Coś szybkiego na obiad lub kolację :)Składniki:4 tortille1 pierś z kurczakaprzyprawa do drobiusurówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK)olej Sposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy(...)mięso będzie gotowe. Mięso odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.3. Tortille rozgrzewamy, nakładamy warstwę surówki z czerwonej kapusty i kilka kawałków mięsa. Zwijamy i podajemy.Smacznego
Kuchnia domowa AniPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodzieZuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut
Bea(u)ty kitchenLubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3
Kuchnia domowa Aniskładniki* 1/2 główki małej czerwonej kapusty* 3 łyżki śmietany 18%* 3 łyżeczki chrzanu* sól, pieprzSposób przygotowaniaKapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe
Mix smakuNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa
Apetyczna babeczkaOstatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz do smakuprzygotowaniekapustę i cebulę
Stare GarySkładniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę
ClauditteMissCookingIdealny dodatek do obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE
zabawa smakiemSurówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 1 liść laurowy , 1 łyżeczka jagody(...)jałowca, 1 laska cynamonu , 200 ml czerwonego wina, 6 łyżek octu, około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać
W kuchennym oknie EwyCzerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie
Smaczna PyzaSkładniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę
W Mojej Kuchni LubięKapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych(...)nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki masła- 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych- sól i świeżo mielony pieprz- kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego
Smaczne Zdroweprzyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej1 dużą marchew
Basia w kuchni