Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10% sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę
Przepisy i porady kulinarneRed cabbage soupSkładniki.50 dag kapusty czerwonej3 ziemniaki1 jabłko1 cebula1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego6 szt. białe kiełbaski1 łyżka masłasólpieprznatka pietruszkiWykonanie.Oczyszczoną kapustę pokroić w
Kulinarny karnet Christopherateż tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii.Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać
Świat Domowej Kuchnisłoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki przyprawy(...)pierników sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka
Gosia gotujegołąbki z jej dodatkiem.Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( ok. 10 szt )* kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt* kasza jaglana – 1,5 szkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej(...)sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i studzimy.Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą
Ostra na Słodkociastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.Podpatrzona w "O jabłkach".Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym2 jabłka1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi
Dzieje kuchennej WiewióryKapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z kopytkami okraszonymi boczkiem czy słoninką, lubię jako dodatek do mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest(...)zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 duże winne jabłko 2 łyżki octu 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku listki natki pietruszki Sposób przygotowania Kapustę umyć, zszatkować, zalać zimną wodą i zagotować. Odsączyć płyn, dodać drobno pokrojone jabłko
Gosia gotujeSzybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry
Anioły w kuchnidodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka
BaRepasZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko
Kuchnia domowa AniDzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!Składniki:1 nieduża główka czerwonej kapusty1 cebula1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)2 jabłkatarty chrzan ze słoiczkajogurt naturalnymajonezsól, pieprzsok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.3. Cebulę drobno posiekać.4. Wymieszać
Kuchnia domowa AniZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli
Przepisy AleksandryTo był dziwny dzień a zapachu kapusty i smażonej kiełbasy, z wieczornym nerwem ( w szkole plaga wszy i mi się w oczach mieni...) i śmigającym Synciem
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła(...)dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego. The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię