Z miąższu kokosa wyciska się olej kokosowy, który można stosować z powodzeniem w kuchni, a także wykorzystywać na wiele sposobów w pielęgnacji urody. Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowania w kosmetyce ze względu na silne właściwości nawilżające, ponadto zawiera kwas laurynowy
Kuchenne innowacjeszkl * orzechy włoskie – ok. 3/4 szkl * orzechy laskowe – 1 łyżki * daktyle – 1 garść * olej kokosowy – 2 lyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy
Ostra na Słodkożelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce. Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Swojskie jedzonkoPuszyste placuszki, czyli pancakes mięciutkie, a dzięki dodatkowi wiórków kokosowych- smakujące kokosem, będą pyszną gratką dla wielbicieli kokosowych smaków 😋 Zdradzę Wam, że podane z truskawkami i śmietanką kokosową smakują wręcz nieziemsko! 😋 * mąka pszenna- 2 szklanki * mleko- 1 i 2/3 szklanki * wiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia
Kraina Miodem Płynącaherbata- matcha! Uwielbiam ją pić jako matcha latte lub po prostu w formie zwykłej herbatki. Tym razem miała ona okazję wykazać się w nieco cięższym zdaniu- zagrać duet z kokosem tworząc pyszne lody! SKŁAD: 1łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1/2 szklanki wody banan 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej WYKONANIE: W garnuszku zagotowujemy wodę, gdy wrzy, zdejmujemy
healthy dreamsnawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, sól szczypta, dodatkowo
kulinarne odsłony patiDelikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto
Kolorowa kuchnia ElkiGwarantuję Wam, że zachwycą każdego. Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem Przygotowanie ich nie wymaga ani dużo czasu ani dużych umiejętności. Są ideale dla osób zaczynających dopiero swoją przygodę z pieczeniem. I nie zawierają glutenu. Wypróbujcie je koniecznie! Ryżowe ciasteczka Składniki
PatiGotujekolejny przepis jak sprawić sobie i bliskim odrobinę przyjemności. Małe, słodkie kuleczki otulone kokosem. Najtrudniejsze w ich przygotowaniu jest czekanie, aż się schłodzą, reszta to bułka z masłem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy i dzielnie zastępują ukochane przeze mnie kruche ciasteczka. Myślę, że bez problemu odnajdą się również na świątecznym stole lub w roli świątecznego upominka. Składniki
Fitsweet.memleka kokosowego 0,8 szklanki (200 ml) mleka sojowego 4 czubate łyżki nasion chia 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić syropem klonowym itp.) Dodatkowo: 1 świeży kokos, świeże owoce, które wzbogacą pudding lub ulubiony dżem Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką (3-4 min), następnie odstawić do lodówki na 15 min. 2) Po 15 min. wyciągnąć
Fitsweet.meSOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIkawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki aby się schłodzimy, były w sam raz kiedy przyszła młodzież. Bardzo im smakowały krakers-owe kuleczki
Różowa kuchnia