z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:43/134)

Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad 163

ilość składników. Całe danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki . Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką , który

Słodkie okruszki
Boże Narodzenie 154

wszystko biegło swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc i chętnie je dla Niego przygotowywała. Bo przecież te "pierwsze święta" były czymś w rodzaju prezentu. Dawanego potem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Woławina 172

delikatnej i idealnie posiekanej. Dalej mamy dodatki: przepiórcze jajeczka, kawior, marynowany zielony pieprz, jabłuszka kaparowe, marynowane grzybki, ogórki konserwowe, bazylię, ocet  balsamico , oliwę, pomidory suszone, jadalną ziemię, cebulę czerwoną, szczypiorek, sól morską oraz kiełki. Tym tatarem można się bawić, mieszać smaki i wybierać to, co lubi się najbardziej. Jak dla mnie rewelacja! Jeśli więc jesteście entuzjastami dobrego tatara(...)lubię najbardziej, a ta była wyśmienita, soczysta z idealnie chrupiącą skórką. Ach, zgłodniałem na samą myśl o niej! Kaczka została podana z bardzo smacznym sosem pomarańczowym, obłędną czerwoną zasmażaną kapustą z truskawkami i kopytkami. To była cudowna restauracyjna interpretacja tak domowego dania i zdecydowania jedna z lepszych kaczek, które jadłem — miejsce na mojej liście TOP 5 z pewnością się

Food Square
Sałatka z zupek chińskich 437

znam różne przepisy na tą sałatkę,ale ten odpowiada mi najbardziej-polecam Składniki: 2 zupki chińskie jedna ostra kurczak curry i jedna kurczak łagodny 25 dag szynki konserwowej kapusta pekińska czerwona słodka papryka 3-4 łyżki majonezu(żeby była trochę mniej kaloryczna można dać pół na pół  jogurtem naturalnym,będzie równie smaczna) płaska łyżeczka musztardy  sól,pieprz

Swojskie jedzonko
Kebab 162

gotowiec do gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   2 łyżki słodkiej papryki  1 szklanka pomidorowego przecieru  1/2 łyżeczki cykru  1/4 szklanki

Eli Gotowanie
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 213

Istria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni

Bon Ton Italia
Surówka z czerwonej kapusty 480

Prosta, smaczna, tania surówka do obiadu czy grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Niedzielny obiad czyli czerwona kapusta i seler 184

Niedzielne obiady kojarzą mi się z pięknymi, obficie zapełnionymi talerzami. Dziś zaszalałam (a powinnam się uczyć do miliona sprawdzianów, które mam w tym tygodniu..) i spędziłam

wegetalerze
Gołąbki - najlepsze 296

ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia

Krakowskie smaki Ani
Roladki drobiowe z pieczarkami 507

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na

Marta Gotuje
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 192

PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej

Pasje Jolki
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 243

pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis  TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 257

mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2159

miski4  piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule,1 sos salsa Winiary1 sos czosnkowy Winiary,1 kapusta pekińska,2 pomidorymieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola)olejdo dekoracji ogórek i ugotowana marchewKapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem(...)gyrosa, chwilkę jeszcze podsmażamy, studzimy i przekładamy kurczaka do misek. Przykrywamy ½ kapustą pekińską wymieszaną z sosem czosnkowym. Następnie układamy pokrojone drobno ogórki konserwowe. Smarujemy sosem salsa i przykrywamy warstwą mieszanki meksykańskiej. Układamy kolejna warstwę kapusty z sosem czosnkowym. Polewamy sosem salsa. Przykrywamy samą kapustą, Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulkę, pomidory i ogórki konserwowe i posypujemy wierzch naszej sałatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekana faszerowana kapusta włoska 141

oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg) 300 g pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści(...)całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut. Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut. Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dolej 450-500 ml wody

greenscarf