Eksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej(...)choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem
na gazieSurówka z czerwonej kapusty jest delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo chrupiąca. Idealnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Smacznego! Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 2-3 duże marchewki 1 duże jabłko 1 średnia cebula sól, kwasek cytrynowy, pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, zlać gorącą wodą
Smaki Nataliikebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz(...)pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili
Słodka StronaSurówka z czerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą
talerz przyjemnościProsta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem - świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie(...)miseczce mieszamy majonez z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. KAPUSTĘ mieszamy doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Ugniatamy dłońmi, aby składniki dobrze się połączyły, a kapusta zmiękła. Dodajemy pokrojona czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
cool and mintyDanie podane z sosem bazyliowo-fetowym i surówką z czerwonej kapusty. Poniżej szczegóły. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarniechyba wszyscy wiemy o co chodzi. Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek. Czerwona kapusta na ciepło Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku
Przepisy kulinarne babci Antoninysami wymyślili. Szczególnie dwa dania zasłużyły na uwagę z kryzysowego punktu widzenia. Tosty przed smażeniem moczone w wodzionce i posypane szczypiorkiem, oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty Postanowiliśmy nasz pomysł, czyli tartę z czerwonej kapusty wprowadzić w czyn, pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy. Przepis był banalny, ale zgodnie z ideą Nigel(...)Slater'a - najlepsze dania są prostee w wykonaniu :) Wykonaliśmy spód z tłuszczu i mąki, który poszedł na 20 minut do piekarnika. W tym czasie została zblendowana ugotowana czerwona kapusta, podsmażona cebula i czosnek. Doprawione to zostało odrobiną białego wina i kawą, która doskonale komponuje się z czosnkiem. Nie wierzycie? Sprawdźcie :) Dosypaliśmy jeszcze kaszy manny, żeby cała masa była
Kryzysowa Książka Kucharskazabarwi serek śniadaniowy na ten cudowny jagodowy kolor. SKŁADNIKI: 8 kromek ciemnego chleba (najlepiej tostowego) 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego 1/2 główki czerwonej kapusty 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka) 3 płatki żelatyny 1/2 kostki drobiowej garść rukoli krem z octu balsamicznego Wykonanie: Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej(...)Dodać ok. 2 łyżek soku z kapusty by zabarwić galaretkę na fioletowo. odstawić. Kapustę pokroić w kawałki i wrzucić do wyciskarki soków. Zachować i sok i pozostałą poszatkowaną pulpę z kapusty, usuwając ewentualne nie poszatkowane kawałki. Odłożyć łyżkę serka i łyżkę fioletowej pulpy/wiórków z kapusty. Resztę serka wymieszać z pozostałą pulpą czerwonej kapusty zabarwiając serek na fioletowo
Sztuka gotowania w/g Samirykapusty z dodatkiem marchewki i cebulki. Zdrowy zastrzyk witamin w formie surówki. 1/2 główki czerwonej kapusty 3 cebule 2 marchewki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzeniekapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko
Szczęśliwa kuchniawiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty(...)często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie(...)Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaDziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność(...)czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem Tak, że zamiast sprawiać nam przyjemność z jedzenia i chrupać - nieprzyjemnie strzela w zębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym
kawawszklance