z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:51/134)

Tortille z kurczakiem i warzywami 354

chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.   Przygotowanie

Aga w kuchni
Błyskawiczna surówka 251

wiem co robić , aby potrawy i dania nabrały wyrazistości smaku :) Składniki: 1 kapusta lodowa 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy ) 1 zielony ogórek dymka saszetka zielonych oliwek w zalewie papryka czerwona przyprawa Caffe De Paris Skworcu 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę , paprykę , pomidory, ogórki, dymkę umyć . Kapustę porwać i wrzucić do miski , pomidory i paprykę pokroić na małe

Słodkości i nie tylko
Jesienna potrawka z kurczaka 166

roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać

Pasja Smaku
Krokiety z mięsem i kapustą 162

mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy(...)dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie obiera się ze skórki. Obraną paprykę kroimy

Ania i Marcin gotują
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 462

obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki  ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Warzywa

Kuchnia z widokiem na ogród
Zasmażana biała kapusta 212

białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapustyKapustę dosyć drobno

Świat Domowej Kuchni
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z GROSZKIEM ZIELONYM 182

Prosta , nieskomplikowana SURÓWKA do obiadu , pełna witamin i minerałów .Świetna na zimowe miesiące. 25 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula  0.5 puszki groszku drobnego konserwowego olej sól pieprz szczypta kminku i cukru ******************************************** Kapustę kiszoną posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę,groszek odcedzić z wody,marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wszystko że sobą wymieszać,przyprawić i polać odrobiną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki 153

Bardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat)Sposób przygotowania:1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II 203

razem tradycyjną  surówkę z białej kapusty  wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki.  Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna.  Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju(...)mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie:  Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy

Walijskie Pichcenie
Kapusta - poprawia widzenie. 90

Biała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej ilości mikroelementów, w tym żelaza, kwasu foliowego i miedzi, warzywo to skutecznie wspiera leczenie anemii.  Świeże liście zawierają substancje, które chronią śluzówki. Picie soku z nich wyciśniętego ( szklanka dziennie ) łagodzi objawy choroby

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z parówkami 131

Sałatka jest sycąca,składa się z niewielu produktów,jest prosta w przygotowaniu i smaczna.Z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół papryki czerwonej pół ogórka sałatkowego pół pęczka rzodkiewek 3 parówki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy drobno i przekładamy do miski.Paprykę kroimy w kostkę,ogórka w półplasterki a rzodkiewki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie 129

może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody bigos. Czemu by nie ? :)  Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty białej 1 papryka czerwona  300 g boczku surowego (chudego) 1 pęczek koperku(...)sól, pieprz do smaku  woda PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion n i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek oraz paprykę - całość podduszamy 10 minut, dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans. Doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopski garnek 141

termosie do pracy jako drugie śniadanie.Składniki:- 100 g boczku- 200 g kiełbasy cienkiej- 5 ząbków czosnku- 1 l wody- 5 grzybków suszonych- 1 papryka czerwona- 1/2 małej główki kapusty- 1 łodyga selera naciowego- 1/2 puszki kukurydzy- 5 ziemniaków- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii(...)koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie a doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym oraz przyprawami

Zainspirowana w kuchni
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 136

Katon twierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć wieków bez lekarzy, a wczesne ludy Egiptu w dowód uznania wystawiły kapuście świątynię. Najzdrowsza (zawiera najwięcej składników odżywczych) jest spożywana na surowo. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem. Składniki: - 1 nieduża główka kapusty włoskiej - 1 jabłko (Granny Smith) - ok. 70g suszonych jagód goji - czerwona hawajska sól morska - miód(...)akacjowy (doskonały dla diabetyków) - oliwa pomarańczowa Jagody goji zalewamy letnią, przegotowaną wodą na 10 minut, następnie odcedzamy na sitku. Opłukaną kapustę cienko szatkujemy (najlepiej bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską solą morską. Lekko wygniatamy – tylko na tyle, aby nie było potrzeby wylewać zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 162

gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą

karmelowy