z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:24/134)

Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą 151

nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem. 205

Składniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć

W kuchni u Moniki
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 113

gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa

królestwo garów
Kuchnia gruzińska 319

przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście

Poezja smaku
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 87

średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę

królestwo garów
Surówka z kiszonej kapusty 255

Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli   surówki z selera ,  z marchewki   czy   czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej

Kulinarne przygody Gatity
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 460

Słodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki. Serdecznie polecam!   Składniki: 1,5 kg białej kapusty; 2 średnie marchewki; 1 duża cebula; 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki). Zalewa: 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki oleju; 1/3 szklanki(...)cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać. Surówkę pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty 228

Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb.  Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 383

Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać

W kuchni u Moniki
kapusta czerwona na gęsim tłuszczu... 121

Składniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlaćkapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY WEDŁUG TOMKA SZ. 150

hakerami wszystko miałam skasowane i do tej pory wielu przepisów i zdjęć niestety nie odzyskałam.Dlatego uważam że ten przepis jest wart aby go przypomnieć.Zapraszam.   1 kapusta czerwona 5 szt.ziemniaków 1 duża pietruszka koperek vegeta sól pieprz bulion z kury śmietana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę.Kapustę czyścimy i szatkujemy cienko.Pietruszkę obieramy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z czerwonej kapusty 210

kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy

R'n'G Kitchen
dania z gęsi 107

jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki

królestwo garów
Kapusta niebieska do obiadu 120

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać

W królestwie smaków Beaty
Łazanki mocno inaczej 125

kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 170

Smaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz  Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny

Bajeczna Kuchnia
Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną 198

Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi. Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała

Smaczna Pyza
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 158

Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą

Tradycyjna Kuchnia