zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub żółtego pasty curry z kokosem, a druga na bazie kwaskowego bulionu rybnego. W Singapurze bardziej popularna jest ta pierwsza, którą uzupełnia się dodając: kostki tofu, wszelkiego rodzaju skorupiaki, krewetki i/lub kawałki ryb. Czasem dodaje się
Sztuka gotowania w/g Samiryuzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią dno kieliszków. Pozostawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. Masa kokosowa: Mleczko kokosowe zagotowujemy z dodatkiem białej czekolady. Dodajemy kokos i mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia, masa ma być dobrze schłodzona. Migdały jeśli mamy ze skórką najpierw sparzamy, zdejmujemy ją, suszymy i prażymy na suchej patelni. Daktyle kroimy w drobne kawałki
Moniki Smakołykiktóre później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem. W rezultacie otrzymamy panierkę wytrawną, bo wiórki nie nabiorą nagle słodyczy - o to się nie martwcie - w której mięsko będzie zdrowsze i o niżej zawartości kalorii. Dla porównania łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnynaleśników). W misce mieszamy 2 łyżki jogurtu z pół łyżeczki miodu. Naleśniki przekładamy jogurtem i pokrojonym w kostkę owocem. W moim przypadku jest to jabłko oraz suszona figa. Posypujemy kokosem, owocami goji oraz posiekanymi orzechami. Smacznego
Klasyka Gotowaniamiały ładny kształt) i przekładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wyciąć dziurkę np. kieliszkiem, to będą wierzchy ciasteczek więc posmarować rozbełtanym jajem i posypać np. kokosem, grubym cukrem. Piec w piekarniku w 180 st. C na złoto, około 10 minut. Po wystudzeniu całe ciasteczka, które stanowią spody, smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z dziurką. Smacznego
kgwjanczewopłatki sojowe * rodzynki 22% * płatki kukurydziane (kukurydza, cukier , sól, glukoza kukurydziana ) * chipsy bananowe 10% (banan, olej, cukier , miód) * prażona gryka (kukurydza, gryka, cukier trzcinowy , glukoza kukurydziana , sól, błonnik owsiany) * kokos 8% * ananas 8% * papaja 5% Sypkie musli z mnóstwem pysznych dodatków. Całość jest chrupiąca i nie aż tak słodka, choć wartości odżywcze mówią co innego, bo cukru
Zdrowie na języku :Pkaloryczną. Jest przepyszna : D Jeżeli macie ochotę możecie podać ją z makaronem lub ryżem, chociaż zupa jest całkiem gęsta. Ps. Pan Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli
Szybko Tanio Smacznieczasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Truskawki podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i będą miękkie. Ryż podawać na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów. Smacznego
Obiad gotowywodą i blendujemy. Przecedzamy mleczko przy użyciu sitka lub czystej pieluszki tetrowej. Dodajemy karob i ... mamy gotowe "kakałko"! Nasiona konopii i migdały zastępujcie w inne dni sezamem, orzechami włoskimi, kokosem, itp. Godzina 16-17 - obiadokolacja: surowe warzywo (ogórek), pasztet z soczewicy, pieczone frytkami z batata (bez tłuszczu). Składniki i wykonanie: pasztet : przepis tutaj frytki z batata
Jeść, by żyć w zdrowiuprzede wszystkim zdrowy deser. Kto powiedział, że na diecie nie można zjeść nic słodkiego? Otóż można :) Zamiast cukru dodać można odrobinę miodu albo syropu klonowego. Deser idealny dla wielbicieli kokosu :) Składniki: * 1 szklanka kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 2 szklanki mleka 2% (można dać mleko kokosowe) * 1 łyżka miodu * migdały * 6 łyżek wiórek kokosowych+ 2 łyżki do obtoczenia Wykonanie: Kaszę jaglaną
Zrób to smaczniewiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego 125 g jogurtu 1 jajko 3 łyżki miodu (może być ksylitol) 3/4 szklanki malin (u mnie mrożone) Płatki owsiane i kokos rozdrobnić w malakserze, dodać kakao i cukier waniliowy. Jogurt wymieszać dokładnie z jajkiem i miodem. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, na koniec dodać maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć
coolinarnywtedy na porządku dziennym w bogatej hotelowej kuchni. Tamaryndowiec, trufle, pędy chmielu , karczochy hiszpańskie zwane kardem. Inspiracje z kuchni rosyjskiej, anglosaskiej, włoskiej. Nawet dziś kiedy w każdym sklepie mamy kokosy i mango, gdy więcej podróżujemy, nie czerpiemy z takiego bogactwa jak Francuzi 100 lat temu. Dlatego właśnie warto przenieść się do tego świata, którego już nie ma. Niech naszym przewodnikiem
Ugotowane pozamiatanesłodkie. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 28 sztuk Składniki: 1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince) 1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g) 2/3 szklanki kokosu (60 g) 2/3 szklanki żurawiny (100 g) 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki słonecznika łuskanego 6 łyżek sezamu 3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany) 3 łyżki miodu
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 75 g cukru 55 g wiórek kokosowych wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz
Domowy Smak Jedzeniakokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem) słoiczek konfitury malinowej Stovit 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej 1/3 szklanki wrzątku Mleko, masło, kokos i cukier zagotować i przestudzić. Wmieszać do tego mleko w proszku i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia