widać na zdjęciu, postanowiłam zabawić się kolorami. :) Dzięki takiej kompozycji powstał ciut mroczny, ale jakże męski hamburger! Mój mąż był zachwycony! Użyłam kapusty modrej Ogródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki
Garniec Magaliemojej sałatkowo -surówkowej kuchni nadal królują kapusty. Dzisiaj zachęcam do zrobienia sałatki z kapusty pekińskiej, z dodatkiem koperku, kukurydzy i cebuli czerwonej. Składniki: mała kapusta pekińska 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)czubata łyżka majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z soku. Kapustę, cebulę i kukurydzę umieszczamy w misce. Dodajemy koperek i sok z cytryny. Cukier puder, jogurt i majonez łączymy, mieszamy i wlewamy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy. W międzyczasie solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego
Smak mojego domujabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz(...)kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą
Weekendy w domu i ogrodziekażdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i trzeba bardzo pilnowac żeby liście podczas obgotowywania się nie rozgotowały. Biała kapusta jest najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska jest bardzo miękka, dobrze się zwija i efektownie wygląda. Pekińska i czerwona jeszcze przede mną Smacznego ! The post Gołąbki z pikantnym sosem
Kulinarna Patilogiadaniu, owy pomysł to dzisiejsze łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i aromatycznym domowym pesto z suszonych pomidorów. Danie dość jesienne ale tak się składa, że przepadam za łazankami o każdej porze roku. Myślę, że warto pokusić się o takie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych... Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pest o Składniki : 400 g makaronu łazanki(...)kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia. Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych pomidorów . M ieszamy przesmażając
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRoyal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona) dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie: Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach
Kuchnia co dniabazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego(...)oliwek czarny pieprz posiekany koperek Przygotowanie: Kiszoną kapustę drobno siekamy.Jeśli kapusta na surówkę jest kwaśna to należy ja przepłukać i odcisnąć z nadmiaru soku. Obraną, umytą marchew, oraz jabłko ze skórą ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy szybko aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, wlewamy oliwę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju
Kuchnia domowa Anibędę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki ciemnego octu winnego 1-2 szklanki wody ( do podlewania ) kilka kulek ziela angielskiego kilka(...)oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych 1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec
Jemy Pijemydrugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p Składniki na słoik 500ml Biała kapusta 350g Czerwona papryka pół dużej papryki Marchew 1 duża marchew Cebula 1 cebula Sól pół łyżeczki Pieprz pół łyżeczki Olej 40ml Ocet 40ml Cukier puder 80g Ziele angielskie 1 ziarno Liść […] The post Sałatka(...)słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić.Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać
Gospodyni Miejskasałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora , ogórka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: mała kapusta pekińska por marchewka 2 szt koperek (świeży lub suszony) 3 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Wykonanie:Kapustę kroimy drobno i
Czerwona Porzeczka