z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:19/134)

kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 204

udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac cynamon, kucharka, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 125

Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą i granatem 136

obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Salad with mustard sauce. Meatballs with turkey. Food inspired by @lonijane @aleven11 104

Ostatnio w mojej kuchni królują dania, których inspiracją jest Australijska @lonijane @aleven11 <3 http://instagram.com/lonijane http://aleven11.tumblr.com/ http://www.aleven11.com/ Składniki: marchewska czerwona kapusta czerwona cebula ogórek gruntowy czerwona papryka mix sałat żółte i czerwone pomidorki koktajlowe Sos: musztarda miód wielokwiatowy oliwa z oliwek natka pietruszki ząbek czosnku pieprz 1/5 czerwonej

ClauditteMissCooking
Wegetariański obiad po śląsku 953

Kluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła(...)pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu  Wykonanie: 1.  Kluski śląskie  robimy zgodnie z przepisem Rolada śląska

Mój pomysł na
Sałatka z czerwonej kapusty a'la colesław 129

Składniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła

Qchnia po prostu
Colesław z czerwonej kapusty 239

Produkty potrzebne; Kapusta czerwona - 0, 500 gram kukurydza - puszka 0, 200 gram musztarda sarepska - 2 łyżki majonez- 4 łyżki sok z cytryny - 1 sztuka cytryny (70 gram) sól - 2 szczypty pieprz - 1 łyżeczka cukier- 2 łyżki Sposób Przygotowania; Kapuste obieramy z pierwszych warstw,myjemy i szatkujemy drobno,  Do miski wrzucamy naszą poszatkowaną kapustę, dorzucamy odsączoną kukurydzę,  doprawiamy

pichciszto
Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem 207

Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować. kawałek czerwonej kapusty kawałek białej kapusty 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy  skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 3  łyżki octu winnego Jamar 5 łyżek oleju kujawskiego  ze smakiem czosnek i bazylia  1 szkl.jogurtu naturalnego sól, pieprz

Moje domowe kucharzenie
Czerwona surówka a'la Coleslaw 152

Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki

Milion Smaków
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 138

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki(...)łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita PajdaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik z wątróbką drobiową 227

liverSkładniki.30 dag wątróbki1 cebula30 dag kapusty czerwonej1/4 główki sałaty lodowej1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka majerankusól, pieprz1 łyżeczka kminkuCiasto.2 szklanki mąki12,5 dag tłuszczu1/2 szkl. śmietany 18%2 dag drożdży1/4 łyżeczki solijajko do posmarowaniaWykonanie.Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem.Przesmażyć posiekaną cebulę'Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć(...)ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem.Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.Piec w temp.200 stop. 20 minut.Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo

Kulinarny karnet Christophera
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 170

Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej 0,5 kubka octu balsamico 2 owoce granatu 2 listki laurowe sól pieprz 0,5 kubka śmietany 18% Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy

Luźna Kuchnia
Burgery z gorgonzolą i czerwoną kapustą 185

Zimową, obiadową i głodną porą, sama myśl o BURGERACH Z... Artykuł Burgery z gorgonzolą i czerwoną kapustą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 169

serem, a za tydzień każdy będzie miał już swój słoik i pytał o przepis na sałatkę Składnik na sałatkę: marchewka pokrojona w słupki ogórek pokrojony w kostkę czerwona kapusta – poszatkowana czerwona papryka pokrojona w kostkę liście szpinaku w całości lub porwane jarmuż orzechy włoskie sos vinegrette: oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe musztarda sok z cytryny(...)wersja weekendowa – nie polecam takiego składnika do sałatki do pracy Przygotowanie sałatki: Na spód słoika wlewamy sos, około 2-3 łyżek stołowych, potem układamy warstwami warzywa: marchewka, ogórek, kapusta, papryka, szpinak, jarmuż i orzechy na samą górę. Wszystko gotowe w kilka minut Artykuł Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 118

nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną(...)roku! Lokal posiada w karcie wiele klasycznych dań kuchni austriackiej. Ale ileż można jeść i pić piwo?! Dlatego wybór padł na Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego

Right Behind The Kitchen