z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:2/134)

czerwona kapusta -sok 143

Składniki ćwierć główki kapusty czerwonej 2 jabłka garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian

w mojej kuchni
PRZETWORY - Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką 204

Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 90

półmroku. Była olśniewająco piękna, choć to nie światło podkreślało jej rysy, ale półmrok.  W jego objęciach zdawała się być damą otuloną ciemnym atłasem, który skrywa niejedną tajemnicę. Czerwona kapusta. Tak z pozoru oczywista, że aż niezauważalna, w ciemności przykuła mój wzrok. Ten widok nie dawał mi spokoju, nie mogłam przestać o niej myśleć. Szukałam tajemnicy, jaką kryje(...)coś tak prostego i wyjątkowo pysznego.  Dla mnie to ideał. Kroję, zapiekam, zabieram talerz i znikam. Już wiecie, gdzie mnie szukać. A Wy, gdzie się ukrywacie? PIECZONA CZERWONA KAPUSTA Z GORGONZOLĄ  Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni

KUCHARNIA
Czerwona kapusta zasmazana 279

Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 590

Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka(...)ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy

Restauracyjka Literacka
Kapusta czerwona zasmażana z żurawiną 347

Wracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych(...)poczytajcie, zainteresujcie się kapustą i wróćcie do tradycji :). Modrą kapustę na ciepło wzbogacimy równie zdrową suszoną żurawiną, będzie też szczypta kochanego przez wszystkich kminku :). Wbrew pozorom przygotowanie takiej kapusty na ciepło to żaden wielki problem nawet jeśli nie mamy szatkownicy do niej. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Dla 5 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Kapusta czerwona

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z czerwonej kapusty. 249

Kapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie  właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty  1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną

Symfonia smakowa
Surówka z czerwonej kapusty 5888

Zmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami 167

odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:500 g czerwonej kapusty5 łyżek oliwy lub oleju4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych1-2 łyżki(...)cukru4 łyżki octu balsamicznegosól,pieprzszczypiorekWykonanie:kapustę obrać ze zwiędłych liści ,przekroić na pół,cienko poszatkowaćna dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minutdoprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minutyna koniec doprawić solą i pieprzemsałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty + film 125

Surówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do drugiego dania , najlepiej smakuje podana z ziemniakami i każdym rodzajem mięsa. Jest szybka i prosta w przygotowaniu . Polecam serdecznie.   składniki na 4 porcje ćwiartka średniej główki kapusty czerwonej 1 cebula 1 jabłko sól pieprz przepis Kapustę szatkujemy dość drobno. Cebulę kroimy  w kostkę. Jabłko ścieramy

Smakowite Dania
Surówka z czerwonej kapusty z sezamem 248

Uwielbiam czerwoną kapustę. Do wieprzowiny lub wołowiny nie ma lepszej surówki niż ta z modrej kapusty... Dzisiejsza wersja zawiera sos sojowy oraz sezam. Składniki: pół główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru

Czerwień i błękit
Surówka z czerwonej kapusty 382

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.     Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz   Wykonanie: Kapustę

Sto kolorów kuchni
Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 165

Witajcie :) Jesiennych klimatów ciąg dalszy. Czyli jeszcze jeden przepis z kapustą, ale tym razem z czerwoną, zwaną też modrą. Lubimy wymyślać ciekawe potrawy i to jedna z tych, które robiliśmy na tzw. czuja. hehehe. Okazało(...)się, że połączenie czerwonej kapusty z makaronem to dobry pomysł i smakuje bardzo dobrze. Do tego ciekawie farbuje makaron i wychodzi fioletowo - niebieskawa potrawa. Kolor naprawdę fajny. Zobaczycie na zdjęciach.   Fioletowy makaron z kapustą i zielonym groszkiem. (4 osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula

vegetanie
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 445

Pierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie.Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz  Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem

Apetyczna babeczka
Surówka z czerwonej kapusty 234

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!