z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:3/134)

Surówka z czerwonej kapusty 226

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla z kurczakiem i czerwoną kapustą 213

Coś szybkiego na obiad lub kolację :)Składniki:4 tortille1 pierś z kurczakaprzyprawa do drobiusurówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK)olej Sposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy(...)mięso będzie gotowe. Mięso odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.3. Tortille rozgrzewamy, nakładamy warstwę surówki z czerwonej kapusty i kilka kawałków mięsa. Zwijamy i podajemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Duszona czerwona kapusta 134

Pasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty 165

Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut

Bea(u)ty kitchen
Duszona czerwona kapusta 121

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty 149

składniki* 1/2 główki małej czerwonej kapusty* 3 łyżki śmietany 18%* 3 łyżeczki chrzanu* sól, pieprzSposób przygotowaniaKapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe

Mix smaku
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 155

Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa

Apetyczna babeczka
Czerwona kapusta marynowana 184

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z czerwonej kapusty 162

użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz do smakuprzygotowaniekapustę i cebulę

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 81

Składniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę

ClauditteMissCooking
sałatka colesław z czerwonej kapusty 181

Idealny dodatek do obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE

zabawa smakiem
Surówka z czerwonej kapusty 163

Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI  ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody(...)jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać

W kuchennym oknie Ewy
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 183

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie

Smaczna Pyza
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 189

Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę

W Mojej Kuchni Lubię
CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI, BOCZKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM 190

Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą  jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych(...)nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki masła- 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych- sól i świeżo mielony pieprz- kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe