z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:31/134)

Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 208

Składniki: Gołąbki 2 kacze piersi  1 czerwona kapusta 1 por (biała część) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól

SzczyptaSmaQ
Szaszłyki z kurczaka z indyjskim chlebkiem naan 126

chilli 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 ząbki czosnku drobno posiekanego Składniki na sałatkę: ogórek zielony roszponka pomidorki koktajlowe mix sałat czerwona kapusta oliwa z oliwek pieprz i sól świeża natka pietruszki Przygotowanie szaszłyków: Pierś kroimy na kawałki, wszystkie składniki mieszamy w misce, dorzucamy kurczaka i odkładamy do lodówki

PaleoLife
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 158

odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego

W mojej kuchni
Indyk w marynacie z kolendry i czosnku 170

mięso ze sprawdzonego źródła. Indyk w marynacie z kolendry i czosnku jest to mój comfort food, który chętnie wcinam po treningu. Do tego proponuję pyszną wiosenną sałatkę z czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa z oliwek limonka płatki chilli sól i pieprz czosnek świeża kolendra dwa podudzia z indyka

PaleoLife
Kolorowa salatka z resztek 165

smakowita, świetna jako dodatek do mięsa i pieczonych warzyw. Kolorowa sałatka z resztek warzywa, które zalegają nam w lodówce: u mnie ostatnia marchewka, obrana i starta pół małej czerwonej kapusty, poszatkowanej mała główka sałaty rzymskiej, poszatkowana 1 dymka, cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona pół zielonego ogórka ze skórką, startego listki bazylii, posiekane listki mięty do smaku, posiekane zalewa: kawałek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 128

Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry

zadanie-gotowanie
Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami 174

najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też byłby dobry. A jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków.  składniki do farbowania: mała czerwona kapusta (ok 500 g)  1000 ml wody 2 łyżki octu 1 łyżka soli 6 ugotowanych jajek 2 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 6 łyżeczek

Stare Gary
Diy- szybki sposób na pisankę 183

zawiązujemy. Gotujemy 20-30 minut w wodzie z barwnikiem i dodatkiem octu. Jajka można też barwić łupinami z cebuli lub innymi naturalnymi barwnikami jak sok z buraka czy czerwona kapusta. Krok 3.  Po ugotowaniu studzimy, a następnie rozcinamy skarpetkę i zdejmujemy liść. Krok 4. Na koniec smarujemy jajko olejem, żeby ładnie się błyszczało. Odstawiamy do wyschnięcia. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych 182

jajka marmurkowe też wyszły ładne, a dodatkowo są naturalne :) Przygotowanie: - Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny  - Czerwone jajka - wywar z buraków  - Zielone jajka - młoda trawa - Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty - Żółte jajka - wywar z rumianku Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski

Łycha smaków
Placki po zbójnicku 137

wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami  (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 202

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SURÓWKA COLESLAW 430

Najpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw. Składniki:   biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach 1-2 marchewki starte 2 małe cebule 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej) 1/2 łyżeczki soli pieprz 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny

Niespełnione zdolności kulinarne
Piersi z kaczki z musem jabłkowym. 154

miksujemy na krem. Polewamy nim piersi. Wiem że są zwolennicy piersi lekko surowych ale ja takich nie lubię i nie podaję swoim dzieciom.Kaczka najlepiej smakuje z surówką z czerwonej kapusty.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kapusta czerwona w słoikach na zimę 314

Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce

W kuchni u Moniki