banany 50 g roztopionego masła 0,5 szklanki ksylitolu (może być zwykły cukier, można również pominąć) aromat waniliowy 1 szklanka bakalii i ziaren (u mnie rodzynki,żurawina, daktyle, sezam, kokos) Banany obrać, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajko, masło, ksylitol, aromat waniliowy, dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać wymieszane składniki suche: migdały, mąka kokosowa, soda, delikatnie wmieszać, na koniec dodając bakalie. Formę
coolinarnyDelikatny biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Ciasto pyszne, ale bardzo delikatne. Trzeba uważać przy krojeniu. Jeśli ktoś lubi kokos to polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem
Agusiowe smakołykijuż od dawna nosiłam się z zamiarem, żeby opublikować wersję kokosową odpowiednią dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Teraz zmotywowała mnie do tego ogłoszona na Durszlak.pl "Akcja KOKOS" ;) Ta quinoa jest potrójnie kokosowa, w przepisie znajdziecie mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier kokosowy. Polecam! Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody
Quinoa Raz!sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić
Smakołyki Asigrubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też użyć innych bakalii, posypek czy jadalnych kwiatów. Murzynek na maślance świetnie smakuje na drugi dzień – kiedy polewa wsiąknie w wierzch ciasta. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej
Poezja smakuSchłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdeser z chia. Dla kogo: dla fanów zdrowego trybu życia dla tych, którzy zrobili tartę a la Bounty i nie mają co zrobić z resztą mleczka kokosowego dla kochających kokos Składniki: 250ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 kiwi Wykonanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i wkładamy do lodówki, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej
Mania Wypiekaniadomowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz, z czasem pewnie stwardnieją, ale podejrzewam, że u nas nie doczekają tego czasu... Z poniższych ilości wyszło mi 40 sztuk. Inspiracją był przepis znaleziony
Smaczne ZdroweViolaPassion Następne Indyjskie danie które pobudzi nasze zmysły Kurczak w sosie KORMA to nic innego jak sos oparty na migdałach i kokosie. Wbrew pozorom nie jest to potrawa mega słodka ,ale soczysta ,gęsta i pełna walorów zapachowych i smakowych. Jest dość prosta do przyrządzania CZAS OPERACYJNY OKOŁO 1.5 h ViolaPassion Obiecuję że opiszę wszystkie potrawy które znalazły się na moim
Viola cooks with passionmalinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty zmiksować z cukrem, olejem, kokosem i budyniami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarobiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta. Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje, że mogłam skosztować
Różowa kuchnialimonki, wszystko blendujemy na jednolity krem. 3. Dodajemy syrop z agawy i siekamy drobno miętę. Mieszamy z masą. 4. Wykładamy i przybieramy ulubionymi dodatkami ( u mnie kokos i jagody goi) Smacznego
vaniliowoczekoladowaZapraszam na kolejny koktajl wg mojego pomysłu. A będzie ich jeszcze trochę. Ponieważ uwielbiam kokos to postanowiłam przemycić go do tego koktajlu. Składniki: 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 szkl mleka 2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i jogurt naturalny. Następnie dodajemy wiórki kokosowe a na końcu dżem truskawkowy( najlepiej domowy). Blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneodrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD ORZECHY+SZPARAGI
Kuchnia PROzdrowotnazrobienie zdrowych słodyczy, którymi nie możesz pogardzić. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 100 g płatków jaglanych (lub owsianych) 40 g kokosu 90 g namoczonych rodzynek (lub daktyli) 2 duże banany 2 -3 łyżeczki kakao (lub karobu) Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gusto