z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:11/134)

Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 186

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty(...)często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 147

zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie(...)Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty 134

Dziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność(...)czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem Tak, że zamiast sprawiać nam przyjemność z jedzenia i chrupać - nieprzyjemnie strzela w zębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym

kawawszklance
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 227

ognisty gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE LIŚCI KAPUSTY (15-20 min) Jest to najbardziej pracochłonny punkt całej potrawy, później będzie już z górki. Kapustę czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą(...)dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie ją co jakiś czas. Woda, w której gotujecie kapustę zabarwi się na fioletowo – nic się nie martwcie, tak właśnie ma być. Po kilku

Nerds Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem 333

Pyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki majonez Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do posztkowanej kapusty dodać starte składniki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z niewielką ilością majonezu

Monia miesza i gotuje
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 160

sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu

Moja Delicja
Różowa surówka obiadowa 255

pora. Każda jest dobra.  Dzisiejsza surówka powstała w drodze eksperymentu i okazała się bardzo ciekawą opcją do obiadu. Surówka do obiadu z czerwoną i kiszoną kapustą Składniki: 200 g kapusty kiszonej, 150 g czerwonej kapusty, 1/2 jabłka, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Czerwoną kapustę poszatkować(...)miski i rozdzielić ręcznie od siebie. Posypać cukrem i odstawić na 5 minut. Po czym dodać starte jabłko, sól i pieprz oraz oliwę. Całość wymieszać. Do kapusty kiszonej dodać czerwoną i wymieszać.  Smacznego

Pełna Lodówka
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty 124

Surówka z czerwonej kapusty - wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko Składniki: 1/2 średniej główki kapusty czerwonej 2 średnie cebule ocet, sól, cukier Wykonanie:  Czerwoną kapustę szatkujemy na tarce i wrzucamy do garna z wodą. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy wodę i pozostawiamy aż ostygnie. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę

W Moim Magicznym Domu
Surówka z czerwonej kapusty 153

Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo(...)majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko  1 Duża Marchewka  SOS: 1 Łyżka Majonezu Kieleckiego, 3 Łyżki Jogurtu Naturalnego, Sól i Pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Czerwoną kapustę obieram z 1 warstwy, myję.   Kapustę drobno kroję.  Marchewkę obieram

Gotowanie Patki
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 158

niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia(...)uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy.  Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę, tak jak do surówki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i duś kapustę z odrobiną soli na małym ogniu aż stanie się miękka

Right Behind The Kitchen
Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 140

Uwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix

Kuchnia Pokoleń
Modra kapusta zasmażana [PRZEPIS] 146

Ta kapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować?ZOBACZ

Jakugotujesz.pl
Czerwona kapusta duszona w soku z pomarańczy 170

Bardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko(...)korzenia imbiru 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki oleju sól i cukier do smaku  Kapustę poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić octem,solą i cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z czerwonej kapusty 115

Smaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 124

podkreśla jego smak. Poza tym jest źródłem błonnika i pozwala lepiej znosić skutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie przepadam, ale zdarza mi się od czasu do czasu ją kupić i zrobić w domu.   Składniki : ćwierć główki kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce

Weekendy w domu i ogrodzie