z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:13/134)

Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 175

bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli(...)łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie

Food Square
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 151

średnia  marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni  ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np.  takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt(...)łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek.  Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Zwiększamy ogień do dużego i porcjami

cool and minty
Bigos 141

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy

Maminek kulinarny
Żeberka w modrej kapuście 118

dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych(...)garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość

Nie tylko w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty. 139

Myślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego   Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce(...)zalac wrzątkiem i zostawić na około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem.   I gotowe!         Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka

Radość kipiąca uśmiechem.
surówka z czerwonej kapusty 133

składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce

Domowy Smak Jedzenia
surówka / sałatka z kapusty 322

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny(...)łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte marchewki i ziemniaki, mieszamy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą, dodajemy do warzyw

Domowy Smak Jedzenia
Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 133

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW 154

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z ORZESZKAMI PINII 191

Nieśmiertelna SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY podana z miodowym winegretem i... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 226

Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w  środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce!        Składniki (na 6-8 burgerów): 0,5 kg zmielonego fileta z kurczaka(...)cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan (opcjonalnie) do panierowania i olej do smażenia 0,5 małej czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona natka pietruszki łyżka oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką, skórką

Kulinarne Inspiracje
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 118

łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży(...)każdej rób palcem dziurkę. Odstawiaj na stolnicy wysypanej mąką. Kluski gotuj w osolonym wrzątku (na dwie tury) przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu. Surówka z modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aż zmięknie. Odlej powstałą wodę, dodaj cukru, soku z cytryny i oleju. Posiekaj

Food Square
Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym 148

Surówka z czerwonej kapusty jest dobra o każdej porze roku, zależy tylko co do niej dodamy. Ta dziś podana może służyć doskonale jako samodzielne danie, jest treściwa i sycąca. Zapraszam serdecznie. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 178

starsze pokolenia , gdy w ich domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty(...)czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czerwona kapusta z fasolą 135

się dlaczego tak rzadko bo przecież kapusta to świetne warzywo. Dziś przepis na czerwoną kapustę z czarną fasolą i kiełbasą. W zasadzie czarną fasolę można zastąpić jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli 200 g kiełbasy 4 cebule przecier pomidorowy(...)chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z solą, 1 łyżeczką cząbru, liściem laurowym i łyżeczką cukru. Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym

Mama Gotuje