z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:44/134)

Sałatka Colesław 347

Sałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu  3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier  Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce(...)małych oczkach.  Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze

Mechanik w kuchni
Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu. 242

porcji 1 mała główka kapusty włoskiej 1 czerwona słodka papryka 3-4 łyżki śmietany 18% lub majonezu sól pieprz Sposób wykonania :   Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać

Przepisy i porady kulinarne
KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 303

żyje ... :))  A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym  stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie:  Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i  pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski

Walijskie Pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 169

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka zielona cebulka 2 marchewki majonez + gęsty jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę. 4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kapusty pekińskiej 336

zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej  SKŁADNIKI:   1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z młodej kapusty z czerwoną cebulką 212

Składniki : mała główka kapusty łyżka majonezu cebulka czerwona koperek sól, cukier Przygotowanie : Kapustę poszatkować drobno i lekko posolić i pozostawić na ok. 15 min. Obraną cebulę pokroić drobno w kostkę Kapustę odcisnąć, posypać łyżeczką cukru, polać majonezem- wg uznania i wymieszać Posypać pokrojonym koperkiem

Proste Potrawy
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 303

łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę

Smak mojego domu
Gołąbki 170

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)  Składniki :1 kg ryżu1 kg mięsa1 duża kapusta włoskaPieprz ziołowy PiątnicaBazylia PiątnicaPapryka czerwona słodka Piątnica  VegetaWykonanie;Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.Ryż ugotować na sypko.Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty pekińskiej 158

inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Surówka z kapusty pekińskiej  Nasza surówka, można się nią zajadać z dodatkiem frytków! Składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych Sos : sos czosnkowy Przygotowanie:               Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wedle uznania. Ja stara się

Sprawdzone przepisy kulinarne
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 239

Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka

Rozpustne gotowanie
Kapusta lasowiacka z zasypką 133

jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny(...)wywar mięsny. U mnie jest to wywar z obgotowanego wędzonego boczku, a w oryginale zastosowano wywar z żeberek. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór wcześniej

Trzeci talerz
Sałatka z kapusty pekińskiej z ziarnami słonecznika 436

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju,  sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić(...)ostygnięcia. Kapustę piekińską, ananasa i ser feta pokroić, dodać do nich odsączoną kukurydzę, ostygnięte mięso i słonecznik. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
wyciskana surówka z kapusty 113

akurat znajdę w lodówce. Dlatego za każdym razem mam inną do obiadu.  Składniki: 1/3 główki kapusty białej 1/2 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 1 mała czerwona cebula 1 mała płaska łyżeczka soli 1 łyżka majonezu pieprz Kapustę zeszatkować, nasolić i odstawić na pół godziny a następnie odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulę posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka Chińska 520

SAŁATKA CHIŃSKA 1 łagodna zupka chińska 1 ostra zupka chińska 2 podwójne piersi z kurczaka kapusta pekińska puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoik papryki konserwowej (600 ml) 3 jajka majonez sól pieprz Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody . Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać(...)przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać

Moje Słodkie Piekiełko
Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką 402

Uzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres(...)łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego 2 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Majonez łączymy ze zmielonymi pestkami dyni, do miski przekładamy kapustę pekińską, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania