z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:9/134)

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 209

jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego(...)łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki

Food Square
Surówka z czerwonej kapusty 118

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem(...)zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą

Gotowanie i blogowanie
Colesław z czerwonej kapusty - fit 165

colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą. Składniki(...)czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 marchewki sól, pieprz 2-3  łyżki oleju 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy natka piertuszki Wykonanie: kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sposób na kaca po sylwestrowych szaleństwach: Czerwona kapusta i jabłko 181

czerwonej kapusty 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę dobrze odcedzić dobrze z wody i pokroić na kawałki wraz z głąbem. Dostosować wielkość krojonych owoców(...)szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy sok o pięknym fioletowym kolorze. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek z gatunku Ligol. Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn, a po szaleństwach nocy sylwestrowej będzie zbawiennym

Pij soki wyciskane
Przepisy na surówki 413

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem(...)jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy

Kuchnia domowa Ani
Bigos czerwony 123

pozostałości po czerwonej kapuście, bo i czemu nie. Uzupełniony równie czerwoną fasolą. Aby nie było zbyt nijakie smak wzbogacony jarzębiną. Najlepiej zbierać ją właśnie teraz czyli po przymrozkach. Można zbierać ją wcześniej, ale trzeba zamrozić i rozmrozić, aby pozbyć się goryczki. Składniki: - czerwona kapusta - czerwona fasola w puszce - jarzębina   Wykonanie: Kapustę szatkujemy i dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 144

Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie  Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki(...)cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków  1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego około 1 łyżeczki soli morskiej (do smaku) Wykonanie: Kapustę podzielić na 4 ćwiartki, odkroić twarde końcówki, przepłukać, poszatkować. Przełożyć

Wino Francja Kuchnia
Sałatka tęczowa 154

zabrać do pracy lub szkoły. Sałatkę warstwową podałam w słoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta.  Składniki(...)miodu kilka kropli sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie sałatki tęczowej  Ciecierzycę odsączyć i wyłożyć nią dno naczynia (słoika) można ją odrobinę posolić. Przykryć warstwą czerwonej kapusty oraz czerwoną cebulą. Następnie ułożyć warstwę tartej marchewki. Na wierzchu posypać ogórkiem i pomidorem. Zalać dressingiem. Przygotowanie dressingu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w niewielkim słoiczku lub miseczce, doprawić do smaku

Codzienne Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty 128

surówkę chyba wszyscy znamy. Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio(...)robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką a także schabowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała

mecooks
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 135

szaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej(...)cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy

MamaOskarka
Surówka z czerwonej kapusty 685

ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku, cykoria, rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby. Surówka z czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)przypadku doskonale sprawdza się multiszatkownica Tupperware z możliwością regulacji grubości . Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
czerwona kapusta duszona z oliwkami 148

lubię surówki z czerwonej kapusty pod warunkiem(...)jest ona ugotowana, lekko kwaskowata i ma jakiś niebanalny dodatek. U rodziców było to jabłko i majonez. U cukrzycowej babci czerwone porzeczki. Sama wam proponowałam dodanie żurawinowego sosu lub upieczenia z przyprawami korzennymi . czerwona kapusta duszona z oliwkami 1 kg czerwonej kapusty, 1/3 szklanki czerwonego octu winnego, 1/4 szklanki oliwy, 1/2 szklanki krojonych czarnych

Eksperyment sobotni
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 133

Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta(...)winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz  Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem

Mania Gotowania
Obiad niedzielny: devolay, knedle i kapusta 172

kapusty? Przepis na: Devolay Knedle z pieczarkami Surówkę z kapusty Polecam także: Surówka z czerwonej kapusty w majonezie Surówka z kiszonej kapusty Kapusta czerwona do obiadu Kapusta czerwona na piwie

Tradycyjna Kuchnia
Kaczka faszerowana po niemiecku 189

łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka estragonu półtora łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie(...)Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem

R'n'G Kitchen