przyjemnością nakarmię! Włączam swoją ulubioną muzykę, zaparzam dzbanek jesiennej w smaku herbaty i szukam, wodząc oczami po produktach, jakiegoś pomysłu. Mam czekoladę! Wyczaruję pyszną czekoladę na gorąco. Z dodatkiem kokosu i cynamonu. W jesienny wieczór to balsam dla duszy! I takim balsamem była! Sobota rano. Jasne światło dnia wpada przez okna i sprawia, że chce mi się wstać i zrobić
Raj dla Podniebieniauśmiecham się zawstydzona – tę bransoletkę. Z niebieskimi koralikami… W pokoju migają świtełka prześlicznie ozdobionej choinki. Z kuchni dolatują świąteczne zapachy i dźwięki radiowych kolęd. Sernik posypany kokosem pyszni sie na kryształowej paterze niczym oprószony śniegiem. Wszystkie jesteśmy odświętnie ubrane. Za oknem biało jak w bajce, Takich świąt jeszcze nie miałam…Pierwsze bez Dziadka. To jak? Szukamy pierwszej
Raj dla Podniebieniaskondensowanego mleka, ok.400 g 350 ml pszennej mąki cukier puder do posypania Do podania bita śmietana maliny Nastaw piekarnik na 200ºC. Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem i posyp obficie kokosem. Pokrój czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudź 2-3 minuty. W misce zmiksuj jajka a cukrem waniliowym i skondensowanym mlekiem. Dodaj przesiana mąkę, wymieszaj. Na koniec
codojedzeniaprzepisu jest przeze mnie wypróbowany, w różnych wersjach- i z masłem i z olejem kokosowym. W obu jest bardzo smaczny, w wersji z olejem kokosowym wyraźnie czuć aromat kokosu :-) Sernik nie może się nie udać :-) Polecam
Marta próbujecukrem na puch. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia (po dodaniu jajek masa może sprawiać wrażenie jakby się zważyła). Następnie dodajemy partiami mąkę oraz kokos, miksujemy na niższych obrotach, do połączenia. Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na połowę i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy
Smaki Na Talerzumleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaŚwietna propozycja na deser dla osób lubiących kokos, ale również i jabłka! Delikatny smak rozpływa się w ustach, a smak pozostaje na dłużej. Składniki: 2 jaja 3 łyżki mąki kokosowej 7-8 łyżek gazowanej wody 10 tabletek słodziku cynamon szczypta proszku do pieczenia aromat jabłko Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia
Truskawkowa Fiestawyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy. --> Masa budyniowa: --> Do miski
Marta Gotujeblogu picante-jalapeno. Oczywiście bez zmian się nie obyło. Sezam i orzeszki ziemne musiałam wymienić na inne smakołyki. Efekt jest naprawdę smakowity!!! Jaglana granola pachnaca kokosem 2 szkl. płatków jaglanych 1/3 szkl. pestek słonecznika 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy by miód i olej
Dzieje kuchennej Wiewiórybanany 50 g roztopionego masła 0,5 szklanki ksylitolu (może być zwykły cukier, można również pominąć) aromat waniliowy 1 szklanka bakalii i ziaren (u mnie rodzynki,żurawina, daktyle, sezam, kokos) Banany obrać, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajko, masło, ksylitol, aromat waniliowy, dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać wymieszane składniki suche: migdały, mąka kokosowa, soda, delikatnie wmieszać, na koniec dodając bakalie. Formę
coolinarnyDelikatny biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Ciasto pyszne, ale bardzo delikatne. Trzeba uważać przy krojeniu. Jeśli ktoś lubi kokos to polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem
Agusiowe smakołykijuż od dawna nosiłam się z zamiarem, żeby opublikować wersję kokosową odpowiednią dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Teraz zmotywowała mnie do tego ogłoszona na Durszlak.pl "Akcja KOKOS" ;) Ta quinoa jest potrójnie kokosowa, w przepisie znajdziecie mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier kokosowy. Polecam! Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody
Quinoa Raz!sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić
Smakołyki Asigrubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też użyć innych bakalii, posypek czy jadalnych kwiatów. Murzynek na maślance świetnie smakuje na drugi dzień – kiedy polewa wsiąknie w wierzch ciasta. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej
Poezja smakuSchłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów